RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

60 éves a Szenttamási ménes

A híres ménes életének rendkívül gazdag történelméből nyílt kiállítás pénteken a Törökszentmiklós mellett található Szenttamási kastélyban.

377387754_328689383058794_3420391221042458145_n.jpg

A ménes 60. évfordulója alkalmából megrendezett tárlaton az elmúlt hat évtized során megnyert lóverseny díjak, relikviák és lovas eszközök kerültek kiállításra. A Szenttamási kastély kápolna termében számos antik tárgynak számító vázát, serleget, értékes festményeket is láthatnak az érdeklődők.
 
Az 1963-as évben Szenttamás-Imremajorban, Magyarország keleti régiójában először, angol telivér ménest alapítottak. Az első kilenc vemhes kanca karácsony napján érkezett meg a közeli Kétpóra vasúton a néhai NDK-ból. Innen számítjuk a ménes születésnapját. A következő évtizedben a világ több pontjáról érkeztek lovak és így véglegesedett a 35-40 anyakancából álló létszám.

Számos híres versenyló került ki a Szenttamási ménesből, többek között a 60-as években kétszeres derby győztes Seebirk, a többszörös díjnyertes Muskátli, a 80-as évek sztárjának számító Turbó és a 2000-es évek kiemelt versenylovai Donatesso és Miss Turpan.

Napjaink ismert telivérei az ír import Black Pepper és Merci Star, akinek a hátára a világ jelenlegi legjobb zsokéja, Frankie Dettori is felült egy verseny erejéig. 

img_0898.jpg

A kiállításon Horváth László az Almásy Kastély Alapítvány alapítója, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. elnöke és Markót Imre, Törökszentmiklós város polgármestere tartott köszöntő beszédet, melyet Szuna Szabolcs, a TM Zrt. lovászati divízió vezetőjének történelmi összefoglalója követett.

A kiállítás szeptember 15. és október 31. között díjmentesen látogatható, de a részvétel regisztrációhoz és létszámhoz kötött. A lovak és a lósportok kedvelői számára a regisztrációs felület az alábbi linken érhető el:
http://liveenergypark.hu/hu/lo-es-festmeny-kiallitas-a-szenttamasi-kastelyban/

Forrás és képek: Almásy Kastély Alapítvány 

süti beállítások módosítása