RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az első Hármas Korona nyerő

1936 - Try Well győzelmének krónikája.

milleniumi-dij-1936_try_well-2jpg_-2jpg.jpg

Az intelligens versenyló mintaképe volta Lesvári ménes lova, Try Well. Weissdorn és Tetragynia fia.

Idomárja Csernovits mondja róla:  "Nem lehetett nyúzni, finoman, kesztyűs kézzel kellett vele bánni, mert ha bántották, módfelett goromba tudott lenni. Voltak lovak, melyeket látni sem szeretett, ezek közé tartozott vezetőlova, Aderno is, melyet ha alkalma volt, azonnal összerugdalt. Kétéves korában - bár jó formákat futott -, nem volt olyan kiváló, mint amilyen hároméves korában lett, mert nem szeretett helyből menni. A verseny első fázisában hagyni kellett úgy menni, ahogy neki tetszett és csak a forduló után indult meg kedve szerint."

Try Well jól fejlett, 173 cm magas, szinte teljesen korrekt mén, csak a hátsó bal lábával laborált időnként. Kétéves korában májusban jött pályára, de mint nagy favorit kikapott, mert kijött a „schien“-je és csak augusztusban jött újra pályára. Jó helyezéseket szerzett az év végéig. Hároméves korának győzelmi sorozata egyaránt dicsősége volt idomárjának és a ló klasszisának, öt versenyben indult és mindannyiszor nyert. A Káposztásmegyeri díj, a Nemzeti-Hazafi díj, a Millenniumi díj, a Magyar Derby és a Magyar St. Leger voltak győzelmi állomásai. Nem volt kimondottan állóképes versenyló, de nagy klasszisú speedes telivér volt, amely kellő beosztással érvényre tudta juttatni klasszisát a hosszabb távokon. Ennek jutalma  a magyar lóversenyzés első hármas koronája.

Hivatalos eredmény:  16. Magyar Derby,  1936. június 21.  Vasárnap.  Rendes talaj, 197. futam, Start: 16 óra 51 perc

Díjazás: 52 000 Pengő (40 000, 8 000, 4 000)

1. TRY WELL sm Weissdorn - Tetragynia Csernovits Arzén Balogh János
2. FIGARO sm Gay Crusader - Flippant gr. Pejacsevich A. Gutai János
3. BOTOS pm Weissdorn - Cortina Issekutz Gyula Klimscha Albert
4. Naplóm pm Hitch György Teltschik Henrik
5. Napoleon pm Keresztúri A. Nagy Géza
6. Cyrano sm Keresztúri A. Schejbal József
7. Bagó pm Issekutz Gyula Csaplár Lajos
8. Napnyugta pm Keresztúri A. Takács I. II.

Tenyésztő és futtató: Lesvári ménes (báró Sprinter Gusztáv örökösei)

Idő: 2.35.6

Napóleon megkésett az indításnál.       Bírói ítélet: Nyakh. - 6 - 1 - holtv.

Versenyleírás: Napoleon nyugtalan és megkésett az indításnál. Napnyugta vezetett Bagó, Naplóm, Figaro és Cyrano előtt. Try Well és Botos a mezőny második felében galoppozott. A kanyar előtt Try Well javított pozícióján, feljött a negyedik helyre. A víztoronynál Napnyugta, Cyrano, Try Well, Naplóm a sorrend. A célegyenesbe nagy kanyarral Napoleon vezeti a mezőnyt, majd visszaesett. A távoszlop előtt Napnyugta, Figaro, Try Well, Napoleon voltak a frontban, majd Figaro és Try Well fej-fej melletti párharcából Try Well győzött. Botos lett a harmadik a cél előtt, megelőzve Naplómat és Napoleont. 

Az idomár - Csernovits Arzén - véleménye: "Try Well intelligens, de akaratos versenyló. A gorombaságra gorombán reagált. Egyes embereket és egyes lovakat támadott. Helyből nem volt gyors, de megvolt a végsebessége. Háromévesen a veretlen sorozata lenyűgöző volt."

Négyéves korában a Millenniumi díj kedvéért maradt tréningben. E verseny előfutamát a Batthyány-Hunyady dijat meg is nyerte, de a Millenniumi díjban helyezetlenül futott. Nem is csoda, a feladat óriási volt: Caruso-nak 18 kilót kellett adnia - és az előkészületek sem voltak zavarmentesek.

A verseny után Try Well ménesbe ment, ahol két évig már mint apamén működött, amikor ezután ismét pályára hozták, de a versenyzéstől elszokott mént nem lehetett újból formába hozni, majd ismét visszament a Lesvári ménesbe.

Nyitóképünk a főhősről az 1936. évi Millenniumi Díj megnyerése után készült. Az írásokban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő leírásaira, adataira, dokumentumaira és fotóira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása