RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A hetedik - a csodatévő(k)

A Magyar Derbyt 1927-ben nemzeti ünneppé avatja Bűvész győzelme, mert senki sem hitte, hogy az Alagi díjat és Osztrák Derbyt fogva nyerő napajedli Vysehrad-ot, a hozzá nem értő gazda utasítására lovasa idő előtt túlhajtja.

gutai-janos_zsoke.jpg

Küllemre Bűvész Duce után a legszebb a Derbynyerö.

Tenyésztette a Kisbéri Magyar Királyi Állami ménes. Az alagi pályafutása a győzelmek sorozata. Győzelmes bemutatkozása után sorra nyerte a Balatoni díjat, s Liget díjat, majd a Kettős Ivadékversenyt, óriási formái ellenére a fogadók bizalma a Szent László díjban az Esterházy Memóriáiban győztes Schönbrunn felé fordult, de Bűvész ezt a versenyt is könnyen nyerte. A veretlenül téli pihenőre vonult mén természetesen minden elkövetkezendő nagy eseménynek a favoritja volt. A Nemzeti-Hazafi díjban még kissé kövéren kikapott Brutustól. A Millenniumi díj előtti záró galoppjában csaknem végzetes baleset értei Galopp közben lerúgta a patkóját a bal első lábáról, s a patkóval együtt a fél patája is leszakadt. Parafával és filc alátéttel kellett pótolni a hiányzó patát, e ezek után nem csoda, hogy a Millenniumi díjban csak negyedik lett. Az Alagi díjban Gutáival már csaknem teljes formát futott és csak a végküzdelemben kapott ki a későbbi bécsi Derbynyerö Vysehrad-tól.

A fokozatosan formába lendülő ménnek a lábai ekkor felmondták a szolgálatot. Bűvész a Magyar Derby előtt napokig jégben állt, a csoda azonban így is megtörtént. Lovasa, Gutai kíméletesen lovagolta, hagyta magától menni és annak ellenére, hogy a rövid oldalon még számtalan hosszal utolsó volt, a célegyenesben mindent elsöprő lendülettel az élre került és a közönség leírhatatlan ünneplése közepette győzött Brutus és Vysehrad ellen.

Versenyleírás: Az indítás után Kardos vállalta  a vezetést Karlin, Brutus, Vysehrad, Sodamint, Schönbrunn, Bűvész előtt. Pagát állva maradt a kanyar előtt Vysehrad javított pozícióján, Karlin visszaesett. A célegyenesbe még Kardos fordult elsőnek, mögötte Vysehrad ostor alatt küzdött Brutussal. A távoszlop előtt Kardos visszaesett és Brutus került az élre. Ekkor kívül rohamozott Bűvész és a célban könnyen verte Brutust és a teljesen elfáradt Vysehradot.

A segédidomár - vitéz Pintér Péter  - véleménye: A veretlen kétéves Bűvész, a Millenniumi díj  zárógaloppján lelépte patkóját. Ezután parafás - filcbetétes ortopédiával futtattuk, de lába mindig aggályos maradt. A Derby előtt is jégben állt, és Gutai csodálatos lovaglásával learatta utolsó nagy sikerét.

Hivatalos eredmény: 7. Magyar Derby, 1927. június 19. Vasárnap. Rendes talaj. Rekkenő hőség. 205 futam, Start: 16 óra 56 perc.

Díjazás: 49.000 Pengő (40.000, 6.000, 3.000 P)

1. BŰVÉSZ    sm Kokoro - Buvette Horthy Jenő Gutai János
2. BRUTUS   pm Bony - Sophienblick Kaposi József Schejbal J.
3. VYSEHRAD m Sanskrit - Mosel II. Geoghegan Stecker M.
4. Kardos   m Hitch Róbert Gulyás B.
5. Sodamint pm Horthy Jenő Hofbaeur F.
6. Pagát                         m Hitch Róbert Csuta F.
7. Karlin pm Geoghegan Tuss I.
8. Schönbrunn stpm Kaposi József Szabó L. II.

Tenyésztő: Kisbéri ménes, futtató: gróf Cziráky György

Bírói ítélet:  Könnyen 2 1/2h., 1 1/2h. Idő: 2.32. (pályarekord)

Totalisateur: 10:55. Helyre 10:11, 11, 11. Esetleges osztalékok: 10:17 Karlin és Vysehrad, 35 Brutus és Schönbrunn, 73 Kardos és Pagát, 2514 Sodamint.

A versenyt sikerült megnyernie, de a pedálok tönkrementek. Az évben többé már nem is ment pályára. A következő évben új tulajdonosának, Sigray Antal grófnak a színeiben még egyszer megpróbálkozott a Millenniumi díjban, de csak második lett a pehelysúlyú Gyöngyhalász mögött. Versenykarrierjének befejeztével Lengyelországba került, ahol a nagy külföldi konkurencia mellett is évekig a legsikeresebb fedezőmének között szerepelt jól. Több ottani nagydíj győztesének az apja.

A nyitóképen Gutai János nem Bűvész nyergében.

A leírtakban Hesp József, Horváth József és Váczi Ernő anyagaira támaszkodtunk.

süti beállítások módosítása