RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Triple Tiara bajnokok

Ha esetleg olvasóink nem tudnák mi ez a sorozat, az nem meglepő, hiszen többször is módosult a kiírása.

abr-legendsdavonadalebhl630.jpg

The New York Filly Triple Tiara (1957-2002 és 2007-2009) 7 bajnokát mutatjuk be a következő hasábokon. A koronához szükséges versenyek, akkoriban: az Acorn Stakes (1600 m, Belmont Park), Mother Goose Stakes (1700 m, szintén Belmont) és a Coaching Club American Oaks (1800 m, Saratoga) voltak. Természetesen csak és kizárólag kancák állhattak rajthoz, hiszen ez a kancák koronája. 

Első hősünk, Dark Mirage (szül: 1965, Persian Road II - Home by Dark) rögtön az egyik legjobb is lesz a díszes társaságban, hiszen a New York-i versenyek mellett, megnyerte a kancák legfontosabb megmérettetését is, nevezetesen a Kentucky kancadíjat. 1968-ban a legjobb 3 éves kancának, míg 1974-ben a Racing Hall of Fame tagjai közé választották. 

Shuvee (szül: 1966, Nashua - Levee) egy igazi szupersztár kanca. Csak az általa megnyert nagyfutamok felsorolásához is komoly helymennyiség szükségeltetne így bele sem kezdünk ebbe. Nem csak kancaversenyekben volt sikeres, hiszen kétszer nyerte meg pl. a Jockey Club Gold Cup-ot is az ország legjobb csődörei ellen. Kitüntetésekből sem volt hiánya, hiszen két éven át volt az USA legjobb kancája, 1975-ben pedig a Racing Hall of Fame tagjai közé választották. Hogy az Államokban mennyi kiváló telivér futkosott, az mit sem bizonyít jobban, hogy mindösszesen 70. helyre választották a XX. század legjobb lovainak listáján ez a kiválónál is kiválóbb kancát. 

Chris Evert (szül: 1971, Swoon’s Son – Miss Carmie). 1974-ben mindösszesen 3 versenyt nyert, de az pont az a 3 volt, ami a tiarához kellett. Ezt követően, a Hollywood Oaks nyerő, Miss Musket tulajdonosa egy match-race-re hívta ki őt és gazdáját. A Hollywood Special Stakes-re 150 ezer dolláros pénzdíjat tűztek ki azzal, hogy az egész a győztesé. Carl Rosen elfogadta a kihívást és lova, Chris Evert 50 hosszal (!!!) verte az ellent. Elképesztő győzelem volt és nem volt kétséges az év végi legjobb 3 éves kanca cím sem. Ő is a Racing Hall of Fame tagja. 

Ruffian (szül: 1972, Reviewer - Shenanigans) szomorú történetét mindenki ismer(het)i, hiszen az ESPN egy filmmel állított neki emléket. Nem csak a tiara, hanem pályafutása minden versenyét megnyerte, igaz csak kancák ellen futtatták, így nem indult a hármas korona sorozatban. Hatalmas médianyomásnak engedve utolsó startjára a Kentucky Derby nyerő Foolish Pleasure ellen került sor. Több mint 50 ezren nézték a helyszínen, és 20 millióban a televízióban a nemek versenyét, ami sajnos Ruffian lábtöréséhez és későbbi halálához vezetett. Az amerikai lóverseny-történelem egyik legnépszerűbb lovát, ikonját százezrek siratták. Rengeteg kitüntetése közül talán a legsokatmondóbb, hogy a XX. század legjobb amerikai kancájának választották, és természetesen Racing Hall of Fame tag lett. 

A képen látható Davona Dale (szül: 1976, Best Turn - Royal Entrance) szintén elképesztő tettet vitt véghez, hiszen a tiara 3 versenye mellett, megnyerte a Kentucky kancadíjat is így egyértelmű, hogy ő kapta a legjobb 3 éves kanca címet 1979-ben. 18 versenyen indult és 11x győzött is. 1985-ben a Hírességek csarnokába iktatták nevét. 1997-ben múlt ki. Gulfstream Park versennyel állított neki emléket. 

A nagy Bold Ruler unokája, Mom’s Command (szül: 1982, Top Command - Star Mommy) igazán méltó volt világhírű nagyapja híréhez. Már kétévesen nagydíjak sorát nyerte, de az még csak a kezdet volt káprázatos karrierjében. Két versenyben a tulajdonos, Peter Fuller, Abigail nevű lánya lovagolta, így ő lett az első “Tiarában” lovagló és győző hölgy. A tiara begyűjtése után 19 hosszal nyerte a Flirtation Stakes-t és egyértelműen ő volt a legjobb 3 éves kanca 1985-ben, az USA-ban. Halálának évében, 2007-ben választották be a hírességek csarnokába. Sajnálatos érdekesség, hogy nem születtek jelentős eredményt elérő utódai. 

Open Mind (szül: 1986, Deputy Minister – Stage Luck) kétévesen már Breeders’ Cup Juvenile Fillies bajnok. Háromévesen a tiara versenyei mellé begyűjtötte a Kentucky Oaks és a Pimlico Oaks trófeáját is. 1988-ban és 1989-ben is a legjobb kanca évjárattársai között az Államokban. 1998-ban Japánban múlt ki, és 2011-ben lett Hall of Fame tag.  

 

A mesés pedigrével született Sky Beauty (szül: 1990, Blushing Groom - Maplejinksy) nem okozott csalódást. Már kétévesen Stakes nyerő, majd 3 évesen igazi diadalmenet volt a pályafutása. 10 Grade besorolású versenyt nyert zsinórban. Ennek ellenére, akkor még nem, csak négyévesen a legjobb kanca a nagy víz túloldalán, hiszen 3 éves korában (1993-ban) a Breeder’s Cup Distaff nyerő Hollywood Wildcat-ot koronázták meg. Pályafutása után több csikóját is milliós áron adtak el. 2004-ben a rettegett laminitis okozta halálát. 2011-ben választották a hírességek csarnokának tagjai közé.

Szabó Enikő, kép: BloodHorse

süti beállítások módosítása