RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kulcskirálynő története

Ebben a rovatban hétről hétre lóversenyzésünk legnagyobbjait igyekszünk bemutatni, de nyilvánvalóan sok olyan telivér is futott a pesti gyepen, akik ugyan nem halmozták a kupákat, de mégis helyet érdemelnek e hasábokon.

kulcskiralyno_simon1.png

Mivel többször is szóba került a neve korábbi főszereplőnk, Revízió kapcsán, ma egy ilyen pályafutás következik.

Az 1993-ban született Kulcskirálynő (Faustus-Key in The Ring) pályafutása során egyetlen kiemelt nagyversenyt nyert, de akkoriban mégis a legjobbak, legtöbbször az esélyesek között emlegettük a nevét.

Apját a Derry Meeting Farm tenyésztette, a görög hajómágnás, Stavros Niarchos tulajdonában állt és black-type nyerő volt Angliában.  Anyja nem versenyzett. A kanca tulajdonosa Siklósi Tamás.

Bemutatkozásul, 1995. június 5-én három és fél hosszal nyerte a Kétéves kancák versenyét Németh Ildikó felügyelete alatt. Ezt követően kétszer is második, majd a kétévesek két legfontosabb futamában ötödik (Szt. László Díj) és harmadik (Kétévesek Kritériuma). Mindkettőt az évjáratelső és Év Lova, Revízió nyerte.

Év végén 69,5-es osztályzatával a hetedik volt a kétévesek rangsorában.

Az 1996-os esztendőt két bécsi, egyaránt mérföldes futással kezdte (egy hendikepgyőzelem, majd harmadik helyezés a Stuten Trialban, azaz a kancák felkészítőjében), így idehaza csak júniusban láthatta először a publikum, amikor is a Magyar Kancadíjban  négy és fél hosszal sétálva verte azt a Revíziót, akinek szinte árnyékában élt addig. Ez a győzelem egy csapásra a derby egyik legnagyobb favoritjává léptette elő.

A másik kedvenc, Mester János lova Pierro volt, aki a Nemzeti Díjat hét, az Alagi Díjat négy hosszal nyerte. Mivel az ő lovasa is Simon Ferenc volt, így a zsoké talán élete legnagyobb dilemmája előtt állt. Melyik lovat ülje a derbyben? Erre így emlékszik 25 év távlatából.

Kulcskirálynő kétévesen sem volt éppen rossz, de nem hozta azt javulást, amelyet mindannyian vártunk tőle. Én már a Kritériumban biztos voltam benne, hogy meg fogjuk verni Revíziót. Tormási Gyuszi idomítottja már öt futáson túl volt, súlyt adott nekünk, nem voltak rangos ellenfelek. Hiába volt a mély pálya igazából rossz harmadikok lettünk. Közelébe nem értünk Revíziónak. A tél folyamán azonban rengeteget fejlődött és erősödött, valóban sokkal jobb volt, mint kétévesen és véleményem szerint Revíziónak kicsit sok volt az a sorozat, ezért tudtuk legyőzni a Kancadíjban. Valóban nagy dilemma volt számomra, hogy melyikükre üljek – ezt komolyan mondom. Lehet, hogy más Siklósi Tamás lovára ült volna, hiszen Ő már akkoriban is egy jelentős futtató volt, míg Mester Jánosnak két lova volt összesen. Nem szabad azonban elfeledni, hogy én két esztendővel korábban Mester János lovával nyertem derbyt (Sir Khan – a szerk.), de ennek ellenére továbbra is bizonytalan voltam. Több szakembert kérdeztem meg (Aperianov Zakariást, Alafi Lászlót és másokat), akiknek 90%-a azt mondta: nagyon komoly esély Kulcskirálynő, és lehet, hogy jobb is mint a csődör, de tudjuk, 1973 óta nem volt a derbyben kancagyőzelem.

A szakemberek véleménye döntött tehát.

pierro_derby.jpg

Az eredmény ismert. Ferkó győzött Pierroval, míg Kulcskirálynő a második Noska Józseffel, azaz a pej kanca igazolta a várakozásokat. Ma már nem látható, huszonkét fős mezőny indult a derbyben és a bírói ítélet fél hossz volt az első kettő között, de nem feledjük a másfél kiló kancaengedményt.

Németh Ildikó tehát nem egyszerűen második derbytrófeáját nyerte, hanem 1996-ban kettős győzelem után ünnepelhetett.

Ehhez némi adalék Simon Ferenctől: „Kállai Pál lovagolta Kovács Mihály lovát, Apollót. Pali „el is lőtte” őt 4-600-al a vége előtt, de az volt a baj, hogy Noska Józsi tapadt rá Kulcskirálynővel. Apolló azonban „fejre állt” így Noska hirtelen az élen találta magát, ami a kanca esetében nem volt szerencsés. (Erről később – a szerk.) Mi kívülről érkezünk és fél hosszal megvertük őket.” (Pierro év végén az Év Lova címet is bezsebelte.

Az Imperiál Díj volt a következő állomás, ahol negyedik helyen ért célba újra Simon Ferenccel. A St. Leger előtt Kovács István II. került rá és ez a futam lett a nagy törlesztés. Ugyan Kulcskirálynő sem nyert, mert harmadikként ért célba, de Ferkó, Pierro nyergében csak nyolcadik. Az ugyancsak 2800 méteres Lovaregyleti Díjban azonban Siklósi Tamás miatt úszott el a győzelem:

Siklósi úr azt kérte, hogy négyszázzal a cél előtt álljunk élre és lovagoljam haza. Azonban tudni kellett Kulcskirálynőről, hogyha korán álltál élre vele megállt.” – meséli Simon. „Tamás! Nem megy el 400 métert elől. Meg fog állni, bevárja a másik lovat. – mondtam neki. Utasításának megfelelően négyszáznál el is lőttem. Két-három hossz előnyünk lehetett, de az utolsó 150-en már rakta fel a fejét. Itt már éreztem –  baj van. Daniel The Fox és Muraafq megelőztek, pedig sétálva nyertük volna ezt a nagydíjat.” (Pierro, nem teljesen egészségesen futva csak 13., azaz utolsó.)

Az esztendő végén 74-es osztályozásával ismét hetedik volt a háromévesek rangsorában.

1997-ben már áprilisban talpon volt. Parádés mezőny ellenében úgy nyerte a Magyar Turf Díját, hogy kétszázzal a vége előtt Ferkó még fogta a fejét. (A sorozatnyerő Speedy Champion ért célba mögötte, majd két hosszal.)  „Be is hívott a Versenyintézőség. Hesp József azt mondta: Feri! Magának az idei kötélből vannak. Kétszázzal a vége előtt még fogta a lovat, de gondoljon bele mi lett volna, ha nem nyernek? ”Neki is elmondtam, hogy ha korán „ellövöm”, mint tavaly a Lovaregyleti Díjban megáll a ló. Hesp József csak gratulált és elengedett, de azért hozzátette, hogy ilyet nagyon ritkán látott.

Ezt követően Pozsonyban (Veľká májová cena 2400 méter) álltak starthoz. „Siklósi úr tanult az esetből és azt mondta soha többé nem szól bele a taktikába. Az Illés nevű ló volt a favorit (Günther Schadler lovagolta) akiről elárulták nekem, hogy start-célt szoktak vele menni, így egyetlen esélyünk maradt, ha várásra lovaglom. A célegyenesben elindítottam és fejhosszal megvertük az Illést. Sajnos nem tudtunk felhőtlenül örülni a győzelemnek, mert megsérült az ina, emiatt nem igazán tudtuk készíteni a Millenniumi Díjra.” – idézi fel a történteket Simon Ferenc.

Gondos ápolás után azonban elindult a legfontosabb tavaszi versenyben. Pályafutása utolsó megmérettetésében úgy lett ötödik Kulcskirálynő, hogy négy igazi klasszis (Power Moves, Revízió, Muraafq és Speedy Champion) végzett előtte. Sérülése miatt itt ért véget karrierje.

Igazán kiemelkedő utódja nem született. Kulcslyuk (Guarde Royale-tól, szül: 2001) Köztársasági Díjat nyert.

Ma cikkünk remélhetőleg bizonyítja azt, aminek szántuk, hogy egy telivér lehet akkor is kiválóság, ha nem gyűjtötte a kiemelt versenyek trófeáit. Kulcskirálynő kizárólag a Magyar Kancadíjat nyerte, a ma kiemeltnek számító 21 futamból, de ha e mögé tesszük azt az adatot, hogy soha nem volt ötödiknél rosszabb, akkor rögtön másként gondolunk rá.

Magyarországi mérlege: 12-3-6.

Nincs tudomásom arról, hogy ilyen címeket osztottak volna akkoriban, de a pedigreequery.com oldalon ezek láthatóak a neve mellett: Champion Imported 2yo Filly In Hungary, Champion 3yo Filly In Hungary.

Köszönjük Simon Ferenc támogatását, így ezt a cikket neki dedikáljuk.

Képek: Aperianov Pannika, Horváth József

süti beállítások módosítása