RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Álmaink Lova

Ismét nem filmkritika.

dream-horse-first-look-low-res.jpg

2015-ben készült egy film. Dark Horse: IncredibleTrue Story of Dream Alliance címmel, amiben Dream Alliance csapata meséli el „Dream” történetét. A Sundance Filmfesztiválon elnyerte a World Cinema közönségdíját. Ennek alapján készült el az egész estés, családi film, a Dream Horse, amiről most pár szót szólni fogunk!

A történet kiválóan mutatja be, hogy hogyan lesz egy szürke, egyhangú Dél-walesi kisváros csendes lakóiból ünneplő embertömeg egy ló miatt.

A főszereplő Jan Vokes számára mentőövként szolgál a fullasztó, unalmas és közönyös hétköznapokból való kiugráshoz pár elejtett mondat egy versenylóról a helyi kocsmában, ahol pultosként dolgozik másodállásban, a bolti eladói munkája mellett. Jan beteg, figyelmetlen férje mellett idős szüleiről is gondoskodik, akik évek múltán sem tudják elfogadni házasságát, és ennek hangot is adnak minden adandó alkalommal. 

Férjével, Brian-el egyeztetve vesznek egy tenyészkancát, Rewbell-t, hogy születendő csikója számára egy egyesület létrehozásával biztosíthassák a versenyzői karrierjére vonatkozó feltételeket. A csikó életét születésétől kezdve nem nevezhetnénk könnyűnek, megbélyegzik a „sufniban nevelkedett” jelzővel (ami valójában igaz), és a tréningbe kerülése sem zökkenőmentes. Azonban az őt körülvevő emberek esélyt adnak neki, töretlenül segítik a makacs sárga heréltet, hogy megmutathassa valódi tehetségét, akaratát. Cserébe Dream, azaz Álom is fényt visz egyesülete, szülővárosa életébe, reményt ad a szürke, eseménytelen napokon. 

A szívét melengető, dráma kategóriába sorolható történetben csodálatos felvételek láthatók a gyönyörű walesi tájakról, a lóversenypályák nyüzsgő hangulatáról, valamint a galoppozó lovakat egészen közelről bemutató részek is fantasztikusak.

Szintén kiválóan ábrázolja a rendező, Louise Osmond, hogy mennyire közösségformáló erő a lóverseny. Az egész kisváros tódul az irodába a nagy verseny napján, de még Jan kollégái, az áruházi dolgozók is együtt nézik a nagy fellépést. A győzelem után, ahogyan az ott szokás, az egész kisváros együtt ünnepel.

A Jan Vokes-ot alakító főszereplő, a zseniális, ausztrál származású Toni Collette, akit több sikeres alkotás mellett, a Koltai Lajos által rendezett Az Este című filmben is láthattunk.

A „valódi” Dream Alliance 2001-ben született Cefn Fforest-ben, és 2012-ben vonult nyugdíjba heréltként egy tüdőbetegség miatt. Az első lovak között volt, akit sérülése után őssejtkezelést alkalmazva hoztak vissza  pályára.

Anyja Rewbell, apja Bien Bien. A 20 éves Dreamy becenévre hallgató herélt, aki a 2009-es Welsh Grand Nationalt nyerte Philip Hobbs kezei alatt egy komoly ínsérülés után, most Somerset zöld mezőin tölti boldog, megérdemelt nyugdíjas éveit egykori lovászával, Clare Sandercockkal.

Egy Jan Vokes-al készült interjúban és a filmben is látható egy idézet tőle, Dream Alliance-ről: „Nem kér semmit, mégis mindenét nekünk adja.”

5516.jpg

Az "igazi" és a filmbéli házaspár

Clare Sandercock így nyilatkozott Dream-ről: "Manapság nem vágtázunk, inkább csak a vidéki utakon megyünk lassan. Mindig jól versenyzett, de legnagyobb győzelme után már nem nyert versenyt. Meglehetősen makacs tud lenni, és azt hiszem úgy érzi, hogy ő megtett mindent amit tudott, bizonyított, és többé nem kell megtennie – de mindig ő lesz az én bajnokom.”

Ugyanazt írhatjuk befejezésül, mint legutóbbi lóversenyes filmünk után: az alkotást nem csak a lóversenyzés szerelmeseinek ajánlhatjuk jó szívvel. Mi kiválóan szórakoztunk és egy filmtől aligha várható el több.

Képek: rogerebert.com, theguardian.com

süti beállítások módosítása