RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Rosehill Gardens

Mivel a napokban fókuszba került az ausztrál versenypálya legyen ez a következő alanyunk.

rosehill-gardens-race-course_standard.jpg

ROSEHILL GARDENS

Elhelyezkedés: Sydney Rosehill nevű külvárosában fekszik

Megnyitás éve: 1885

Befogadóképesége: A hivatalos források szerint 5 300, de a 2019-ben a Golden Eagle napján 20 ezer látogatót regisztráltak.

Legjelentősebb versenyei: március és szeptember között 25 meetinget rendeznek évente, amelyek között kilenc Gr1-es futam kap helyet. Legjelentősebb a világ leggazdagabb csikófutama, az ötmillió dolláros Golden Slipper, valamint a tízmillió dolláros (még nem Gr1-es státuszú) Golden Eagle.

És, hogy miért került fókuszba?

Köztudott, hogy Sydneyben krónikus lakáshiány van, ezért Chris Minns kormánya nem kevesebb, mint 138 ezer házat/lakást építene a közeljövőben.

A tízmilliós Golden Eagle otthona azért került látóterükbe, mert az ezzel együtt kivitelezni tervezett hatalmas vasúti beruházás vonalán fekszik. Magán a versenypályán 25 ezer (!) otthon épülhetne, saját metróállomással.

rosehillracecourse_dsc00149dsc02741_header.jpg

A kormány meg nem erősített hírek szerint akár 5 milliárd AUD-t fizethet a Australian Turf Club-nak, amely ebből az összegből bőven tudná fedezni minden felmerülő költségét. Az ott trenírozó mesterek (pl. Chris Waller) lovaival a Rosehilltől mintegy 24 kilométerre nyugatra fekvő Horsley Parkba költöznének. Warwick Parkot és Canterbury Racecourse-ot teljesen felújítanák, de az előzetes tervek szerint valószínű, hogy az 5 millió ausztrál dollár díjazású Golden Slippert, a világ leggazdagabb kétéves versenyét Randwickben rendeznék meg. (Így vélhetően a tízmilliós Golden Eagle-t is.)

Ha a projekt megvalósul, a kapuit 1885-ben megnyitó Rosehill Gardens kb. öt év múlva zárhat be.

Képek: taylorau.com.au, wikipédia
süti beállítások módosítása