RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Saudi Cup

Negyedik kiadásához érkezett a sivatagi show.

stronger.jpg

Mármint a rijádi. A szomszédban, az Emirátusokban is évek óta próbálnak nívós lóversenyzést meghonosítani, de ez egy-két kiemelt versenynapot leszámítva ritkán sikerül.

Szaúd-Arábiában is azt hiszik, hogy pénzért mindent meg lehet venni, de ezért bizony - mint már oly sokan megtapasztalták a történelemben - csak 15 perc hírnév jár. Pár napra vendégül látnak néhányat a világ legjobb lovai és zsokéi közül, megrendezik a Saudi Cup hétvégét, de amilyen gyorsan lezajlik az esemény, olyan gyorsan el is felejtjük a milliókért vásárolt bohóckodást. 

A kétnapos meetingen a főfutam, a 20 millió dolláros Saudi Cup Gr1-es besorolású, de emellett öt Gr3-as verseny került programra gyepre és homokra kiírva.

A 16 (ebből kettőben az arab telivérek futnak) verseny összdíjazása 35,35 millió dollár.

A néhány kivételt leszámítva szerény képességű lovak összecsapásai azért érdemelnek némi figyelmet, mert a mai napon rendeznek egy nemzetközi zsokébajnokságot, valamint egy cseh lovat is láthatunk a King Abdulaziz Racetrackon. Január 14-én olvashattuk a Magyra Turf Club bejegyzését, miszerint Viventus (Midshipman) a mérföldes, Saudi derbyben áll starthoz 1,5 millió dollárért, míg Stronger Together (Buratino) a 2100 méteres Saudi International Handicapben (500 e USD) futhat a tervek szerint.

Mára azonban Viventus neve már nincs a startlistán, de a tavalyi cseh derby másodikja, a képen látható  Stronger Together futama 16.25-kor kezdődik. A nyeregben Cristian Demuro. Érdekesség, hogy Ingrid Janackova Koplikova másik idomítottja, Josephino (Pearl Secret) pedig ma 18.30-kor Meydanban (UAE) indul egy mérföldes hendikepfutamban Patrick Dobbs-szal.

A bajnokság szabályai: 4 futam - 15/10/7/4/2 pontozással melynek végén a bajnok 30 ezer dollárt nyer.

Íme a résztvevők: 

Az első bajnoki futam 13.45-kor. A holnapi főverseny favoritja, a Baffert/Smith páros négyéves csődöre, Taiba, aki harmadik volt a Breeders' Cup Classicban, de karácsonykor négy hosszal nyerte a Gr1-es Malibu Stakest, igaz 1400 méterre.

Kép: Zavodisko

süti beállítások módosítása