RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Gajdos Zsolt

Villáminterjúnk a harmadik Nemzeti Vágta győztes lovasával, és az immár klasszikus nyerő futtatóval.

gajdos_leger.jpeg

Befutó: Zsolt! Köszönjük, hogy rendelkezésünkre állsz. Mai beszélgetésünk apropóját, a nálad 2023-ban felállított Wireless (Kentucky Dynamite – Sachet) nevű fedezőmén adja. Kezdjük azzal, hogy miért pont ő került a célkeresztedbe?
Gajdos Zsolt: Szeretettem volna egy jó mént találni a kancáimhoz, hogy ne kelljen őket hurcolnom a világba, hiszen tavaly például Varsóba mentem fedeztetni. Amikor tudtam, hogy megszűnik a Napajedla Ménes, egy szombati ünneplés során viccesen megkérdeztem a tulajdonostól, hogy nem kerülhetne-e hozzám. Akkor azt válaszolta, hogy ma ünneplünk, de térjünk vissza rá hétfőn. Így is lett, mindent megbeszélünk, így ide került.

Minden megvan benne, ami egy jó fedezőmént jellemez: remek vérvonal, nagyszerű kondíció és fej, 39 futás után is tökéletes lábszerkezet. 

B: Megvásároltad, vagy csak bérled őt?
GZS: Szerinted Magyarországon ki tudná megvásárolni ezt a lovat? (nevet - a szerk.)

B: Szabott áron fedez vagy egyedi megállapodás alapján?
GZS: 1000 euró az alapár, de természetesen rugalmasak vagyunk az árat illetően. Wireless félvéreket is fedez. Őket 600 euróért, így a Debreceni Agrártudományi Egyetem is küldött már hozzá három gidrán kancát.

B: És a telivérekkel is túl van már a debütáláson?
GZS: Igen, már telivért is fedezett.

w1.jpg

B: Évek óta szeretném megkérdezni tőled, hogy miért Vaclav Luka istállójában állnak lovaid? Miért éppen rá esett a választásod anno, hiszen Nyíregyházához sokkal közelebb is találhattál volna egy kiváló cseh trénert?
GZS: Mert fiatal volt és ambiciózus. Nem sokkal ugyan de a többiek idősebbek nála, ráadásul neki már akkor nagy volt a külföldi tapasztalata. Hozzá kell tennem: egy pozsonyi barátommal elég sokat jártunk a nyakára, mire befogadta az első lovamat.

B: Immár klasszikus nyerő tulajdonos vagy, hiszen 2019-ben a Latin Lover ivadék, Államfő megnyerte számodra a St. Legert. Hány lovad áll ma tréningben?
GZS: Saját tenyésztésű hároméves kancám, Klára áll Lukánál, Csehországban, két francia tenyésztésű kétévesem Gold Scattered (Shamalgan-Gilyana) és D’Or et le Noir (Territories-D'Or Et Diamant) pedig pillanatnyilag Alagon, mert három hónapja várunk üresedére, hogy a kanca is ki tudjon kerülni.

B: Láthatjuk bármelyikőjüket Magyarországon 2023-ban?
GZS: Klára (Zazou – Klaerchen) Kincsem születésnapján, azaz éppen ma három évvel ezelőtt született. Ő a Petrik Andrea által megformált Kláráról kapta a nevét, akibe a barátom szerelmes lett, innen ered a neve. Kétévesen kétszer futott. Egyik versenye nem volt zavartalan, de így is harmadik és ötödik volt ezekben. Vele Csehországban kezdünk, hogy lássuk hol áll az évjáratához képest, de

a klasszikusokban szeretném idehaza indítani.

A kétéveseim közül a kancám (Gold Scattered) tart előrébb, ő talán futhat már idén. Ezért is szeretném, ha mielőbb kikerülhetne Csehországba, de ahogy az előbb mondtam nincs hely a mesternél. A mén egész családja késői, így Luka azt mondta, ha csak háromévesen kezdjük futtatni ezt ő meg fogja hálálni.

B: Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál. Sok sikert a fedeztetési, -és a versenyszezonban egyaránt.
GZS: Köszönöm szépen a megkeresést, a kérdéseket, és hogy válaszolhattam ezekre.

Wireless tehát Nyíregyházán várja a kancákat. Minden további információ Gajdos Zsolttól.

Köszönjük Földes Bence segítségét!

Képek: Gajdos Zsolt facebook

süti beállítások módosítása