RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A magyar derby hercege

A mai napon a kékszalag legeredményesebb külföldi zsokéját méltatjuk.

360094027_790937399702496_8499980569653344127_n.jpg

A szlovák Jaroslav Línek július első napjaiban megszerezte ötödik magyar derbytrófeáját, amellyel felért a legendás Esch Győző mellé. A listát természetesen még mindig Vas József vezeti kilenc sikerével. 

Amíg mi pihentünk, az egyik cseh szaklap interjút készített Jaroslav Línek feleségével. Ebből ragadunk ki néhány gondolatot, amely reményeink szerint kicsit közelebb hozza hozzánk ötszörös magyar derbynyerőt.

Erika Linkova, egy senicai szakközépiskolában dolgozik.  Két tinédzser lányuk van, de ha teheti segít férjének az istállóban álló 29 ló körül. Elmondja, hogy gyermekkora óta foglalkozik lovakkal, „a nagy Jaroslav Brecka” tanította meg lovagolni és Jaroval is rajta keresztül ismerkedett meg.

27 éve házasok.

Mit csodálsz legjobban férjedben?

Talán az erős akaratát és kemény munkáját csodálom a legjobban. Mindig azt akarja, hogy minden rendben legyen, és soha nem csinál semmit félig, mindennek százszázalékosnak kell lennie. Több mint huszonöt éve, márciustól novemberig küzd a súlyával. Szerda után már nem eszik rendszeresen. Minden nap hajnali ötkor kel és este hatig egész nap az istállóban van. Nos, ha este hazajön, a mulatságnak nincs vége. Épp csak átöltözik, biciklire ül, és indul egy ötven kilométeres "túrára". Utána általában a szaunában telepedik le.

Ahogy már említettük, Jaro karrierje kezdete óta küzd a súllyal. Diétás ételeket főzöl neki, vagy még az is felesleges?

Nem csinálok nagy ügyet a főzésből, mert hétfőn és kedden Jaro mindent megeszik, amit csak talál, szerdától pedig legfeljebb görögdinnyét vagy epret.

A teljes interjú itt olvasható: http://www.dostihovy-svet.cz/cs/node/10896

linek_legjei.png

Ennek apropóján megkerestük Ribárszki Sándort, hogy mesélje el, honnan ered a szakmán jóval túl mutató kapcsolata Jaroslav Línekkel.

"Amikor Senicén lovagoltam (1980-as évek közepe - a szerk.), mint sík-, gát-, akadálylovas, akkor ő a pónijával állandóan követett minket. Egy kopasz kisgyerek volt, aki valóban mindig ott volt körülöttünk. Leste minden mozdulatunkat és látszott rajta, hogy tanulni akar. Esett-kelt, de nem adta fel, kérdezett egyfolytában, szinte be nem állt a szája. Én örömmel tanítgattam őt, így mikor nyugatra költöztem ő lépett a helyemre, szintén, mint sík-, gát-, akadálylovas. Volt azonban pár sérülése és akkor úgy ítélte meg, hogy ha tudja azt a súlyt hozni, ami a síkversenyzéshez kell, miért kockáztassa az egészségét. Utólag már mindenki látja, hogy jól döntött, „jófejű”, kellően erőszakos, kiváló karriert befutó lovassá vált" - mondja Ribárszki, aki hat derbygyőzelméből hármat ünnepelt közösen Jaroval.

Nyitókép: Zl Photos

süti beállítások módosítása