RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A negyedik

A japán galoppsport arca negyedik alkalommal nyerte meg a karácsonyi szuperfutamot.

231224a.jpg

A most 54 éves Yutaka Take 2017-ben megkapta a Longines és az IFHA International Award of Merit (életű)díját, amely a kiváló lovasembereket ismeri, el a telivér versenyiparhoz való élethosszig tartó elkötelezettségükért.

Ő volt az első zsoké, aki elnyerte ezt a megtisztelő kitüntetést. 

Akkor persze már élő legenda volt hazájában, akinek címeit nem lenne ildomos karácsonykor felsorolni, legyen elég annyi 16x a pénznyeremény, 11x a győzelmek száma alapján volt bajnok.

yutakafinal1.jpg

Tegnap pedig negyedére nyerte meg az Arima Kinent. Aki olvasták beharangozónkat, azok tudják, hogy papírra vetettük, hogy a 2022. évi derbynyerő, Do Deuce talán méltatlanul kevés szavazatott kapott, de a pályán adott erre csattanós választ.

Az 53 453 néző előtt lefutott versenyben, a karrierje utolsó futamát teljesítő Titlehorder diktálta az iramot. A túlsó oldalon legalább 6-8 hosszas előnyre tett szert, és még a kétszázas táblánál is maradt ebből legalább kettő. Az utolsó métereken azonban a két négyéves legyőzte, így harmadikként zárta pályafutását. Abban a mezőnyben, amelyben nem kevesebb, mint nyolc Gr1-es bajnok között ott volt az elmúlt három év derbynyerője, a 2022. évi kékszalag hőse, Do Deuce (Heart's Cry) diadalmaskodott Stars On Earth előtt és csak negyedikként érkezett a favorit, Justin Palace.

Yasuo Tomomichi idomítottja kaparintotta meg tehát az 500 milló yenes fődíjat, ráadásul ő az utolsó telivér, aki legyőzte Equinoxot. Pályafutása során 2,5 milliárd forintnyi életnyereménynél jár.

A mesternek ez a 18., Yutakának éppen fordítva, a 81. Gr1-es sikere volt, azaz igazán szép lett a karácsonyuk. 

"Nagyszerű dolog Do Deuce-val visszatérni és megnyerni ezt a versenyt néhány igazán erős ellenféllel szemben. Ő jó formában van és bár kissé "lelkes" volt, így kézben és jó ritmusban kellett tartanom. Nem hagyhattam, hogy elkapkodja, így csak 700 métertől kezdve engedtem szabadon útjára. Nagyon jól reagált az utolsó kanyarban és a végén kiváló versenyt futott. Volt egy kis gondunk a Kiotó Kinen megnyerése után, de elhatároztam, hogy megmutatom az igazi erejét és bebizonyítom, hogy mire képes ezen a nagyversenyen" - nyilatkozta Yutaka Take, aki arra utalt az első mondatában, hogy ősszel elszenvedett sérülése miatt nem ő lovagolta a Japan Cupban.

A fogadási forgalom 70 milliárd yen, azaz 170 milliárd forint volt, amiből 54 milliárd yent csak az Arima Kinenre tettek fel! A Racing Post szerint ez abszolút világcsúcs. Soha nem érkezett még akkora volumenű fogadás egyetlen lóversenyfutamra sem korábban.

Na, ez aztán az igazi karácsonyi ajándék!

Kép: JRA, asianracingreport.com

süti beállítások módosítása