RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Alkalom szülte derbynyerő

...aki, ha felül is emelkedett a jó hendikeplovak nívóján, semmi esetre sem volt legjobbja évjáratának.

derbynyerok_reklam.png

Tény azonban az is, hogy az 1937. évi Derby idején aligha volt nála jobb háromévesünk és így végeredményben nem érdemtelenül jutott a kék szalaghoz. Santorb és Dália fia szabályos hendikeplónak indult és az is volt egészen a Magyar Derbyt megelőző futásáig, amikor váratlanul olyan formával nyert egy hendikepet, hogy tulajdonosának minden reménye meg lehetett, megkísérelni vele a Derbyt is, melyet aztán meg is nyert az istállójában jobbnak tartott istállótársa, Credo és néhány jó évjárattárssal szemben. A Derby után kétszer is megverte Cabalát, de utóbbi akkor még megközelítően sem volt az, ami később lett. A St Legerben már messze elmaradt mögötte.

Fürstenbrauch kétéves korában kora májusban jött pályára. Kétszer futott kvalifikációért, végül júniusban megnyerte első hendikepjét. Két helyezetlen futás után újabb hendikep győzelmet ért el. Hároméves korában Bécsben egy hendikep győzelemmel kezdett, utána Pesten, mint favorit harmadik, majd ezt követőleg második lett. Ezután következett az a nagystílű hendikep győzelem, amely már a Derby-reményekkel kecsegtetett. Hogy Derbynyerő lehetett, azt elsősorban szerencséjének köszönhette. Az évjárat legjobbjai, Cabala és Caruso közül az előbbi a Nemzeti Hazafi díj után erősen visszament formájában, Caruso pedig olyan szeszélyes volt, mintha valóban operaénekes lett volna. A Millenniumi díjat kenterben nyerte, az Alagi díjban kenterben lett utolsó. Azt mondták nem megy a mély pályán és a talaj a Derby napján is meglehetősen mély volt. Caruso azonban ezúttal rácáfolt azokra, akik formaváltozásait a talajviszonyokkal akarták magyarázni és olyan lendülettel masírozott el a mezőny mellett a táv után, hogy győzelme már-már biztosnak látszott. A korlátnál lévők mind verve voltak, egyik-másik vissza is esett, az így támadt kis résen azután az utolsó métereken utat talált Fürstenbrauch lovasa, Gutai, akinek azért hullott az ölébe ez a Derby, mert legtovább volt türelme várni.

Hivatalos eredmény: 17. Magyar Derby, 1937. június 20. Vasárnap. Ragadós talaj. 192. futam Start: 16 óra 46 perc

Díjazás: 65 000 Pengő  (50 000, 10 000, 5 000

1. FÜRSTENBRAUCH fm   Santorb - Dália Németh Géza Gutai János
2. CARUSO sm Caissot - Meszelő Hesp József Csuta Ferenc
3. CIMBORA sm Weissdorn - Bármikor Issekutz Gyula Klimscha Albert
4. Skytha sm vitéz Pintér Péter Teltschik Henrik
5. Turandot stp Csernovits Arzén Balogh János
6. Cabala sm Hitch Róbert Csaplár Lajos
7. Rianás pm Szigeti Nándor Esch Győző
8. Cárevics pm Issekutz Gyula Szentgyörgyi I.
9. Credo pm Németh Géza Weissbach M.
10. Rüdiger sm Kereszturi András Schejbal József

Idő: 2.40.2

Tenyésztő: Szilassy László, Futtató: Mendel Hanna

Bírói ítélet: Nyakh. -1 -1,5 - fejh.

Totalisateur: 10:75. helyre 10:30, 48, 27.

Kombinált befutó: Fürstenbrauch és Caruso 10:1571, Fürstenbrauch és Cimbora: 10:657.

Esetleges osztalékok: 10:27 Cabala, 45 Cárevics és Cimbora, 61 Rüdiger, 62 Rianás, 98 Turandot, 172 Caruso, 199 Skytha

Versenyleírás: Rüdiger nyugtalansága miatt a start elhúzódott, míg végül Rüdiger, Cárevics, Credó, Rianás, Cabala sorrendben rajtoltak. A végén Caruso és Fürstenbrauch galoppozott. A kanyarban Cáreviccs, Rüdiger, Cabala és Cimbora volt az élmezőny sorrendje. A célegyenesbe fordulva Cabala visszaesett, helyére belül Skytha zárkózott, majd Fürstenbrauch utat talált, majd visszaesett. A távoszlop előtt Cimbora és Cárevics színei voltak elől, majd kívül Caruso és Rianás támadt. A cél előtt Cárevics visszaesett, utat engedve a rohamozó Fürstanbrauchnak, amely a célban leverte Carusot. Cimbora a végén újítva lett a harmadik.

A szakíró - Marschalkó Teofil - véleménye: Fürstenbrauch alkalomszülte derby-nyerő, mely ha felül is emelkedett a jó handicep lovak színvonalán, semmi esetre sem volt legjobbja évjáratának.

Hogy győzelme mégsem volt érdemtelen, azt bizonyítja, hogy a Derby után megnyerte az Esterházy díjat és a Széchenyi díjat, de a St. Leger nemzetközi konkurenciájában már a vert mezőnyben végzett. Négyéves korában Fürstenbrauch ismét visszasüllyedt a jó hendikep klasszisba és három kis korteherversenyben volt helyezett.

Versenykarrierjének befejeztével az állam vette meg félvér ménnek.

Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása