RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

31. Szlovák Derby

... avagy 8 futam 8 képben elmesélve!

31_svk_derby.jpg

A cseh sport nagy hétvégéje!

Azok után, hogy szombaton Markéta Vondroušová wimbledoni győzelmével felült a női teniszezők képzeletbeli trónjára, a cseh lovak zsinórban hatodik alkalommal csempészték hazájukba a szlovák derbytrófeát.

1_futam.jpg

Sajnos egy lejelentés (Rubin) miatt csak négyen indultak az elsőben (30. Cena Muscatita), de izgalmas versenyt láthattunk. Loch Pike (IRE) (5-ös számmal) (tréner: Jozef Chodur, lovasa: Ferdinand Kráner) révén a hazaiaké lett az első kupa.

Óriásit futott Oklanda a 30. Cena Mysában!

Le a kalappal a marokkói fiú, Monir Madihi (zöld dresszben) lovaglása előtt. Drish Venture (IRE) ugyan könnyen győzött, de Jozef Rosival idomítottja mindhárom „betippelt lovat” maga mögé utasította. A két Koplik hathatós munkájával megszületett a nap első cseh győzelme.

2_futam_drish_venture.jpg

Bravo Kolozsi Ranch, Bravo Rosival Team!

A 30. Zlaty pohárban folytatódott a cseh tarolás, mert nem egyszerűen kettős győzelmet arattak, hanem az első két helyen célba érő telivér cseh tenyésztésű is. Vévoda (CZE) a bajnok (trénere Dusan Andrés), akit a hölgylovas Jirina Andrésova vezényelt győzelemre. Gasparini második.

3_futam_vevoda.jpg

Bramastra nem szerepelt olyan jól, mint istállótársa. Ő is második, csak ő sajnos hátulról (8.) A 30. Cena Pat´s Music kupája Línekéknél landolt, Free Folie (IRE) révén, aki Jan Havlíkkal szerezte meg a győzelmet, a régiós szupesztár, Zariyannka előtt. Jan csodaszép kislányai most is "ellopták a show-t"a díjaátadáson!  

3 ír tenyésztés a dobogón!

4_futam_free_folie.jpg

Sztárok csatározása a 40. Bratislavská míľa-ban!

Ideal Approach elnyűhetetlen. 11 évesen is harmadik a derbynapon!

Őt nyugodtan nevezhetjük a telivérek élő genetikai csodájának!

A győzelem itt is Líneké, de most a nyeregből is ő mosolygott ránk, minekután a négyéves, francia tenyésztésű Quessigny a célban előrébb, mint a Lokotrans üdvöskéje, Devil in Pink.

5_futam_quessigny.jpg

Ezzel Szlovákia 3:2-re vezetett a csehek ellen öt futam után.

Cena Slovenského zväzu chovateľov a majiteľov anglického plnokrvníka. Ki sem tudjuk ejteni/mondani. Mindenesetre Jaroslav Hanacek idomítottja Sir Egerton (CZE) a bajnok, a már említett marokkói lovassal, Monir Madihi-vel. A nap egyetlen szlovén indulója, Texas Girl itt harmadik.

6_futam_sir_egerton.jpg

A jóvátétel

Most annak a Jardin Michelet-nek a révén (FRA), aki máig veretlen lenne, ha nem futott volna a 103. Cseh Derbyben. Ott csak csalódást keltő nyolcadik helyen kullogott a célba, de három héttel később a szlovák fővárosban javított…és győzött. Nem is akárhogy, hiszen a Cseh derby másodikját, az itteni szuperfavoritot, You Just Rock-ot verte küzdelemben. Ez a befutó látható a nyitóképen. A többek által favorizált szlovák aspiráns, Goldis nem kapott szerepet, végül csak nyolcadik. Hatodik éve került zsinórban Csehországba a szlovák derbytrófea!

Ilyen szomorú derby díjátadót még sosem láttunk, hiszen a nekünk élőben is nyilatkozó Marian Stangel idomítottja, Duplikat végzetes balesetet szenvedett. Mi is a könnyeinkkel küszködtünk a befutás után.

Az isteni gondviselés

A Memoriál Jozefa Košťála futamát biztosan a jóisten rendezte el odafenn. Vaclav Janacek a derby ezüst után lelt némi örömre, míg Marian Stangel szemében a könnyek után némi mosolyt is láttunk, mert idomítottja Falcon X (CZE) nyerte a záró összecsapást. (A képen még az első körben, harmadik helyen belül.)

8_futam_falcon_x.jpg

Ezzel a szlovákok 5:3-ra verték a cseheket, hiszen a magyar és szlovén mini-küldöttségek nem arattak győzelmet. Minden résztvevőnek gratulálunk, akik kitartottak a rekkenő hőségben.  A szlovák kollégáknak pedig köszönjük a szíveslátást. 

Legközelebb szeptember 9-én, az Oaks-napra utazunk Pozsonyba.

Ma 20:55-kor, Vichyben, a Prix Hubert Baguenault De Puchesse-ben (Listed, 2400 méter, 52.000 euró) fut a háromszoros év lova, a nálunk Kincsem díjat nyerő OPASAN.

Összes kép: Vivafoto

süti beállítások módosítása