RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Újabb dupla?

2020-ban fordult először elő Japánban, abban az országban, ahol még ma is komoly jelentősége van a 2400 méteres futamoknak, hogy ugyanazon évben Triple Tiara (Daring Tact) és Triple Crown (Contrail) győzteseket ünnepeltek.

liberty_island.jpg

Igaz a háromévesek számára ez a különleges küldetés nem az október végi japán St Legerben ér véget, hanem egy héttel korábban a Shuka Sho-ban, amelyben visszatérnek a 2000 méteres távra, de ez semmit nem von le a két kiváló telivér nagyszerűségéből.

Most ismét izgatottan várják a sportág rajongó, hogy az Oka Sho (1,000 Guineas) után vasárnap az Oaksot (Yushun Himba) 6 hosszal nyerő (a képen látható) Liberty Island, és a veretlen Sol Oriens képes lesz e véghez vinni ezt a bravúrt. Utóbbira most vasárnap vár a nagy próbatétel, amikor is favoritként áll starthoz a derbyben (Tokyo Yushun). Nevét egyébként latinul "Felkelő Nap"-nak fordítják, ami a legtalálóbb név egy japán csúcs ló számára.

Liberty Island (Duaramente) és Sol Oriens (Kitasan Black) is jól példázza a japán tenyésztésben általánossá vált jelenséget: olyan hazai ménektől származnak, akik több szezonon keresztül bizonyítottak a legmagasabb szinten, és gyakran két mérföldig is remek nyerőket adtak. Nem véletlen, hogy Japán a világ versenysportjának meghatározó erejévé vált: olyan lovak tenyésztését tűzték ki célul, amelyekben a klasszis és az állóképesség mindent eldöntő keveréke jelenik meg.

Forrás és kép: TDN

süti beállítások módosítása