RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A címvédés éve

Ez volt Kiss József és Vas József első derbysikere, de aztán a következő évben…

isztopirin-vas_1.jpg

Írtuk legutóbb. Nézzük mi történt 1971-ben.

Röviden összefoglalva Imperiál szupersztárrá emelkedett apaménként is.

Nem csak négy éven át az ő ivadékai nyerték a derbyt, de a jelen kiadásban totális dobogót követelt magának az „aranyszőrű táltos”.

Isztopirin Dióspusztán született és meglehetősen korán mutatkozott.  Idehaza úgy indult a pályafutása, mint egy álom, így nem csoda, hogy már kétévesen németországi feladat várt rá. Egy héten belül (!) két versenyben diadalmaskodott az egyikben pályarekordot futva. Az Austria Díj, csak egy másik lovas bődületes hibája miatt nem sikerült, mert Breska József kiesett a nyeregből.

Háromévesen igazi sikersorozatba kezdett. A Nemzeti Díjat hat hosszal, míg az Alagi Díjat is fogva nyerte. Értelemszerűen az Osztrák Derby következett, azonban Isztopirin ott látott életében először startgépet. Erről kérdeztük Vas Józsefet.

„Igen. Az az év volt az első, amikor már startgépből kellett indulnunk. Nagy nehézségek árán állt be, majd a kapucnija beakadt a csattba és mire nehezen le tudtam venni, már kb. 50 méteres hátrányban voltunk. Végül hatodik helyen értünk célba, de hogy az olvasók meg tudják ítélni Isztopirin képességét, Bécsben Inda ért célba második míg Rustan a harmadik helyen (a győztes, német Muffel mögött), akiket simán vert Isztopirin a Magyar Derbyben.”

Állandó segítőnk így el is árulta a lényeget. A mi derbynkben ugyan Rustan megtámadta Isztopirint, de az Vas József ostorcseréje láttán újítani tudott és megnyerte a kékszalagot.

Versenyleírás: A start után Oriona, Ilosva, Curacao, Dárius, Isztopirin sorrendben haladt a mezőny. A sort Maringotte és Ex zárta. Oriona a viztorony előtt mintegy tíz hosszal vezetett, de a célegyenesbe már Curacao, Isztopirin, Dárius és Inda társaságában fordult be. Majd Isztopirin és Curacao elhúzott.  Curacao lefulladt és a távoszlopnál Isztopirin 2-3 hosszra növelte előnyét. Ekkor, kívül Rustan nagy lendülettel támadott, de Isztopirin kivédte és nyert. Inda és Dárius nagy küzdelmet vívott a helyezésért.

Hivatalos eredmény: 49. Magyar Derby, 1971. június 20. vasárnap, rendes talaj, változó felhőzet 18 fok, 170. futam. Start: 16 óra 28 perc

Díjazás: 100 000 Ft (60 000, 18 000, 12 000, 10 000) 

1. ISZTOPIRIN pm Imperiál - Tabletta  Kiss József Vas József
2. RUSTAN pm Imperiál - Rhapsodie Vasas Vendel E. Dubravka
3. INDA pm Imperiál - Dunjuska Horák János Kozma József
4. Dárius pm Direktor - Glasperle Csaplár  Lajos Varga Ferenc
5. Curacao pm O. Kollinsky H.P. Ludewig
6. Ex pm Keszthelyi I. Breska József
7. Igazmondó pm Horváth Károly Esch Sándor
8. Ilosva sm Gelics Mihály Détári Sándor
9.  Immunis sm Gelics Mihály Farkas Tibor
10. Intelligens sm Mátyus György Fejes Lajos
11. Kaszinó sm Galló Mihály Alafi László
12. White River szm O. Kollinsky A. Haydn
13. Maringotte pk Kováts L. II. Krusnyiczky M.
14. Oriona pk Horák János Gosztonyi Ernő
15. Zatrovka sk Hujber József Alt László

Tenyésztő: Dióspusztai ménes, futtató: Kerteskői ménes

Bírói ítélet: 0,5 - 2 - fejh. - 0,5   Célfotó a III. helyre. 

Idő: 2.30,9.     Részidők: 24.9 - 23.6 - 25.4 - 25.4 -26.2 - 25.4

Totalisateur: 10: 18, helyre: 10: 14, 20, 16.  Befutóra: 10 : 53, 31.

Esetleges osztalékok: 10: 64 Inda és Oriona, 80 igazmondó, 83 Intelligens, 89 Rustan, 102 Ilosva és Immunis, 103 Maringotte, 242 Ex, 416 Dárius, 429 Curacao, 486 Kaszinó, 538 White River, 1351 Zatravka 

apamenek_2.png

Eufória! 8 év telt el Imperiál derbygyőzelme óta, most pedig három fia kisajátította a dobogót.

Ez volt Kiss József és Vas József első derbysikere, de aztán a következő évben…írtuk előzőleg. Most rádupláztak. Ráadásul nemzetközi mezőnyben!

Isztopirin a Kincsem Díj trófeájával utazott Berlinbe. Az NDK Államtanácsa elnökének díjáért futott Hoppegartenben, amit kiváló lefutási idővel (2:32.0) szintén megnyert. Lábai azonban nem bírták hatalmas testét, így hamarosan befejezte karrierjét. Négyévesen mindössze egyszer állt starthoz.

Versenyteljesítménye: 2 - 4 éves korában 14 versenyben indult, 10 győzelmet és 1 helyezést ért el.  Főbb győzelmei: Magyar Derby, Nemzeti Díj, Alagi Díj, Kincsem Díj, Schwarzwald Rennen (Baden-Baden), Zukunfts Rennen (Baden-Baden) és a már említett NDK Államtanácsa elnökének díja (Hoppegarten). Osztályzata (hp): 82

1976-1989 között fedezett Magyarországon a Dióspusztai és a Vadaskerti ménesekben. 148 kancából 96 csikója született. Jelentősebb ivadékai: Kento (Csehszlovák St. Leger), Diakowa (Lengyel Kancadíj) Tavirózsa, Díszőr, Vitis, Remek, Mérges, Toporgó, Ásító, Királyerdő, Arány, Pajti. 

isztopirin.JPG

Isztopirin 1972. novemberében bérménként Csehszlovákiába szállítva, 1973. augusztusában behozva Csehszlovákiából, 1973. decemberében bérménként Lengyelországba szállítva, 1975. decemberében behozva Lengyelországból, 1991. augusztusában kimúlt.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő pótolhatatlan leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása