RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ilyet még soha II.

Volt már egy ilyen címmel megjelenő bejegyzésünk de az egészen más témában íródott.

mw-hi883_countr_20190504194024_zq.jpg

Mai témánk mi más lehetne, mint a 145. Kentucky Derby, amelynek végeredménye a történelem először a "zöld asztalnál" dőlt el. 

Hogy mi történt pontosan?

Az első számú favorittá elő lépő Maximum Security elsőként haladt át a Kentucky Derby célvonalán. Két zsoké azonban óvást indított a nyertes ellen, mert az utolsó kanyarban Maximum Security kisodródott, akadályozva War of Will-t (1. startszám), ami láncreakcióban Long Range Toddy-t (18) és Bodexpress-t (21) is megzavarta. Óráknak tűnő, 22 perces gondolkodás után a versenyintézőség megfosztotta Maximum Secutity-t a Derby-trófeától, és az általa akadályozott lovak mögé sorolta be, a 17. helyre – mert Long Range Toddy 16.-ként ért célba.

Soha erre nem volt példa a legnagyobb amerikai verseny történelmében!

A sport legizgalmasabb 2 percének győztese végül 24 perc alatt Country House lett, ki másodikként ért eredetileg célba Maximum Security és Luis Saez mögött. Country House és lovasa, Flavien Prat még a legszerencsésebben úszták meg a kanyarban történt incidenst, hiszen nem került közvetlen eléjük Maximum Security, mégis Prat volt az egyik, ki óvást kezdeményezett. Ez a lépés pedig egy rózsatakarót eredményezett lova nyakába.

3 nap telt el a verseny óta, de az indulatok nem csillapodnak. Még maga Donald Trump is tweetelt a "nemzeti ügy" kapcsán, és helyteleníti a sorrend megváltoztatását.

trump.JPG

 Helytelenül.

Egy pillanatig se higgyük azt ugyanis, hogy a versenyintézőség alkalmatlan lenne a feladatára. Csak az őrangyalok tartották talpon War Of Will-t, ki ha belebotlik abba, hogy Maximum Security hátsó lába között galoppozott akkor nem csak az ő, és kettő másik lendülete szakad meg, de Tyler Gaffalione zsoké a földön találja magát, ki tudja hányadmagával. Kevesebb is elég egy bukáshoz, ahogyan azt egy nappal korábban láthattuk…

A versenyben nyilvánvaló szabálytalanság történt, amit nagyon helyesen megtoroltak a versenybírák. Hogy a Kentucky Derby ettől besározódott volna? Szerintünk pont ellenkezőleg. Ez egyfajta üzenet lehet, hogy maximálisan be kell tartani a szabályokat, mert még attól sem riadnak vissza az illetékesek, hogy félmilliárd néző előtt fosszák meg a "vétkest" a győzelemtől.

Kép: marketwatch.com

süti beállítások módosítása