RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Egy óriási jelentőségű import

Az 1948. évi derbynyerő története.

robert_endre.jpg

A szenzációs származású Róbert Endre (Atout Maitre – HelinaI) kétévesen, 1947 novemberében, Angliából került hazánkba. Hároméves versenyeiben komoly istállóbizalommal indult, főleg miután tetszetős stílusban megnyerte az Alagi Díjat. Igaz csak négy ellenfele volt a legfontosabb derby-előkészítőben, de olyan hírnévre tett szert, hogy a szervezők főként nekik köszönhetik, hogy tízezren látogattak ki a derbynapra. Ott az időjárás nem volt barátságos a szépszámú publikummal, mert szinte egész nap esett és mély pályán futották a versenyeket. Róbert Endre számított favoritnak, de mégsem parival kínálták a bukmékerek, mert a kancadíjat nyerő Chitralaka neve is sok könyvben szerepelt. A történet pikantériája, hogy a két favorit korábban istállótárs volt, de a kanca kékszalag előtt az akkor már négyszeres derbynyerő idomár, Szigeti Nándor gondozása alá került.

A verseny csak a két favoritról szólt. Róbert Endre és Chitraleka is vélhetően topját mutatta, de a két krekkzsokét, Szentgyörgyi Istvánt és Gutai Jánost is dicséret illeti. Hatalmas tapsvihar fogadta mindkét párost, a szépszámú publikum nem maradt adós a tetszésnyilvánítással.

Hivatalos eredmény: 26. Magyar Derby. 1948. június 20. Vasárnap, mély talaj, 143. futam, start: 17 óra

Díjazás:  32.500  forint (25 000, 5 000, 2 500)

1. RÓBERT ENDRE pm Atout Maitre - Helia Kertész Sándor Szentgyörgyi I.
2. CHITRALEKHA sk Ballyogan  - Skimmer Szigeti Nándor Gutai János
3. HAJADON sk Kopi - Hugom Esch Győző Esch Sándor
4. Silvia stpk              Esch Győző Keszthelyi I.
5. Movita stpk              Kertész Sándor Haár István
6. Bánk stpm  Balogh János Teltschik Henrik

Versenyleírás: Hűvös, zuhogó zápor után az Bánk állva maradt az indításnál. A "bérelt" vezető ló - Movita - egyenletes jó iramban vezetett a befutó egyenesig. Mögötte Róbert Endre és Chitralekha egymásra figyelve galoppozott. A befutó egyenes elején Róbert Endre élre állt és Chitralekha többszöri támadását visszaverve nyert. A végén hatalmas finis után Hajadon lett a harmadik.    

Movita, Róbert Endre bérelt vezetőlovaként indult. Bánk állva maradt az indításnál.     

Tenyésztő: H.G Blagravi (UK), Futtató: Róbert Endre     

Idő: 2.40 3/5. Bírói ítélet: 5/4  - 1,5  - 6  - 20                               

Totalisateur: 10:15 Róbert Endre és Movita. helyre: I. 10:10, II. 10:11.           

Befutó fogadás: Róbert Endre és Chitralekha: 10:24                     

Esetleges osztalékok: 10:26 Chitralekha; 64 Bánk, 122 Silvia, 130 Hajadon       

magyar-derby-1948_robert_endre.jpgA szakíró - Marsalkó Teofil - véleménye: A háború viharában tönkrement és ismét újjáéledő telivér tenyésztésünk alapozásához jelentős erő az import lovak sora. Ebből is kiemelkedik Róbert Endre. Behozatalánál külön dicséret illeti Erdődy Rudolf szakértelmét.

Róbert Endre a derby után bokasérülést szenvedett, és ezt követően már csak egy derbytávra kiírt hendikepfutamot nyert négyévesen.

derbynyerok_apamenkent_is.png

Tenyésztésben azonban maradandót alkotott. Már apaménként is kétszeres Magyar Derby nyerő, de az Imi által megnyert Derbyben (1956) pl. két ivadéka, Hermelin és Rodostó álltak dobogóra.

1962 júniusában múlt ki.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása