RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Takanini és Torockó

Az Anda-Mákvirág vetélkedéshez hasonlatos volt Takanini és Torockó párharca másfél évtizeddel később.

torocko-derby-800x445.png

A Vadaskerti Ménes ménes sötétpej ménje Torockó (Aréna-Titkos) nem igazán volt megkímélve kétévesen. A kemény, kis mént 1986-ban nyolc versenyben is indította mestere, a legendás Aperianov Zakariás.

Ezzel szemben az import Takaninit (Wolver Hollow-April Days) „csak” ötször dobta csatába Kedvesi József.

A két aspiráns először az 1400 méteres Aquincumi Díjban találkozott a gyepen, amikor is az öt és fél kilóval kevesebbet cipelő Torockó (Varga Z.) két hosszal megelőzte harmadik helyen célba érő riválisát. (Hogy miként lehetséges öt és fél kiló súlykülönbség a kétévesek között ezt ne kérdezzék.)

A Kozma Ferenc emlékversenyben (ma Kétévesek Kritériuma – 1600 méter) azonban Takanini (Bodnár L.) visszavágott. Egy kilóval magasabb súlyozással is fél hosszal verte riválisát. Kétévesen ő lett a ranglistavezető 77-es osztályozással, míg Torockónak meg kellett elégednie az ötödik pozícióval (75,5).

Kétévesen tehát 1:1-re állt két főszereplőnk.

Háromévesen, 1987-ben viszont pontosan fordított utat jártak be, mármint a mennyiséget illetően. Takanini futott kilencet, míg Torockó hatot. Csak itthon.

Ahogyan a derby aspiránsoknál lenni szokott először a Nemzeti Díjban csaptak össze.

Takanini öt hosszal nyerte a futamot és 18 hosszal verte az ötödik helyen célba érő Torockót. Mérföldön azért az nem kis különbség. Az Alagi Díj szintén Kedvesi idomítottjáé, de a hosszabb távon Torockó már második mögötte, igaz még mindig hét hosszal! A Derby eredménye mindenki előtt ismert.

Torockó éppen a legfontosabb versenyt happolta el riválisa elől.

Takaninivel ugyanis Bodnár ugyanazt a taktikát választotta, mint a rövidebb távokon, de a 800 méteres befutóegyenes kifogott rajta. Hiába vezetett komoly előnnyel, a rutinos Vas József kiválóan osztotta be Torockót és ismét bizonyította: mestere szakmájának.  Négy és fél hosszal nyertek és apja, Aréna derby sikere után fia is csúcsra ért.

Persze volt itt még valami más is.

1987-ben az Alagi Díjban együtt futottunk a nagy esélyes Takanini ellen. – kezdi a visszaemlékezést állandó szakértőnk, Vas József. Ebben a versenyben kikaptunk ugyan, de ekkor már tudtam, hogy a Derbyt mi nyerjük és visszavágunk Takanininek és Bodnárnak. Az Alagi Díjban rájöttem arra, hogy Takanini fél az ostortól és a csattogástól. Amikor mellette, vagy szorosan a nyomában haladtam, észrevettem, ahogy ostorozom a lovam, Takanini úgy menekül és teljesen felpörgeti magát. Na, én ezt használtam ki a Derbyben, persze egy kis segítséggel. Megkértem Varga Zolit, hogy Tantalos nevű lovával a start után menjen Takanini mellé és kezdje el ostorával ütni a saját nyeregtáskáját. Erre a csattogásra Takanini, mint az eszeveszett őrült elkezdett rohanni, nekem nem maradt más dolgom, mint az, hogy mögöttük várjak, aztán a célegyenesben elsétáljak az erejével teljesen elkészült Takanini mellett és könnyen megverjem.”

Ez volt Vas József 9. és egyben utolsó (magyar) derbysikere és itt indult el a Töki Tsz. káprázatos sorozata a Magyar Derbyket illetően.

Sokan úgy vélték Torockónak hosszú volt a 2400 méter, de erre rácáfolt pályafutása utolsó versenyében. A Try Star fölényes győzelmét hozó Kincsem Díjban, a nyerő és két idősebb lengyel ló után ő lett a negyedik, mint a legjobban futó hároméves.

Takanini bukása kapcsán dr. Fehér Dezső ugyan egyértelműen nem írja, de sejteti  műveiben, hogy Bodnár Lajost hibáztatja.

A kiváló telivért azonban nem zavarta a derby vereség. Új sebességi fokozatba kapcsolt és zsinórban öt nagydíjat (mai Imperiál, Dióspusztai, mai Szent István, St. Leger és mai Lovaregyleti) nyert. Csak idehaza, hiszen még az akkori Jugoszláviában is hozzá tett ehhez kettőt.

Csakúgy, mint Anda és Mákvirág esetében, itt is bizonyítást nyert, hogy bizony a Derby nem minden, mert elsöprő fölénnyel Takanini lett az Év Lova cím büszke birtokosa és egyértelműen évjárata legjobbja is. Takanini 84, Torockó 78,5.

Kettejük rivalizálása 3:2-es Takinini győzelmet hozott.

Torockót Tobrukkal együtt futtatója a Gestüt Ostenhofnak adta bérbe, míg Takanini sajnálatosan elpusztult így mindkettőjüket háromévesen láthatta utoljára pályán a közönség.

A nyitóképen a derbybefutó Hesp József könyvében.

Közös versenyeik:

1986:

Aquincumi Díj:

2. Torockó
3. Takanini

Kozma Ferenc ev:

1. Takanini
2. Torockó

1987:

Nemzeti Díj:

1. Takanini
5. Torockó

Alagi Díj:

1. Takanini
2. Torockó

Magyar Derby:

1. Torockó
2. Takanini

süti beállítások módosítása