RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A nagykövet

Tegnap este facebook oldalunkon több postban is foglalkoztunk a Dettori-Murtagh közös sikerrel, így kicsit hosszabban elmeséljük mi is történt tegnap.

02.jpg

Frankie Dettori sportágunk globális ikonja, a világ talán leghíresebb zsokéja, abszolút méltó erre a címre. Az ötgyermekes családapa egyetlen botlását leszámítva valóban úgy él, mint a galoppsport nagykövete.

Tegnap, életében először egy írországi kis faluba, Bellewstown-ba utazott. Ez egy tradicionális és meglehetősen híres helyszín, hiszen a feljegyzések szerint már 1726 óta (!) rendeznek itt versenyeket. Itt található a világ talán leghíresebb telefonfülkéje, amelyet egy puccs során elfoglaltak 1975-ben.

Tegnap a versenynap keretében került sor a Gannons City Recovery And Recycling Services Ltd. Supporting DAFA Handicap-re.  Ez a jótékonysági futam, amelynek szponzora  több jótékonysági szervezetet is támogat (például a Direct Aid For Africa-n keresztül Zambia hátrányos helyzetű polgárait is).

Egyúttal emléket állít Barney Curley-nek, annak a kiváló trénernek, aki Dettorit a szárnyai alá vette newmarketi érkezésekor. Az olasz ikon egészen idén májusban bekövetkezett haláláig apjaként tekintette a trénerre, így kötelességének érezte, hogy megjelenjen ezen a versenyen.

A helyiek királyi tiszteletadással fogadták a világsztárt, akit teljesen meghatott a feléje áradó határtalan szeretet. Dettori egyetlen lovaglásért repül a kis ír faluba, ami meglehetősen pikáns volt, hiszen Trueba (Alhebayeb) lovaglására pályafutásának egyik legnagyobb riválisa, a ma már idomárként dolgozó Johnny Murtagh kérte fel. A két extraklasszis évtizedeken át, versenyek sorában tört borsot a másik orra alá, így megható volt nézni mostani közös együttműködésüket.

Íme a futam:

 

A győzelem után Frankie az őrjöngő tömeg előtt természetesen bemutatta az évek során védjegyévé vált flying dismountot, majd az égre mutatott barátjának ajánlva a győzelmet és rögtön Murtagh nyakába ugrott. 

Ekkor már szem nem maradt szárazon a pályán. A két egykori rivális közös ünneplése minden szemből előcsalogatta a könnyeket.

Ő egy zseni! Mit mondhatnék még róla?  Biztos vagyok benne, ha azt mondtam volna neki, hogy üljön ötödiknek a falon, nem hallgatott volna rám!” – mondta a könnyekig meghatott Murtagh.

03.jpg

Dettori szavai:  “Sikerült a mai napot egy nagyszerű embernek szentelnünk. Annyit hallottam a szerencsejáték puccsról, hogy most itt lenni és egy képet kapni a telefonfülkével ez figyelemre méltó. Amikor növendék voltam, lovagoltam néhány győztest Barney-nak. Egész életében szoros barátok maradtunk, már most hiányzik. Házakat cseréltünk, ez volt az egyik a sok közös dolog közül, amit együtt csináltunk. Apafigura volt számomra és nagyszerű mentor.”

Dettori pedig nem csak zsoké! Több annál. Sokkal több!

Képek: Sporting Life

süti beállítások módosítása