RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Jókor, jó helyen

Mai főhősünk két kiváló import párosításának köszönhetően jött világra.

szaladin.jpg

A francia földről hozzánk került Sultan Mahomed igazán remek választásnak bizonyult. A teljesség igénye nélkül három derbynyerő, három Millenniumi Díj-nyerő, négy Szent László Díj nyerő ivadéka - és persze ezek további leszármazottjai -  öregbítették a magyar lóversenyzés jó hírét. A mama története sem akármilyen, erről így beszélt Czánt Emil: „Tizenöt éve kapcsolódtam a versenysportba és öt éve idomítok. A kitünő Szaladin meghozta első Derby-győzelmemet. Örömömet tetézi, hogy Szaladin anyját - Brouette -t a háború után nekem sikerült megszerezni a tenyésztésünk számára.”

Mindezek ellenére a kis csődör csak botladozott kétévesen. Ősszel ugyan már második volt a mai Szent László díj elődjében, de háromévesen, az Alagi Díjban sem tudott ennél előrébb lépni. Mindkétszer Duzzogó tört borsot az orra alá. Ennek ellenére indulónak adták a 29. Magyar Derbyre, mert az évjáratnak nem volt kiemelkedő képességű telivére.

Versenyleírás: A start után Patyolat szédületes iramban vezette a mezőnyt. A víztorony után Szaladin javított pozicíóján és a befutóegyenes elején elérte, majd könnyen megelőzte Patyolatot és biztosan vezetve győzött. Piros bugyelláris a fej-fej mellett küzdő Diana III. és Duzzogó ollójában megsérült és lendülete megtört. Dominó és Tessék Mária a távoszlopig birták az iramot.

Hivatalos eredmény: 29. Magyar Derby, 1951 június 17, vasárnap. 262. futam, Start: 16 óra 30 perc.

Díjazás: 43 500 Ft (30 000, 9 000, 4 500 Ft)

1. SZALADIN pm Sultan Mahomed - Brouette Czánt Emil  Pfendler S.
2. DIANA III szk Sultan Mahomed - Dekadens Horák János Horváth K. II.
3. PIROS BUGY. pk Blanc - Pistike Balogh János Balogh Lajos
4. Duzzogó szk Wimmer Ferenc Keszthelyi I.
5. Patyolat szk Wimmer Ferenc Bocskai Pál
6. Dominó II. pk gr. Pejacsevich J. Papp Sándor
7. Tessék Mária sm Balogh János Rózsa László
8. Medúza II. szk Simics István Gelics Mihály

Tenyésztő: Honvéd lónevelő telep, Futtató: Dióspusztai Istálló

Medúza megkésett az indításnál.

Bírói ítélet: Könnyen 2  - 2 - 5/4 - 8          Idő: 2,35.6

Totalisateur: 10:57. Helyre: 26, 73, 14. Befutóra 1305, 158

Az először nálunk rendezett szocialista meetingen alárendelt szerepet játszott a régió legjobbjai ellenében, de ennél is fájóbb volt a csapat számára, hogy a St. Legerben az a Diana III (szintén Sultan Mahomed apaságú), akit simán vert a derbyben, itt revánsot vett és meglepetésre győzött. Sőt a 3200 Totalisateur hendikepben is kikapott tőle. Szaladin tehát, ahogy lenni kell éppen a derby napján volt csúcsformában.

1951-ben, az akkor létező négy klasszikus futamot négy különböző telivér nyerte.

sultan.jpg Ötévesen megnyerte még a mai Lovaregyleti Díjat, majd 1956 - 1964 években tenyésztésben állt a kerteskői, szépalmai és dióspusztai telivér ménesekben, továbbá a mezőhegyesi méntelep állományában félvér tenyészetekben fedezett. 43 telivér kancából 29 csikója született. Jelentősebb ivadékai: Szolga, Tavasz, Szivar, Mávaut.

1965-ben Bulgáriában állították fel, ahol három évvel később kimúlt.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása