RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

10 éve történt – 2011 a galoppsportban

2011 az év, amikor…

2011breederscupworldchampionshipsday4u7iubizmsdx-800x445.jpg

…elhunyt Garas Dezső, Mádl Ferenc, Elizabeth Taylor, Albert Flórián, Mr. Culumbo azaz Peter Falk, Bicskei Bertalan, Petrovics Emil és Gary Moore.

Az első félévben Magyarország töltötte be az Európai Unió soros elnöki tisztét, Japánban, a valaha mért legnagyobb, 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetország északkeleti partvidékét, Schmitt Pál köztársasági elnök a Sándor-palotában aláírta a parlament által egy héttel korábban elfogadott új alkotmányt, amely 2012. január 1-jén lépett hatályba, házasságot kötött Vilmos brit királyi herceg és Catherine Middleton a londoni westminsteri apátságban, amerikai katonák csapást mértek Oszáma bin Láden rejtekhelyére a pakisztáni főváros, Iszlámábád közelében, és végeztek a terroristavezérrel, Sebastian Vettel megszerezte második Forma–1-es világbajnoki címét a Red Bull csapattal és a Videoton FC nyerte (első alkalommal) a foci NB1-et.

Ideheza Ostinato Nino Murruval nyerte a 89. Magyar Derbyt.

Európában nem volt trófeahalmozó. Az Epsom Derbyt Pour Moi és Mickael Barzelona szállította a trénerfejedelem, Andre Fabre-nak, no meg persze a Coolmore birodalomnak. Egy másik jelentős futtatói dinasztia, a Rothschild is hallatta hangját, mivel Nathaniel igencsak hangzatos győzelmet aratott a nyár közepi „King George-ban.” Csak mögötte az előző év hőse, az „Epsom Derby-Arc duplázó” Workforce.

2011-ben még köztünk volt a már sokat betegeskedő Sir Henry Cecil, akinek Twice Over International Stakes győzelme csalt némi mosolyt az arcára.

A francia derbyben, az örökifjú Gérald Mossé immár harmadik trófeáját szerezte ebben a futamban Reliable Man révén, aki ekkor, nyolc esztendő elteltével követte apját, Dalakhanit a derbytrónon.

A francia álomfutamban azonban német győzelem. A germán galoppsort nagykövete, Danedream a Prix de l’Arc de Triomphe bajnoka, aki a káprázatos Peintre Celebre, versenyrekordját adta át a múltnak (2:24.49. Igaz, azóta Found ezt megdöntötte.)

A vizsgált hatodik futamunkban, az Irish Championban So You Thinket nagy csatára kényszerítette Snow Fairy de az új-zélandi tenyésztés begyűjtötte a címet.

Így nem meglepő, hogy a Cartier gálán Frankelt választották az Év Lovának, aki 2011-ben az egész világot a lábai elé terítette.

A nagy víz túloldalán sincs trófeahalmozás a legfontosabb futamokban. A Triple Crown szempontjából jelentéktelen évben három pólusú az eredmény. Animal Kingdom a  Derby, Shackleford a Preakness és Ruler on Ice a Belmont bajnoka.

A Santa Anita hendikep Bob Bafferté Game On Dude révén, akit a  szépséges, és azóta sajnos visszavonult Chantal Sutherland lovagolt.

A Whitney-ben 007-es siker. A győztes Tizway trénere, a Saratoga Springsben tevékenykedő H. James Bond.

Az idényzáró meetingen 2011-ben is volt okunk az ünneplésre. A BC Turf-öt nyerő St Nicholas Abbey ráadásul történelmi tette hajtott végre. A nyeregben Joseph, a ló mellett Aidan. Természetesen mindkettő O’Brien, így ez a Tenyésztők Kupájának első apa-fiú sikere. A nyitóképen és itt is a történelmi győzelem.

bc11288m-l.jpg

Kép: BloodHorse

A Mile, Dale Romans idomítottjáé, Court Vision-é, míg a Classic a Mott-Smith páros diadalmenete, az előző évi Belmont-bajnok, Drosselmeyer révén.

Az Év Lova cím viszont a csodálatos kancát, Havre de Grace-t illette, aki öt Stakes futamot nyert abban az esztendőben, és a Classicban elért negyedik helyezése sem került a trónfosztásába.

Ausztráliában sincs duplázás a legfontosabb kiírásokban. Mármint a lovakat illetően, hiszen Craig Williams Southern Speeddel a Caulfield Cupot, míg Pinker Pinkerrel megnyerte a Cox Plate-et.

105,979 néző a helyszínen, tízmilliók a képernyők előtt várták a 2011. évi Melbourne Cup startját. A szemre tetszetős, 23 fős mezőny, ahogy az lenni szokott igencsak megrostálódott a végén. A finisben Dunaden színi bontakoztak ki, így a hatéves herélt pályafutása egyik legnagyobb győzelméhez juttatta fiatal trénerét, Mikel Delzangelst, aki a következő évben, 2012-ben Ausztrália után az Államokban is csúcsra ért, de erről majd 2022-ben olvashatnak. Itt indult a minimális különbséggel vereséget szenvedő Red Cadeaux nagy ausztrál kalandja.

A Japán kupa most otthon maradt. A szuperkanca, Buena Vista ekkor ért a csúcsra.

Úgy látjuk ez a visszapillantó sorozat elnyerte tetszésüket, így ha lesz elég erőnk hozzá jövőre is felidézzük 1972-2012 legfontosabb történéseit.

nyitókép: zimbio

süti beállítások módosítása