RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ilyet még soha

Világszerte könnyesek a szemek. 24 óra sincs hátra a sosem látott búcsúig.

d37rkfzuiaauyzy.jpg

2009-ben kezdtem bele egy kis blogba, ami mára, 10 évvel később – kiváló kollégáim révén - a Racing Portal-lá nőtte ki magát. Ezen időszakban futamok ezreit, tízezreit láttam. Láttam búcsúzni Goldikovát, Frankelt, a féltesót, Zenyattát, de ilyet, amit ez a hét adott nekünk, rajongóknak ilyet még soha.

Hat évvel ezelőtt fejezte be káprázatos, lenyűgöző, mesés karrierjét a soha le nem győzött Black Caviar. Pontosan emlékszem a napra. Síró tömegek Royal Randwick-en és egy megható búcsúztatás. Olyan, amely méltó volt Nelly öt kontinensen átívelő hírnevéhez.

Akkor azt gondoltam: ilyen lovat soha többé nem fogok látni. És erre? A következő évben útjára indult egy még talán ennél is bombasztikusabb karrier. Ami holnap, napra pontosan ugyanazon a napon, mint a hat évvel ezelőtti, azaz április 13-án a végéhez ér.

Winx sikereit nekünk már méltatni is unalmas. Ki ne tudná? 32 győzelem zsinórban közte 24 Gr1.

Unalmas, pedig ezeket a számokat felfogni is maga a döbbenet, így nem véletlen, hogy Ausztrália olyan búcsúban részesíti királynőjét, hogy a földkerekség olyat még nem látott. 

A helyszíni 42 ezer jegy már régen elkelt. Az öt kontinens minden pontjáról, Argentínától Japánig érkeznek rajongók, hogy utoljára csodálhassák meg minden idők talán legnagyobb lovát.

A média nem tud kifogyni a Winx-storyból. Csütörtök hajnali zárógaloppján újságírók, televíziós stábok tucatjai, akik mind exkluzív anyagot remélnek. De mit? Mi újat lehetne még mondani a Királynőről, hiszen a Winx-weeken, minden híradóban ő a főszereplő? A bulvárosnak kicsit sem nevezhető vezető - egyébként londoni székhelyű, tehát nem ausztrál - szaklap, a Racing Post címlapon hozza azt, hogy a reggeli médiatalálkozón a Királynő meglehetősen ficánkolt és többször is „kirúgott”, némi témát szolgáltatva ezzel. A televíziós híradásokban éppen csak azt nem mondják be, hogy most melyik oldalán fekszik a boxában, ezen kívül szinte mindent. Élete nyitott könyv. Waller és Bowman többet szerepel a médiában, mint Messi vagy Ronaldo. A Winx-láz az egekben.

d37lps2uuaedr5.jpg

A közösségi médiafelületeken napi több száz post látható a rajongóktól is. Ők is nagyon készülnek. Ki már a ruháját készíti 33-as számmal, ki a stoplis futballcipőjére pingálta Winx nevét és a Magic Bloodstock logóját, ami gyakorlatilag mára olyan ismert, mint egy világvállalat emblémája.

Az Australian Turf Club PR gépezete is kiválóan működik.

Olyan búcsúztatást kap a Királynő, mint ló még soha a történelemben.  

A részleteket persze igyekeznek titkolni, és így van ez rendjén. Mindenkit csak bíztatni tudunk, hogy kelljen fel szombaton ¾ 7-kor és nézze meg az utolsó királynői vizitálást. Ausztráliában gyakorlatilag meg fog állni az élet arra az öt percre.

A verseny 2 perce, a sportág történetének leghíresebb két perce lesz. 

A kancát hétfő óta mindenki ünnepli. Zsurnaliszták, a trénerek, zsokék, a tulajdonosok, a prominensek, a rajongók. Naponta több ezer igazán szívbemarkoló, megható üzenet árad felé. Hogy is mondta a korábban hazánkban dolgozó tréner, Nagy Zoli? Ausztrália Winx-lázban ég. Látjuk. Talán már túl is tolják kicsit, hiszen a csapból is ő folyik, sőt a Miniszterelnök felkérte a munkáltatókat, hogy ahol van erre lehetőség engedélyezzék a dolgozóknak a futam megnézését.

Több tízmillióan fogjuk nézni az utolsó pályán megtett lépésit. Hogy ha ezen a számon nem rökönyödne meg valaki, az nézzen utána mennyi is Ausztrália teljes lakossága. Még 25 millió sincs. Persze a csodakanca már régen kinőtte hazáját. Világszerte rajongói klubjai vannak, és sok-sok országban álmodoztak arról, hogy talán ellátogat hozzájuk egyszer. Sajnos ez már nem fog bekövetkezni, de mi kibicek is úgy érezzük: eljött a megérdemelt pihenés pillanata.

Winx futott és bizonyított eleget. 

Most búcsúzik. És vele együtt a szívünk egy kis darabja. Pokolian fog hiányozni, de épp az imént írtam: megérdemli a pihenést. Mi pedig várhatjuk a kis utódait, akikben majd igyekszünk felfedezni őt.

Hogy miként kel fel a nap április 14-én? Fogalmam sincs, de abban biztos vagyok, hogy a zöld gyep szegényebb lesz egy csillaggal. Nem is akármilyen csillaggal. Hogy Ő volt minden idők legjobb lova? Erre majd az idő adja meg a választ. Mi magyarok, mondjuk azt: Kincsem mellett a legjobb. Így biztosan nem hibázunk. 

A Királynő alattvalói tiszteletadásával, főhajtások és sok-sok könny közepette lelép a színről. Úgy távozik, mint a Turf királynője, akinek megtiszteltetés lesz bármely versenyének bármely pillanatát felidézni akár évtizedek múlva is. Akárcsak Kincsemét.

Sereg András, Képek: Racing Post, Winx official twitter

süti beállítások módosítása