RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

KD150: Elérkezett!

Véget ért a várakozás: holnap 150. Kentucky Derby!

derbygateheroeclipse.jpg

A Kentucky Derbyt, avagy a „rózsák futamát” vagy „a sport legizgalmasabb két percét” 1875-ben hívták életre. Idén pedig mérföldkőhöz érkezik, ugyanis május első szombatján 150. alkalommal kerül megrendezésre.

Az elmúlt hónapban minden pénteken egy cikkel készültünk a másfél jubileumra, amikben specifikusan a legnagyobb sztárokra koncentrálunk – és az ő történetükre. Három hete a trénerekkel kezdtünk, aztán a lovasokkal folytattuk, legutóbb pedig az apaméneken volt a hangsúly. Most eljött az idő, hogy ténylegesen beharangozzuk az idei kiírást.

Felesleges minden évben ismételgetni a Kentucky Derby jelentőségét – minden lóversenyrajongó pontosan tudja, mekkora dicsőség Churchill Downs ikertornyai előtt szerepelni lovaknak, trénereknek, zsokéknak, futtatóknak és tenyésztőknek egyaránt. Ez az amerikai galoppszezon legfontosabb hétvégéje: pénteken a kancák mérkőznek meg az Oaks-ban, szombaton pedig érkezik a 150. Kentucky Derby.

A Kancadíjról Sereg András főszerkesztőnk már írt a Telivér sorain, így ma kizárólag a „fiúkra” koncentrálunk – pontosabban a Derby mindkét nem számára nyitott, de ritkán indítanak itt kancát a sokkal „kézenfekvőbb” Oaks helyett. 2000 méteren az elmúlt időszak legjobbjai találkoznak a különböző régiókból, hogy összemérjék erejüket, és nem mellesleg ötmillió dollárt osszanak ki a legjobbak között.

Ennyi elég is a hivatalos információkból – térjünk át az indulókra!

Fierceness (City Of Light)

A tavalyi Év Kétévese ezúttal is favorit. Todd Pletcher idomítottjának eddigi pályafutása tele van hullámvölgyekkel, de épp a legjobbkor szedte össze magát. Debütálásán magabiztosan győzött, majd utolsó előtti lett a Gr1-es Champagne Stakes-en. Mégis elvitték a Tenyésztők Kupájára, és megérte; bombasikert aratott a Juvenile-on, ami után a legjobb kétévesnek választották az Eclipse Awardson. Idei szezonját egy korrekt bronzéremmel kezdte (Gr3-ban), majd játszi könnyedséggel hódította el a Florida Derby trófeáját.

A sorsoláson a 17-es rajtszámot kapta, tehát kívülről indul, így a start kulcsfontosságú lesz számára a jó helyezkedéshez.

Sierra Leone (Gun Runner)

Nem a legrutinosabb ló, de mostanában nem hibázik, ráadásul a sorsolás is szerencsésen alakult számára (2-es box). Kétévesen viszonylag későn, csak novemberben debütált, de idén alighanem már bepótolta az elmaradást. Először a Risen Star Stakes (Gr2), majd a Blue Grass Stakes (Gr1) trófeáját is elhozta – igaz, egyiket sem olyan magabiztosan, mint Fierceness.

Catching Freedom (Constitution)

A mezőny több tagjával is futott már együtt: a Risen Star Stakes-ben (Gr2) harmadik lett Sierra Leone és Track Phantom mögött, bár utóbbit utána legyőzte a Louisiana Derby-n (Gr1). Megbízható lónak tűnik, a már említett bronzon kívül mindent megnyert, ráadásul folyamatosan fejlődik. Itt az esélye revansot venni egyetlen veresége miatt.

Forever Young (Real Steel)

A fogadók meglehetősen szimpatizálnak a japán vendéggel, bés nem is teljesen alaptalanul. A pej mén eddig veretlen, csikóként két futamban is hazaért hazájában, egyszer ráadásul egy helyi Gr1-ben. A Derby-kvótát azonban téli arab szerepléseinek köszönheti, ugyanis mind a Szaudi- (Gr3), mind az Egyesült Arab Emírségek Derbyjét (Gr2) megnyerte. A közel-keleti lóverseny viszont nem éppen a nívós mezőnyökről híres, így nehéz megmondani, hogy mire lesz képes a homokborítású galopp fellegvárában Yoshito Yahagi idomítottja.

Just A Touch (Justify)

A mezőny sötét lova a bizonyíték, hogy az utolsó utáni pillanatban is be lehet kerülni a Derby-re, ha egy ló elég jó hozzá. Csikóként egyáltalán nem is futott; idén januárban debütált egy nyeretlenversenyben, majd rögtön becsatlakoztak vele az élvonalba a Derby fő felkészítőibe. És állta a sarat. Második lett a Gotham- (Gr3), majd a Blue Grass Stakes-en (Gr1) is, így immáron a legnagyobb esélyesek között szerepel.

Több lovat már nem mutatunk be részletesen, hiszen túl kiegyenlítettek az esélyek, és ezen az öt indulón túl nem tudnánk senkit kiemelni a húsz háromévesből. (Ahogy a bukik sem: fogadási osztalék szerint haladva a következő „helyen” már nyolcas holtverseny lenne.)

Azt viszont fontos elmondani, hogy a lovak túlnyomó többsége még nem találkozott egymással. Simán elképzelhető, hogy a Santa Anita Derby dobogósai jobbak a Wood Memorial győztesénél – ezt persze nem a konkrét lovakra értjük, hanem általánosságban a jelenségre. Így ne vegyük készpénznek se a fogadóirodák ajánlásait, se az itt leírt sorrendet.

A végére kis adalék a nemrégiben Budapesten is üdvözölt Frankie Dettoriról: közismert, hogy az olasz világsztár azzal a nem titkolt szándékkal költözött Amerikába, hogy derbyt nyerjen. 2000-ben hatodikként ért célba China Visit nyergében, most pedig Danny Gargan idomítottjával, a Wood Memorial másodikjával, Society Man-nel láthatjuk majd. Csak egy a bökkenő: a páros a 20-as boxból indul márpedig ilyen szélső startszámról mindössze két telivér tudott győzni az elmúlt 149 esztendőben, (Big Brown 2008-ban és Rich Strike 2022-ben). Ennek ellenére a mester bizakodó és a Netflix is a helyszínen forgat majd, mert akkora durranás Frankie részvétele az ikertornyok között.

Magyar idő szerint vasárnap hajnali 0:57-kor tényleg bármi megtörténhet.

Kép: America's Best Racing

süti beállítások módosítása