RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Szabó József (1961-2012)

A kiváló idomár, Szabó József, vagy ahogy mindenki ismerte, Pöri 1961. március 13-án született Nyírbátorban. 

pori1.png

Itthoni dolgos évei közben két alkalommal is Németországba szerződött. Elsőként 1988-tól 1996 májusáig dolgozott Kölnben. Ezt követően tért haza és még abban az évben ő nyerte el a Magyar Turf Club Fair Play Díját, pedig egyetlen győzelmet sem arattak a lovai abban a „félszezonban”. A következő évtől Dunakeszi-Alagon tevékenykedett és egy egész évtizedet töltött itthon. Szőke Ciklon, Sajó, Igricz, Mosolygós, Iluskám (és még folytathatnám a sort) nevei ismerősen csengenek olvasóink többsége számára. A felsoroltak mindegyikét ő trenírozta. 

A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején majd minden szezont 20 győzelem körüli mutatóval zárt, ami a nem nagy létszámú istállóit figyelembe véve nem rossz arány. 2003-ban Ingatag megnyerte az Igazgatósági Díjat, a Lovaregyleti Díjat, 2004-ben a Hesp Róbert Emlékversenyt, aminek címét egy esztendővel később is megvédte és 2005-ben ismét övé lett az Igazgatósági Díj trófeája. Sajó 2004-ben a Köztársasági Díjban nem talált legyőzőre. Egy évvel később ugyanő harmadikként ért célba a Millenniumi Díjban és a Batthyány-Hunyady Díjban egyaránt.

2007 óta klasszikus nyerő trénerünk, hiszen Kokain megnyerte az akkoriban még 10 éve sem létező Hazafi Díjat. 

Persze ők csak a legjobbak voltak az istállójában. 2007 decemberében újra Németországban vállalt munkát, de ez a kaland akkor rövidre sikerült. A következő év áprilisában ugyanis Deák György hívó szavának engedve végleg hazatért. Ekkortól lett ő az Álmodó csapat főnöke, ekkor szerződött a sokak által irigyelt "pakonyi birtokra". A minőségi lóállománnyal jöttek a sikerek is. Mediplomat második a derbyben, de az Alagi díjat megnyerte így ez a futam Pöri idomári pályafutásának második legnagyobb sikere.

Silent Blessing, King Cobra, Grafit, Kim Possible, Fejedelem vagy éppen Patent eredményei mind-mind az ő keze nyomát viselik. 2012. október 15-én azonban elköszönt és azóta kissé eltűnt a szemünk elől. Egyes hírek szerint Németországba készült, de… 

Pöri halála felfoghatatlan tragédia. Szakmai elhivatottsága, munkamániája mindenki előtt ismert volt. A Kincsem Parkba rendszeresen kijárók, program nélkül is rámutattak idomítottjaira, mert azok már küllemben is kiemelkedtek a többiek közül. Ő azonban a belül égő és talán belül szenvedő típus volt. Széles mosolyát nem sokan láthatták, de ő már csak ilyen volt. ..és ez a „volt” szócska a szörnyű itt a sorok között. 

pori2.png

Az egyik legnagyobb tudású, legfelkészültebb szakember 2012. november 29-én hunyt el. Azóta csak égi ménesét irányítja odafenn. Mert hogy ő most is a lovak között van, az egészen biztos.  

Írta: Horváth József, köszönet Patyus Fecónak a képekért.

 

süti beállítások módosítása