RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A negyedik - szerény ígéretből vált bajnokká, majd áldozattá

A szerencse fia a Derbynyerök sorában.

derbynyerok_1921_-.png

Oskar Antont Dreher Jenő tenyésztette Rascal és Ingeborg után. A jó származású, de igénytelen külsejű mén olyan szerény ígéret volt amikor Alagra került, hogy egyik lovász sem akarta gondozottjának választani. Végül is Adams döntött hatalmi szóval és a nagyfejű, csúnya kis csikónak az akkor még kezdő lovászfiú: Blazsek lett a puccerja.

A tréningben Oskar Anton sokat erősödött, de inkább széles, mint magas lett. Teljesen kifejlődve sem volt több 166 centiméternél. Hajtós, sok munkát igénylő „komótos" ló volt és ráadásul sokat laborált a térdeivel, amelyek, amint kissé keményebb volt a pálya, olyan merevek lettek, hogy alig lehetett őt dolgoztatni. Kétéves korában egy szerény nyeretlen verseny megnyerése után az év végén megnyerte Bécsben a Tovább-Rennent, közben kétszer helyezve volt kisebb versenyekben és egyszer helyezetlen.

Hároméves korában a Káposztásmegyeri díjban mutatkozott be, de három lónál csak harmadik tudott lenni, utána azonban már megnyerte a Váczi dijat. Hosszabb távokon ekkor már munkában is többet tudott és könnyen nyerte a 2000 méteres Csepeli handicapet.

Formája tetőpontján került sor a Magyar Derbyre.

Esélyét növelte a Derby napját eláztató nagy eső és az a köztudott tény, hogy a nagy favorit, a bécsi Derby nyerője, Alter Drahrer patazúzódás miatt több mint egy hétig nem dolgozhatott. Ezek a szerencsés körülmények segítették azután győzelemhez Oskar Antont, amely sem a Derby előtt, sem a Derby után nem bizonyult a legjobbak egyenrangú ellenfelének. Az Erzsébet Királyné díjban ugyan még harmadik volt, de az őszi díjban és a St. Legerben helyezetlen.

schejbal_jozsef.jpg

A korszak egyik kiemelkedő lovasa, Schejbal József

Versenyleírás: A start után Szumir vezetett, majd a mély pályán Boriga próbálkozott, de a féluton elfogyott az ereje és visszaesett. Ekoor az élen galoppozó Alter Drahrer mellé Oscar Anton szegődött. A kanyarban Oktondi próbált újítani, de hamar elfogyott az ereje. A távoszlopnál Oscar Anton ismét újított és könnyen verte Alther Drahrert és a szívósan küzdő Kilindinit.

Hivatalos eredmény: 4. Magyar Derby,  Alag. 1924. Június 22. Vasárnap.

Felhőszakadás után mély, sáros talaj. 293. futam.

Díjazás: 280 000 Korona (200 000, 60 000, 20 000 K)

Start: 16 óra 55 perc.

1. OSCAR ANTON     pm Rascal - Ingeborg Adams Róbert Schejbal József
2.  ALTER DRAHRER  sm Maxim - Altwien Szigeti N. Szabó L. II.
3.  KILINDINI sm Dealer - Kinokönigin Martinkovich Pintér J.
4.  Oktondi  pm   Horthy I. Nagy G.
5.  Borgia  pm   ifj. Mravik Pál Takács I.
6. Barfa   sk   Bohrun Takács J.
7.  Szumir   sm   Issekuth Gy. Friedrich F.

Tenyésztő és futtató: Dreher Jenő

Bírói ítélet:  Könnyen, 1 1/2 h, 7 h. Idő: 2.43 2/5.

Totalisateur: 1000:3900. Helyre: 1000:1200. 1100, 1300. Esetleges osztalék: 1000:1600 AlterDrahere, 5400 Oktondi, 7100 Killindin, és Szumir, 8300 Borgia, 12 500 Barfa

Az idomár – Adams Robert – véleménye: A jó származású, de fejletlen csikót Blazsek lovász gondjaira bíztam. Sok munkát igényelt, de lábai gyengék voltak. Szerencsénk volt a Magyar Derbyben. Óriási eső áztatta, puhította Alag gyepét és az Osztrák Derby -nyerő Alter Drahrer patazúzódása miatt nem volt teljesértékű.

Négyéves korában mindössze egyszer lépett pályára az évad végén, de akkor is sikertelenül. Tulajdonosa ezután ménesbe küldte, ahol a következő évben egy tragikus családi esemény után agyonlövette, hogy nevével ne emlékeztessen arra, aki szívéhez oly közel állt.

Az írásokban, dokumentumokban, adatokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása