RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Döbbenetes számok Hongkongban

Azért nem mindenhol a koronavírus a király.

e6rezkhucaaoda5.jpg

Hong Kong versenypályáin biztos nem, hisz - pestiesen szólva - nem semmi idényt zártak július 14-én. Rekordot rekordra halmoztak.

88 versenynapon - eggyel több, mint tavaly - nemcsak a 835 futam csúcsdöntés, de a 136 milliárd HK dolláros forgalom mellett a 13,7 milliárd HK dolláros bevétel is. Mindkét összeg jócskán több, mint tízszázalékos emelkedés az előző szezonhoz képest.

Tették mindezt úgy, hogy hatékony stratégiákkal és szigorú intézkedésekkel a Hong Kong Jockey Club továbbra is határozottan kezelte a globális COVID-19 járványt, végrehajtva a világ legjobb egészségügyi protokolljait, amelyek megvédték alkalmazottaikat, versenyzőiket, résztvevőiket és a közönséget, lehetővé téve a sport folytatását, miközben sok más sportágat - otthon és külföldön - mélyen érintett a pandémia. 

A két versenypályáján a klub folytatni tudta a nemzetközi versenyek megrendezését is a LONGINES Hong Kong International Races (HKIR), az FWD Champions Day és a LONGINES International Jockeys’ Championship (IJC) futamaival.

Ahogy a weboldalunk hangsúlyozza: a hongkongi versenyzés abszolút világszínvonalú.

Ki tudna ezzel vitába szálni? No, de nézzük a főszereplők mivel járultak hozzá a szuper idényhez. Golden Sixty ott folytatta, ahol előzőleg abbahagyta, így sorozatban második szezonban lett veretlen, amelybe négy Group 1-es siker is belefért. Ezek után ne csodáljuk, hogy övé lett az Év Lova, a Champion Miler, a Champion középtávú és az Év Legnépszerűbb Lova cím is. A többi elismerést Hot King Prawn (Champion Sprinter), Panfield (Champion Stayer), Sky Darci (Legjobb Négyéves), Fantastic Treasure (Champion Griffin) és Courier Wonder (Legfejlődőbb) zsebelte be. Sőt, Beauty Generation és Exultant életműdíjat kapott.

Nagy küzdelem volt a hazai nevelésű zsokék Tony Cruz díjáért, amelyet végül ismételten, zsinórban harmadjára, a szezonban öt Gr1-es trófeát gyűjtő Vincent Ho tehet a vitrinjébe. Pedig idén méltó riválisa akdadt Jerry Chau személyében, akinek 58 győzelme, a valaha volt legmagasabb szám egy hongkongi tanonc részéről. Ők ketten a  nyitóképen. Ho jobbra.

"Vincent előretörése a nemzetközi porondon és Jerry bravúrja, hogy az első teljes idényében több mint 50 győztest lovagolt igazán kiemelkedő volt. A Hong Kong Jockey Club tanítványa, a zsokéképzés két büszkesége hatékony volt a világ legjobbjaival szemben is, és folyamatos emelkedésük jót tesz a hongkongi versenyzésnek."

Az elmúlt hét szezonban vívott csaták után Zac Purton és Joao Moreira azzal "fenyegetőztek", hogy ebben az idényben ismét az utolsó napig fej-fej mellett haladnak, de Moreira volt az, aki döntően hatékonyabbnak bizonyult 157 győzelemmel az ausztrál 125-jével szemben. Moreira, - aki megszerezte Sky Darci-val a BMW Hong Kong Derby első díját, Hot King Prawn nyergében a G1 Centenary Sprint Cup-ot és Waikukun a G1 Queen’s Silver Jubilee Cup-ot - vezetett az elejétől a végéig és hongkongi pályafutása során harmadszor is 150 feletti győztest tudott lovagolni. A trénerek bajnoka Caspar Fownes lett immár negyedik alkalommal. Most 79 győztesét vezethette vissza.

Winfried Engelbrecht-Bresges, a Hong Kong Jockey Club vezérigazgatója így nyilatkozott: „Örülünk annak, hogy ismét teljes idényt tudtunk teljesíteni azzal a céllal, hogy biztosítsuk a versenyzés folytatását, miközben fenntartjuk az emberek védelmének elvét. Alkalmazottaink, az érdekelt felek és a közönség egészsége és biztonsága a legfontosabb. A figyelemre méltó forgalom lehetővé tette számunkra, hogy többel és jobban hozzájárulhassunk társadalmunk javításáhozMinden résztvevő - trénerek, zsokék, tulajdonosok, alkalmazottak és ügyfelek - kollektív fegyelme különösen lelkesítő volt ezekben a megpróbáltatásokban. Ebben az értelemben semmi sem meglepő. Hongkong vállalkozó szellemének, tenni akarásának és hozzáállásának csodálatos megjelenése ez. Hálás vagyok munkatársainknak az odaadásért és a kemény munkáért, valamint engedéllyel rendelkező személyeinknek, akik nagy tisztességet tanúsítottak a verseny folytatásában. Erőfeszítéseikkel értékes otthoni szórakozást tudtunk nyújtani a versenyrajongók százezrei számára, amikor a társadalmi távolságtartás kiemelkedő fontosságú volt.”- mondta Engelbrecht-Bresges úr és hozzátette, ez nem a végcél volt, tovább haladnak előre, hisz rengeteg tervük van.

Úgy legyen, sok sikert hozzá!

Forrás és képek: HKJC.com

Talabér Zoltán

süti beállítások módosítása