RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A legenda színre lép

A legkülönösebb derby cikkünk következik.

norbert-mill-dij_vas.jpg

Nem titok, hogy mennyire kiváló szakmai és baráti a viszonyunk Vas Józseffel, aki többször elmondta: pályafutása legjobb lova a kétszeres derbynyerő Norbert volt, hiába nyert pl. kékszalagot Try Starral, 16 hosszal.  Az artistából a magyar lóversenytörténelem egyik legnagyobb ikonjává váló mesterzsoké neve összefonódott Norbertével. Nem titok, hogy rengeteget beszélgettünk az évek folyamán erről a csodálatos telivérről, de a tőle megtudtak többségét már meg is írtuk, így nagy titokra nem fog fény derülni 50 év távlatából.

Az 1970. évi derbyhős ugyanannak a Nostradamusnak a fia, aki az előző derbynyerőnket, Nótás kapitányt is adta a magyar galoppsportnak.  A Kerteskői ménes saját tenyésztése egy ígéretes, de nem kiemelkedő kétévesnek mutatkozott. Ennek magyrázata, hogy akkoriban ínsérüléssel bajlódott és ezért is futott kétévesen mindig fásliban. Háromévesen azonban már start-célban nyerte „a Nemzetit”. Ezt látva mestere, Kiss József nem az Alagiba „terelte”, hanem jöhetett a mélyvíz: Millenniumi Díj az idősebbek ellen.

Itt látta az első csodát a pesti publikum.

Öt hosszal sétálta le az idősebbeket, így nem volt kérdés, hogy az Osztrák Derbyben kellett futnia. Finoman fogalmazva azonban Vas nem volt a rendszer kegyeltje, így Varga Ferenc lovagolta Freudenauban, ahol másodikak a német Bossano mögött. Varga ezt a lovaglást kissé elkönnyelműsködte és ez megfosztotta Norbertet a triplázástól, de ne szaladjunk ennyire előre.

Két hét múlva a Magyra Derbyben nem akadt ellenfele!

Versenyleírás: A start után Impresszió, Norbert, New York, Pomádé király, Helgoland, Ámde, Iglói gyerek és Iparmuram sorrendben haladt a mezőny. A víztoronynál Impresszió tempója lassult, Norbert állt az élre és végig vezetve, feltartva nyert. A helyezésekért New York és Helgoland küzdött, Ámde a végén nagyon jött, de későn indult támadásba. A többi ló nem volt versenyben.

Hivatalos eredmény: Hivatalos eredmény:  48. Magyar Derby 1970. június 21. vasárnap. Rendes talaj, napos meleg idő, 30 fok, 170. futam. Start: 15 óra 26 perc

Díjazás: 90 000 Ft (60 000, 18 000, 12 000 Ft) 

1. NORBERT pm        Nostradamus - Cirkalom Kiss József Vas József
2. NEW YORK pm   Nostradamus - Yolande Horák János Kozma József
3. HELGOLAND pm      Garnir - Gravjura VI Keszthelyi I. Krusnyiczky M.
4. Ámde stpk Pillár János Nagy Sándor
5. Iglói gyerek sm Mátyus György Fejes Lajos
6. Impresszió sm Horák János Gosztonyi Ernő
7. Ipamuram pm Aperianov Z. Nagy Imre
8. Pomádé király pm Mátyus György Hertelendy G.

Tenyésztő és futtató: Kerteskői ménes

Bírói ítélet: 12 - 2 - 3   - 1 3/4 

Idő: 2.31,9     Részidők: 26.1 - 25.2 - 25.3 - 25.5 -24.5 - 25.3 

Totalisateur: 10: 11.  helyre: 10: 11, 14, 15.  Befutóra : 10 : 18, 35

Esetleges osztalékok: 10: 40 Iglói gyerek és Pomádé király, 107 Impresszió és New York, 167 Helgoland,

Az új tulajdonos - V. Vancsura – véleménye: Cirkalom csikóit különösen figyelem. Norbert kiemelkedő képességű versenyló. Hosszú üzleti tárgyalások végén, többszörözött barofmi kontingens kiegészítéseként, rekordárat fizettünk érte Bábolnának.

Itt azonban kis pontosítást kell tennünk. A szerzők azt írják, a 99 telivér, 99 történet című kiadványukban, hogy „Az emlékezetes győzelme után az egész turf világ megdöbbenésére és felháborodására a tulajdonos eladta a csehszlovák Xaverovi Ménesnek”. Az istállóban dolgozó Vas József szerint ez nem így történt. Már kétévesen új tulajdonba került, de a megállapodás az volt, hogy a magyar derby után - de Kiss József tréningjében maradva -  fut majd a csehszlovák derbyben.

Amelyre mindösszesen alig hat napot pihenhetett, mert azt a következő vasárnap, június 22-én rendezték. A startnál parádés, 18 fős mezőny, de nem volt kérdés.

Öt hosszal, 1992-ig élő rekordidővel (2:31.3) lépte le ellenfeleit.  

Kiss József csapata a győzelem eufóriájában biztosan gondolt az osztrák derbyre, hiszen erélyesebb lovaglással Norbert a magyar lóversenytörténelem egyetlen háromszoros derbynyerője lehetett volna.

Vas József szavai: "Nostradamus fia igazi klasszis ló volt, a Magyar Derbyt 12 hosszal, a Cseh Derbyt 5 hosszal nyertük meg, sajnos az Osztrák Derbyben nem én lovagoltam, mert akkoriban nyugatra csak megbízható lovasokat vittek ki. Az akkori Turf leírás szerint Norbert könnyű nyerőként galoppozott a cél felé, azonban a német Bassano a végén átszaladt rajta és fél hosszal megverte. Meggyőződésem, ha én lovagolom, ezt a versenyt is megnyertük volna. Jellemző a jó lóra, hogy kis bíztatásra is tud újítani. Ezt a Magyar Derbyben éreztem először Norberttel. Elég gyors volt az iram, én a harmadik-negyedik helyen helyezkedtem, és ahogy a víztoronyhoz értünk ostorral egyet odacsíptem, hogy nehogy leszakadjunk az elejétől. Erre az történt, hogy pillanatok alatt hat hosszal az élen termettünk,  ez olyan érzés volt számomra, mint amikor egy Mercedes elmegy egy Trabant mellett. Innentől kezdve már csak nőtt az előnyünk és nagy fölénnyel nyertünk."

Versenyteljesítménye: 14 versenyben futott, 6x nyert és 5x volt helyezve. Főbb győzelmei: Magyar Derby, Nemzeti Díj, Millenniumi Díj, Remény Díj. Csehszlovák Derby (Prága), második lett az Osztrák Derbyben. Osztályzata (hp): 85,5

norbert-nemzeti_dij.jpg

Utolsó eredménye a németországi Fürstenberg-Rennen harmadik helye volt, majd egészségügyi okokra hivatkozva visszavonultatták. 1971-től a Xaverovi ménesben lett felállítva, majd 1979-ben Napajedlába, később Slušovicébe és Šamorínba költözött.  Tizenöt éves tenyésztői pályafutása során 159 utódot nemzett, közülük négy klasszikus győztes lett.

Ez volt Kiss József és Vas József első derbysikere, de aztán a következő évben…

Talán többen nem tudják róla, hogy a magyar galoppsport egyik legnagyobb legendája nem csak Fettingert alakította Az utolsó futam című Mihályfy Sándor filmben, de kisebb szerepekben feltűnt a Linda című televíziós sorozatban, sőt 14 évesen Törőcsik Mari, Soós Imre és Szirtes Ádám mellett a Körhinta című filmben is.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk. A nyitókép a Millenniumi-, a második a Nemzeti Díj után készült.

süti beállítások módosítása