RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ismét kanca a csúcson

1950 – Gulianar története.

gulianar.jpg

A yearlingként 1948 decemberében Franciaországból hazánkba került kanca, vitéz Pintér Péter irányításával sétálva nyerte a mai Szent László Díjat. Azonban a tisztogatás éveiben őt is félreállították, mert korábban Horthy Jenő lovait trenírozta, márpedig ez akkoriban finoman fogalmazva nem volt egy jó ajánlólevél. Gulianar ahhoz a Gutai Jánoshoz került, aki éppen abban az esztendőben kezdett trenírozni és egy évvel korábbi derbyben még lovasként ért célba harmadikként Coronatom nyergében. Gutaival a ló ott folytatta, ahol Pintérrel abbahagyta. Gála előadásokban nyerte a kancadíjat és az Alagi Díjat, így a derbyben első favoritként tekintettek rá. Nem okozott csalódást. Öt hosszal győzött. 

Hivatalos eredmény: 28. Magyar Derby. 1950. június 25. vasárnap. Rendes talaj. 184. futam, start: 16 óra 21 perc

Díjazás: 43 000 Ft (30 000, 9 000, 4 500)

1. GULIANAR spk Le Gosse - Garnbara Gutai János Bocskai Pál
2. ALEXANDRIN sm Lied - Alexandra Steczák Jenő Alt László
3. DUKÁT stpm Duce - Cagnott Wimmer Ferenc Keszthelyi I.
4. Lady Immortelle pk Szabó L. Gelics Mihály
5. Fortiale pk Balogh János Szokolai István
6. Caracas pk Horák János Németh Ferenc

Tenyésztő: M.P Cordiere(FRA), Futtató: Mr. Frank

Bírói ítélet: 5  - 2,5  - 0,5  - 0,5                 Idő: 2,35 4/5

Totalisateur: 10:17 Gulianar és Caracas. helyre: I. 10:13, II. 10:17.

Befutó: Gulianar és Alexandrin 10:78.

Esetleges osztalékok: 10:29 Dukát, 43 Alexandrin, 78 Fortiale, 132 Lady Immozale 

Versenyleírás: A start után Caracas vezette a mezőnyt a víztoronyig. Ott Gulianar átvette a vezetést, és végig elől maradva könnyen győzött. Alexandrin és Dukát együtt zárkózott fel a célegyenesben, de a nyerőre nem jelentettek veszélyt. Lady Immortelle a végén gyorsult, de csak Fortialet tudta megelőzni.

1950-tribun.jpg

A tribün 1950-ben

Varsóban viszont nem jött ki a lépés a szocialista meetingen csak hatodik. A négyéves-kori szerepeltetése viszont ennyi év távlatából is érthetetlen. 1800 méteren győzött a mai Szent István Díj elődjében, majd az első hazai rendezésű meetingen erős mezőnyben harmadik 2800 méteren, ezt követően éppen e táv felére, azaz 1400 méterre futtatta Gutai a Budapesti Díjban, ahol szintén harmadik lett. 

Nehezen érthető ez a fajta menedzselés.

Ötévesen még tovább csökkentette számára a távot mestere, hiszen a mai Batthyány-Hunyady Díj akkori kiadást nyerte mérföldön, majd következett a díszelőadás. Azon a varsói pályán, amellyel két évvel korábban még nem volt megbarátkozva, 1952-ben élete győzelmét aratta idomárjával a nyergében. Ezzel is igazolta, hogy számára a 2400 méteres táv feküdt legjobban. Ez volt a Budapesti Díj. A győztes lovas, Bocskai Pál mindössze második alkalommal ült a legrangosabb futamban, de 1950-ben már csúcsra is ért.

Gulianar 1967 januárjában a hódmezővásárhelyi ménesben múlt ki.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk. 

süti beállítások módosítása