RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A hányatott sorsú győzelme

A kiváló helyzetfelismerés derby trófeát ért.

derbynyerok_reklam.png

Puczur jó ló lett volna - mondta Jeszenszky őrnagy -, ha valaha teljesen egészséges lett volna. A dobozi nevelésű Caissot-Apropos mén ugyanis már csikó korában súlyos mirigykóron esett át, aminek folyományaképpen állandóan laborált a lábaival. Nyugodt, jó természetű telivér volt, nem igényelt sok munkát. Hároméves korában mérsékelt kezdőformái után, nagy meglepetésre majdnem megverte Cabalát a Millenniumi díjban.

A Derbyben az istálló Henricust jelentette nyerőnek, Puczur a mezőny legszélsőbb esélyese lett. Henricus a Derbyben nem játszott szerepet Puczur lovasának, Weissbachnak nehéz pillanatai voltak a célegyenesben, mert nem tudta menjen-e, vagy még várja az istállótársat. Henricus azonban nem jött és Puczurnak szinte reménytelen helyzetből sikerült mégis megmenteni a díjat istállója számára.

Hivatalos eredmény: 19. Magyar Derby, 1939. Június 18. Vasárnap. Rendes talaj,  208. futam, start: 16 óra 46  perc.

Díjazás: 65 000 Pengő  (50 000, 10 000, 5 000)

1. PUCZUR sm Caissot - Apropos Németh Géza Weissbach M.
2. HIU pm Weissdorn - Hajnal Hitch Róbert Esch Győző
3. SIMONEL sm Simson - Lissy  Kereszturi András Schejbal J.
4. Indolent stpm gr. Pejacsevich A. Gutai János
5. Terno pm Hesp József Esch György
6. Boeru pm Planner Alfonz Gill Ede
7. Nachtschatten stpm Grabsch J. Zemisch
8. Aldershot stpm Csernovits Arzén Balogh János
9. Szajkó stpm gr. Pejacsevich A. Szokolai István
10. Henricus pm Németh Géza Klimscha Albert
11. St. Gallen stpm Hesp József Nagy Géza

Tenyésztő: gróf Wenckheim Lajos, Futtató: Mendel Hanna

Bírói ítélet: Könnyen: - 1 3/4 - 5/4 - 3/4 - 3/4 Idő: 2.39.2

Totalisateur: 10:14 Puczur és Henricus. Helyre: 10:48, 24, 28.

Kombinált befutó: 10:903 (I-II.); 10:2677 (I-III.). Esetleges osztalékok: 10:72 Nachtschatten, 102 Hiu, 114 Indolent, St. Gallen és Ternó, 169 Boeru, 183 Simonel, 354 Aldershot, 517 Szajkó.

(Ha valaki ezt nem értené: idehaza még az 1990-es években is létezett az istállófogadás. Ez azt jelenti, hogy a nyerő ló tétosztalékét az a fogadó is megkapta, aki az istálló egy másik lovára fogadott, függetlenül attól, hogy az hányadik helyen ért célba. - a szerk.)

Versenyleírás: Jó start után Puczur vezetésével Simonel, Hiu, Ternó, St. Gallen sorrendben galoppozott a mezőny. A sort Henricus és Szajkó zárta. A kanyarban Simonel állt az élre, majd Hiu, Aldershot és Indolent színei látszottak elől. Puczur visszaesett. A távoszlopnál Puczur ismét nagy lendülettel támadott és a vetélkedő ellenfelek mellett elhúzva nyert Hiu előtt. Simonel Indolent támadását kivédve harmadik lett.

Az idomár - Németh Géza - véleménye: Puczur jó ló lett volna, ha valaha is teljesen egészséges lett volna. A derbyben vezetőlova volt istállótársainak, Henricusnak. Nagy érdeme Weissbachnak, hogy verseny közben felismerte Henricus csődjét és győzelemre lovagolta Puczurt.

A váratlan Derbygyőztes, földi pályafutását is váratlanul fejezte be. Téli pihenője közben egyik napról a másikra fellépő, eleinte veszélyesnek nem is látszó lázas állapot után kimúlt.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása