RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Goodwoodi szösszenetek - negyedik rész

A Shadwell nagy napja... Lehetett volna.

e7jai0fweamf23n.jpg

Sokat emlegettük ma délután szegény Hamdan Al Maktoumot, aki 2020-ban is bajnok volt a Goodwood Festivalon és idén vélhetően címet védett volna. Kiválóan futottak lovai. 

Baaeed négy futás, négy győzelem, meredeken ívelő forma. Mint előre jeleztük, nagy reménység és az oddsok is azt jelezték, hogy - pestiesen szólva - keze-lába kilóg. Nos, nem is okozott csalódást. Sea The Stars 3 éves fia hihetetlen könnyedén, hosszak özönével szórta el a mezőnyt a Gr 3-as Bonhams Thoroughbred Stakes mérföldjén. Jim Crowley szinte meg sem mozdult a nyeregben, talán csak egyszer. Akkor viszont Baaeed turbóra kapcsolt és állva hagyta a mezőnyt.

Maydanny (Dubawi) folytatta a kék-fehérek ragyogását, aki közel két hosszal húzta be a Golden Mile Handicap első díját.  Crowley innen azt gondolhatta meglesz a klasszikus mesterhármasa. Majdnem bejött, de csak majdnem. 

Battaash sajnos nem véletlenül volt négy itteni győzelem után “csak” negyedik az idei King’s Stand Stakesben, most szinte  momentum nélkül futva csak hetedik. A King George Qatar Stakes (Gr 2, 1000m) versenyét Suesa (Night Of Thunder) nyerte, nem is kis fölénnyel. Az angol szaksajtó máris egy újabb sprintcsillagról ír. Ez lehetett volna a Shadwell nagy napja, de a franciák hangzatosan rondítottak bele.  A nagy stílusban győztes Sueasa ugyanis Francois Rohaut mester idomításában áll a csatorna túloldalán.

Az első futam, a Goodwood Handicap extra nagy, 20 lovas mezőnyét az extra hosszú, 4100 méteres távra indítóbox helyett az ősi, zászlós indítással engedték útjára. Az első kísérlet nem is sikerült, de másodjára elrajtolt a mezőny. Egy kivétellel. A 19-és rajtszámú Just Hubert érdeklődve figyelte társai rajtját, majd miután konstatálta, hogy az rendben lezajlott, csinált egy hátra arcot és angolosan távozott. Morzsányi motiváció sem volt benne a mezőnyben való futás közösségi élményéhez. Nagyon jót derültünk rajta, bár a rá fogadók aligha így éreztek.

A tegnapi Murtagh győzelem után ma egy újabb korábbi sztárzsoké, Richard Hughes is győzelmet ünnepelhetett trénerként.

A fesztivál futamai között jött a hír: a laminitis újabb áldozatot követelt. 18 éves korában el kellett altatni Bernardinit, a Preakness 2006. évi győztesét. Ég veled bajnok!

Talabér Zoltán, kép: Racing Post Twitter

süti beállítások módosítása