RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A derby

...mint a Turf legnagyobb attrakciója azon országokban, ahol az angolok által megálmodott lóversenyzés teret nyert.

ribarszki-2_ev_2_derbygyoztes.jpg

 

..."A lóverseny nemcsak sport, lótenyésztés, lovasnevelés, bookmaker és totalizatőrforgalom ügye, nemcsak kilókkal és pontokkal való zsonglőrködés, handicap, tip, halmozás, befutó, társadalmi esemény, divatrevü, játék és izgalom, hanem mindez együtt és azon felül, vagy mindent megelőzően, harc, ügyeskedés, szín, mozgás, valóság és fantasztikum, véletlen és bizonytalanság, diadal, bukás, öröm és keserűség, ezer méter élet, ezerháromszáz méter, vagy kétezer négyszáz méter élet, két futam közt való élet, vagy egy egész délutánnak az élete, néző gondolkozó és író ember számára. Nem a szakíró, hanem a költő számára.” - Ezt válaszolta egy fiatal újságíró kérdésére Heltay Jenő, aki nemcsak kiváló író, de kiváló Turf szakértő is volt.

 

A Derby

Az angol Jockey Club szalonjában 1778 tavaszán zajos vita dúlt egy jövőben rendezendő verseny feltételeinek kiírásáról. 

Hangadó a kor két szaktekintélye, Earl of Derby és Sir Charles Bunbury voltak. A már futott kancadíj, az Oaks és a St. Leger már programon voltak. Emellé akartak egy tavasszal megrendezendő 3 éves próbát, így valósult meg 1780-ban Epsom-ban az 1600 méteres verseny csak 3 éveseknek, a Szentháromság vasárnapját követő szerdán. A vita akkor vált még hangosabbá, amikor a futam elnevezése körül megkezdődött a diskurzus. Egyes feltételezések szerint sorsot húztak. Egy másik verzió azt állítja, hegy megegyeztek abban, hogy az első helyezett megkapja a győztest megillető kék szalagot (Blue Ribbon), a másodikról viszont elnevezik a futamot. Mivel a befutási sorrend szerint a nyerő, DIOMED Bunburyé volt, így a futamot a második helyezett futtatójáról, Lord Derby-ről nevezték el. 1784-ban változtattak a távon 2400 méterre és némi pályakorrekció után mind a mai napig az eredeti pályaíven, a félelmetes Tattenham Corner-en vágtáznak a lovak a cél felé és még az utolsó 300 méter ferde egyenesét sem változtatták meg a mai napig. S hogy a telivérek ivadékvizsgálatának szánt verseny mennyire betöltötte szerepét, az abból is kitűnik, hogy már az első évi Derby nyerő, miután sikeres pályafutását befejezte, majd ménesi szolgálatát, igen hosszú ideig, 20 éves koráig eredményesen végezte és még ezután vitték át Amerikába, ahol még 10 évig az amerikai tenyésztés legeredményesebb produktumait nemzette. 

A fentebb idézet Heltay mindazokat a jelenségeket próbálja megrajzolni, ami a DERBY-k körül keletkezik. Például a második Epsom Derby nyerő, YOUNG ECLIPSE (a telivér tenyésztés meghatározó fedezőménjének, ECLIPSE-nek a fia) futtatója Mr. Dennis O’Kelly a kor fenegyereke. A londoni Fleet Street-i börtönben csalás miatt eltöltött néhány évet, de szerencséjére - II. György halála utáni - amnesztia következtében kiszabadult. Nem úgy tűnt, hogy erkölcsileg is megtisztult volna, mert hamarosan feleségül vette Charlotte Hayes-t, a kor legnagyobb forgalmát lebonyolító bordélyház madamját (és itt csatlakozik a Turf a szerelemhez, de egy kicsit másképp). A frigy után volt miből a pénzpocsékolásra, de szerencséjére legyen mondva, vett egy versenylovat ECLIPSE-t, amiből nevelte az 1781-es évi Derby nyerő, YOUNG ECLIPSE-t. A kétes múltú tulajdonos, kiváló képességű lovának nevezését később elfogadták arra az Ascot-i versenyre, melynek megnevezése így szól: NOBLEMAN’S és GENTLEMEN'S PLATE...! 

A Monarchia Derby-jét Gróf Eszterházy Miklós hathatós közreműködésével 1868-ra írták ki, mellyel a harmadik Derby volt a világ galoppsportjában.

1921-ben a KINCSEM vérű VATINIUS győzött az első Magyar Derby-ben, amelyet Alagon futottak, mivel ez időben a hangulatos városligeti pályát a „Tanácsköztársaság nevében" felszántottak. 

1994-ben az Alagi Pünkösdi Lóversenyek újraindításakor az akkori vezér, a képen látható Váczi Ernő - akinek karaktere és stílusa valamikori Lovaregyleti elnökök hangulatát idézte - a Hesp udvar hátsó részében kialakította a Derby nyerők parkját. A jó emlékű sporttárs, Egri Zoltán az akkori szilvásváradi polgármester egy rakomány szürke gránitkockával segítette az ügyet. A közel 100 elhelyezett kő, a valamikori Derby nyerők nevét viselte. A megmaradt halomnyi részből egy amorf szobor költemény keletkezett, amely minden alagi legendák őrzőjeként áll a fenyők alatt. 

vaczi_erno-2.jpg

1924-ben futották a 4. Derby-t. OSCAR ANTON a szerencsés Derby nyerők közül való, az Erdőmajori Ménes nevelte és a futtató tulajdonosa Dréher Jenő volt. Ez a jó származású (Rascal - Ingeborg) ivadék egy megjelenésében ormótlan csikóként került Alagra. A lovászfiúkat elrettentette a durva küllemű csikó, úgyhogy Adams-nak, a magyarrá vált angol trénernek nehézségébe került lóápolót keresni mellé. Három éves korára kinőtte magát, de alig volt 166 cm, és ehhez társultörökös lábtő problémája, ami miatt csak nagyon körülményesen tudott tréningezni. Eljött július 12-e, a Derby napja és mindenféle erősebb versenyek nélkül odaállt a starthelyre. A favorit a két héttel ezelőtt futott Osztrák Derby nyerője, Alter Drahrer, aki patasérülése miatt nem tudott dolgozni a Derby előtt, így a körülmények kezdtek Oscar Anton javára alakulni. A Medárd napi esők sártengerré varázsolták az alagi gyepet. A verseny előtt lejelentett két ló megtizedelte a mezőnyt, már csak 6 ló indult el a starter zászlajára. Mikor a mezőny az utolsó háromszáz méterhez ért és a lovak elindultak a dombra fel, a lábtöves Oscar Anton élre ment és könnyű 1 1/2 hosszas nyerője lett a Derby-nek. A kiváló zsokénak Scheibal Józsefnek semmit nem kellett tudományából megmutatni. csak ült és nyert.

Nyerő tikettje csak keveseknek akadt, de azok sokat nyertek. A publikum nagy része veszteit. de vesztettek az alagi víz árus fiúk is, akik vödörrel a kezükben, egy bot végére erősített bögréből vizet árultak a szépszámú közönségnek. Az év végére Oscar Anton olyan rossz lett, mint amilyen tavasszal volt. Tulajdonosa hazavitte ménesébe: mert a származása némi reményt keltett, no meg a Derby-t is megnyerte. A kővetkező év tavaszán egy váratlan esemény történt. A tulajdonos kivezettette lovát az istállóudvarra és egy pisztolylövéssel agyonlövette. A lovat a család invalidus tagjáról, Dreher Oscar Antonról nevezte el. A fiatal fiú halála után nem akarta, hogy ez a név a későbbiekben fájdalmat okozzon neki és családjának, így úgy határozott, hogy a Derby nyerő se éljen tovább. A Derbyben igen, ekkor azonban nem volt szerencsés Oscar Anton. 

A Derbyk beköltöztek Pestre, az új pályára 1925-ben. A nyerők sorát BAJTÁRS kezdte és ez így ment 75 évig, míg 2001-ben újra Alagon, APRIL SURPRISE volt a nyerő, majd ismét Pesten 2004-ben a szürke KING’S HONOR győzött. Ő látható a nyitóképen.

Mert a” DERBY" az örök! 

Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke

A szerző engedélyével, változatlan tartalommal közöljük!

süti beállítások módosítása