RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Stradivarius – a tizenhetedik!

John Gosden (és fia) örökifjú idomítottja újabb rekordot döntött – ezúttal az európai Group-győzelmek számát.

97911-large-800x445.jpeg

A hétvége tudósításában górcső alá vettük az Irish Champions Weekendet és az angol St Legert is, az egyik legfontosabb eseményről azonban még nem esett szó – igaz, technikailag ez még épp előtte, pénteken történt. Stradivarius elhódította a Doncaster Cup trófeáját, ezzel immáron ő tudhatja magáénak a valaha volt legtöbb európai Group besorolású sikert.

Minden úgy alakult, ahogy kellett; még az eső is tisztelettudóan megvárta, hogy Sea The Stars fia abszolválja a feladatot, a hangosítóból Superman indulója szólt, Frankie Dettori pedig csókokat küldött az ujjongó tömegnek, ahogy visszalovagolta a bajnokot a győztesek körébe.

Ezzel pedig megdőlt a rekord, amit egészen eddig Cirrus Des Aigles-lal közösen tartottak: Stradivarius – egyedüliként – 17 Group-versenyben diadalmaskodott Európában. (Igaz, utóbbi az öreg kontinensen kívülről is hazahozott egy kupát, így Gr-győzelmeik száma most is egyenlő.)

97918-large.jpeg

A tizenhetes számú könnyebben jött, mint az azt megelőző. Yorkban mindössze fejhosszal jött össze az aranyérem Bjorn Nielsen hétévesének, a Goodwood Cup-nyerő Trueshan kiesésével azonban egy csapásra leegyszerűsödött a sárga sorsa. (Ellenfelének épp az eső kedvezett volna, a száraz talajon végül nem akarták elindítani.)

“Nagyszerű volt. Valószínűleg a legsimább győzelem azóta, hogy tavaly itt futott. Tőle egyszerűnek tűnt. Még mindig imád versenyezni” – nyilatkozta Dettori a lóról.

Természetesen Gosden is kommentálta az eredményt: “Ő egy csodálatos ló. Egy jelenség, komolyan. Nem is lehetnék jobban lenyűgözve.”

Hogy mit hoz a folytatás? A francia Prix du Cadran vagy az ascoti Long Distance Cup lehet a következő feladat, de Gosden elmondása szerint, ha elindulnak az őszi esőzések, nem fogják erőltetni, hogy a ló mély sárban fusson, hiszen kis patája könnyen elsüllyed gyorsulás közben.

Azonban még ha ez a szezon korábban is ér véget, jövőre következik a folytatás. “Még nincs itt a pillanat, hogy visszavonuljon. És amíg az a nap el nem jön, amit ő fog megmondani, nem én vagy Bjorn, addig versenyezni fog.”

A képek és az interjúk forrása a Racing Post.

süti beállítások módosítása