RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Derbynyerő kancák - 3. rész

Ma véget érnek a legendákat bemutató sorozataink.  salsabil.jpg

A Derbynyerő kancák záráaként, az Ír Derby győzteseiről olvashatnak.

Az Ír Derby-t először 1866-ban futották, és eddig 10 kanca nyerte meg. Maid of Athens (1871), Trickstress (1872), Madame du Barry (1878), Sylph(1883), Tragedy (1889), Narraghmore (1891), Bowline (1893), Gallinaria (1900), Salsabil (1990) és Balanchine (1994).

Sajnálatos módon a verseny korai szakaszában voltak többen, akik képesek voltak erre a nagyszerű teljesítményre, a századfordulót követő időszakra csupán kettő jutott.

A nyitóképen látható Salsabil A kis pej 1987-ben született korunk egyik legjobb fedezőménjétől, bár ezt akkoriban még nem tudták, hiszen a kiváló apamén, Sadler’s Wells ekkor csupán 1 éve kezdte meg ménesbeli karrierjét. De máris kiváló képességű társat kapott, köztük Salsabil anyját Flame of Tara-t, aki Coronation Stakes-t győztese volt 1983-ban. Salsabil már kétévesen bizonyította, hogy kiváló versenyló (Prix Marcel Boussac, Gr 1), így a tulajdonos és a tréner is megszavazta neki a bizalmat és nevezték Őt a klasszikusokra. 1000 Guineas és az Epsom Oaks megnyerése után esélyesnek számított az Ír Derbyben. Nem volt azonban egyszerű a helyzete, hiszen az Epsom Derby győztese is starthoz állt (Quest for Fame). Végül a kanca győzelmét hozta a verseny, 90 év után ismét hölgy kapta a trófeát, Epsom bajnoka csupán a 5. helyen ért célba.

Salsabil 9 versenyéből hetet megnyert, végül 1991-ben visszavonult a versenyzéstől, első csikója 1992-ben látta meg a napvilágot. Összesen 5 ivadéka született, sajnálatos módon fiatalon altatták el (1996-ban alig 6 évvel a Derby győzelme után) miután tumort diagnosztizáltak az emésztőrendszerében. 

1991. április 16-án igazi legenda született az amerikai Swettenham Stud-nál, akkor persze ezt még nem tudták, hogy a kis sárga kancából Derby nyerő lesz. Kétéves korában 2 versenyen indult Anglia gyepén, melyeket könnyedén meg is nyert. Ekkor figyelt fel rá az egyik legelőkelőbb istálló tulajdonosa, Maktoum bin Rashid Al Maktoum. Balanchine (Storm Bird – Morning Devotion) 3 évesen kezdte meg “kékmezes” karrierjét a Godolphin istállónál. Származása alapján az új tulajdonos úgy gondolta, hogy a kanca képes lehet az angol klasszikusokban eredményesen szerepelni, hiszen felmenői között több rendkívül nemes telivér is szerepel (köztük pl. az amerikai Hármas Korona nyerő, Affirmed!!), így nevezték az 1000 Guineas-re, ahol végül rövid fejhosszal, de alulmaradt Las Meninas ellen. Nem sokkal később már történelmet írt, hiszen megszerezte az első angol klasszikus győzelmét a Godolphin istállónak. Ez volt az Epsom Oaks, ahol két és fél hosszal verte a legjobb 3 éves kancákat. Ezt követően nem az Epsom Derby-be hanem az Ír Derby-be nevezték. “Big, Handsomefilly” 3,5 hosszal meg is nyerte ezt, zsokéja Frankie Dettori a futam után “unbelievable” jelzővel illette a kancát. 

Sajnálatos módon a következő fellépése előtt Balanchine élete veszélybe került, kólika gyanújával szállították kórházba és életmentő műtétet hajtottak rajta végre, szerencsére túlélte, de 1994-ben már nem futott. Így alig 3 héttel a Prix de l’Arc de Triomphe előtt a verseny elbúcsúzott az egyik favorittól. 1995-ben az immár 4 éves kanca háromszor szállt ringbe, de sajnos győzelmet nem tudott szerezni így a 3. futását (Prix de l’Arc de Triomphe, 10. helyen végzett) követően visszavonult és megkezdte ménesbeli karrierjét. Balanchine hatalmas figyelemnek örvendett így igazán kiváló apaméneket kapott társnak (többek között Street Cry-t és Bernardini-t is). Sajnálatos módon azonban egyik utódja sem tudta visszaadni tehetségét. Utolsó ivadéka számunkra sem ismeretlen, a 2013-ban született Barabau (Berdardini) jelenleg a Szenttamási ménesben áll tréningben, idén egy nagyon szép 6 hosszas győzelmet láthattunk tőle. Jelenleg 26 éves Derbynyerő reményeink szerint boldog nyugdíjas napjait éli valahol a Godolphin istálló tágas legelőinek egyikén.

Ezzel a lóversenyzés legnagyobb legendáit bemutatós sorozataink véget értek. Köszönjük megtisztelő figyelmüket.

Mérges Enikő, Kép: www.hri.ie

süti beállítások módosítása