RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kártyavár

A ló, aki megbabonázta, később pedig összetörte a világot…

arazi-elso-resz-nyito-800x445.jpg

A francia kártyában az ász nem csupán a legerősebb szerepet tölti be, ha a szükség úgy hozza, az egyest is muszáj helyettesítenie. Mindettől függetlenül gyakorlatilag nyert meccsnek tekinthetjük a játékot, amennyiben odakeveredik a lapjaink közé… Miért is hoztuk fel ezt példaként? Nem kell túl messzire visszautaznunk az időben, hogy a 20. század egyik legnagyobb klasszisának történetét elmeséljük. Hamarosan érthető lesz a párhuzam…

1989 márciusában született Arazi, ki aktuális főszereplőnket testesíti meg. A Blushing Groom –  Danseur Fabuleux párosából született utód egy keenlandi árverésen 350 000 amerikai dollárért került tulajdonosához, Allan Eugene Paulsonhoz. Nevét a repülőgépekkel foglalkozó üzletember egy Arizonában megtalálható rádiós (repülési) központról adta aspiránsának, aki később ehhez hűen szárnyalt a versenypályán.  Allan nemcsak az államokban, Nyugat-Európában szintén istállótulajdonosként élvezte a galoppsport minden pillanatát. Újoncát Franciaországba küldte, méghozzá nem akárki kezébe, a legendás, honlapunkon is méltatott François Boutin idomította a reménységet.

Duójuk rakétaként robbant be a királyok sportjába. Kétévesen első hét erőpróbájából hat alkalommal maga mögé utasította vetélytársait, olyan Gr 1-es kategóriájú futamokban, mint a Prix Morny, a Grand Criterium, vagy a Prix de la Salamandre.

Innen nem volt megállás.

A nézők körében kifejezetten népszerűvé vált, mert gyakran aratott “hátulról”, azaz hatalmasat finiselve győzelmet. Nem hiába a mondás, miszerint utolsókból lesznek az elsők, ugye? Olyan lenyűgöző volt a teljesítménye, hogy a mai napig egy különösen gyors befejezést „Arazi pillanatnak” neveznek.

Amikor nyitott helyet látott, egyenesen keresztülment rajta” – mondta Pat Valenzuela zsoké. “Ez olyan, mint videojátékkal játszani egy árkádban.

Talán az a kijelentés, miszerint globálisan a legkiemelkedőbb versenyló, túlzásnak hat…viszont! Az a kérdés, hogy talán Ő minden idők legjobb kétévese, már sokkal inkább elgondolkodtatta a szerkesztőségünket, merthogy:

1991-ben Európában nem adódott több kihívás számára, így a Breeders’ Cup mezőnye várta az Egyesült Államokban, hogy az amerikai publikumnak is megmutassa, mit tartogat lábaiban. Fantasztikumát már ekkor igazolta, hiszen még a nagy megmérettetés előtt Shiekh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke, valamint a Dubai Emírségek uralkodója 9 millió dolláros ajánlatot tett Paulsonnak Arazi 50% -os részesedéséért.

Ennek az indítványnak az eredményeképpen az ő neve sem marad érdektelen, ha a szóban forgó nagyágyúról beszélünk. Közös lónak nem mindig túros a háta… Talán a távolság, talán a szerencse, vagy talán a jó partnerválasztás teszi, de a tulajdonosok igazán jó kapcsolatot ápoltak egymással. Mindennek argumentuma a The New York Times hasábjain olvasható, hisz a kiemelt médiafigyelem természetesen az üstökös csapatát is megillette. Paulson ekképpen nyilatkozott a közös munkáról:

,,A keresztnevén szólítjuk a másikat. Ő Allennek, én Sheik Mohammednek hívom. Lovakat vásárolok tőle, Ő pedig repülőgépeket tőlem.”

Kettejük biznisze nem merült ki ebben a társtulajdonosságban. Bankjegyeik, és útjaik többször keresztezték egymást különböző árveréseken, tenyésztési, futtatási ügyekben.

dq22vmhxgae2ijv.jpg

A BC Juveline megnyerése maga volt a káprázat. Különlegességét acélozza az a tény is, hogy korábban hiába nyertek európai versenylovak Tenyésztők Kupáját füves talajon, a homokos mindannyiszor kifogott rajtuk. Egészen a sárga villám patájáig! Az apró, mindössze 157 centiméteres marmagasságú mén élete első homokpályájára kiírt megmérettetése volt ez, azonban mindenkit megszégyenítő magabiztossággal koronázta magát a királlyá. Fénysebességgel hagyta háta mögött ellenfeleit, a külső íven hajrát indítva, ezen nem kímélvén a napfényes Kalifornia kedvencét, Bertrandót sem. A célvonalat átlépvén az NBC Sports kommentátora az

“Itt van egy szupersztár!”

szavakkal magasztalta.

S, ha valaki még mindig kétkedéssel a szívében állna a dologhoz, akkor ne aggódjon, van még hova fokozni, ugyanis ez a megszerzett viadal nem csupán egy telivér életének óriási pillanata, hanem a futam történelmének meghatározó pontja: 2006-ban az egyik leglátványosabb győzelemként írták le, sőt, a sportkommentátor, Durkin véleménye szerint akár 10 hosszas fölénnyel is verhette volna riválisait a francia csillag, amennyiben zsokéja nem fogja vissza őt.

A Juvenile-ben mindenképpen, de sok szakember az összes BC futam “leglátványosabb teljesítményeként tekint” erre a futásra a mai napig.

A kiválóságot úgyszint erősítik a Timeform értékelések: míg Arazi 135-ös minősítést kapott, addig évjárattársai között az átlag 110-120-as értékelések között oszlik meg.

A ’91-es szezonnál van még mit megemlítetünk. Több kitüntetés  mellett a kétévesek bajnokának járó díjat mind a tengerentúlon, mind Európában bezsebelte az idényben mutatott produkcióiért, ráadásul az (amerikai) év legjobb kétéves ménjének dukáló cím is a neve mellett tündököl, amit eddig egyedül neki sikerült úgy elnyernie, hogy egyetlen alkalommal rajtolt Észak-Amerikában.

Sajnos hősünk hiába tört utat teljesítményével az 1992-es rózsák futama favoritja címhez, nem sokkal a Breeders’ Cup után versenyjövője kétségesként tekintett előre, tudniillik szükségessé vált egy artroszkópos műtét végrehajtása, hogy eltávolítsák a “chip töréseket” mindkét térde felső ízületéből. Mindez elég vitatott volt, ezenfelül egyes sajtóértesülések szerint Boutin hibának tartotta. A beavatkozás azonban sikeresnek bizonyult, így a telivért rehabilitációra küldték a francia fővárostól 35 km-re, északra fekvő “otthonába”, Lamorelayeba.

Arazi felépülése hosszabb ideig tartott, mint Boutin remélte, bár öt hónappal később a Hippodrome de Saint-Cloud gyepén 1600 méteren már könnyedén fektette vállaira kihívóit a Prix Omnium II (Listed) megmérettetésében.

Háromévesen sem maradt távol a hírnévtől. A Kentucky Derbyt megelőző időszakban a média előszeretettel hasonlította a késői ’50-es évek favoritjához, Silky Sullivanhoz, aki világszerte elhíresült a kirobbanó, hátulról a célig száguldó formájáról. Tovább élesítette a közönség kíváncsiságát, hogy interjúkban zsokéi mind rendkívüliségét fényezték.

Steve Cauthen egy korábbi hármaskorona nyerővel, Affirmed-del sorolta azonos osztályba, majd a hajszál híján Triple Crown-bajnok Patrick Valenzuela (a BC-ban lovagolta Arazit, előtte a ’89-es Kentucky Derbyt és a Preaknesst Sunday Silence nyergében nyerte) is hangot adott véleményének:

Arazi többre képes, mint Sunday Silence. Ennek a versenynek már vége.

Ezt sok zsurnaliszta készpénznek vette és újabb találgatásokba kezdett. Vajon a Triple Crown, vagy az angliai Epsom Derby lesz a  következő állomása a friss derbynyerőnek? Utóbbi óriási sztorival kecsegtetett, hiszen Hármas Korona bajnoka volt már az amerikai históriáskönyveknek, viszont olyan Epsom Derby nyerője, aki előtte a Kentucky Derbyben is aratott,  még nem akadt. Mai napig nincs erre példa. (1929-ben az előző évi bajnok, Reigh Count győzött ugyan Epsomban, de már négyévesen a Coronation Cupban. –  a szerk.)

arazi-800x445.png

Arazi még csak készült a Churcill Downs-i ikertornyok közé, máris akkora sztár volt, hogy Amerikában tízezrek vették készpénznek a győzelmét.

Még a New York Times is “mítikus, majdhogynem misztikus” szavakkal illette a csodalovat, sőt a TIME magazin ugyancsak írt róla, ahol a következő Secretariat-ként éltették. Ha azt mondjuk, körülötte forgott a világ, nem túlzunk.

Szaklapok, hírlapok, magazinok, tv műsorok voltak tele nevével, és kérdésekkel, melyek a várható teljesítményét boncolgatták.

Azt, ami kártyavárként hullott szét, amint elstartolt a várva várt összecsapás. Hiába a nagy remények, és a hajrá, vagy ahogyan a sportkommentátor tudósította: ,,repülés” egészen a harmadik pozícióig, a finisig már nem tartott ki a lendület, és az álmok szertefoszlani látszottak. Lil E. Tee csapata került reflektorfénybe, miközben Arazi csupán nyolcadikként, elveszve a középmezőny sűrűjében galoppozott át a célon. Ezt követően viszonylag nagy egyetértés övezte a térdműtét okozta hátrányokat, az ezáltali gyengébb teljesítményt, azonban akadtak olyanok, akik a felkészülés mentetét támadták, illetőleg a távválasztást kifogásolták.

Hazatérését követően újra startgépbe állt méghozzá négy alkalommal, ekkor zsebelte be a Gr 2-es besorolású Prix du Rond Point trófeáját is.

Utolsó futását megint csak nagy rajongói tanácskozás vette körül. Visszatérvén az USA-ba, favoritként állt a Breeders’ Cup Mile elé. Sajnálatos módon ez az alkalom sem hozta meg a várt eredményt… A szupersztár visszavonulásra kényszerült, ámde története nem ér itt véget.

Ha sikereit számokban szeretnénk megcsodálni, akkor elég csupán megnéznünk a következőket: 14: 9-1-1.

Newmarketbe szállították, ahol tulajdonosa lótenyésztéssel foglalkozó egysége várta, viszont nem töltött itt sok időt. Hamarosan Seikh Mohammed kérésre, Arazi átköltözött Kentuckyba, később pedig Japánban, Ausztráliában, Svájcban fedezett.

evsiyn5xyauy1hb.jpg

Második nemzetközi karrierje alatt 11 eredményes leszármazottját ismerjük, közülük példa American Pharoah trénerének, Bob Baffertnek felkészítését élvező Congaree, aki több neves hendikepben végzett első helyen, ezenfelül a Preakness Stakes, és a vörös rózsák futamának harmadikja volt 2001-ben. (Az egyik leginkább alulértékelt telivérnek tartják. Összkeresete több, mint 3 millió dollár!)

Továbbá, 53 futamgyőztes “unokája” van. Neveiket olvasva olyanokkal találkozunk, mint a Dubai Word Cup hőse Electrocutionist, vagy a Melbourne Cup behúzója, Americain.

Nem kell attól félnie az utókornak, hogy neve elhalványul, hisz bizonyította, hogy a pályán, s azon kívül is megállja a helyét. Csapatának rövid, de annál sikeresebb aktív évei során 1,213,307 dollárt keresett.

Bár életútja másképp alakult, mint ahogyan azt a nagykönyvben előre megírták számára, és kevesebb csillogás jutott neki a vártnál, a tényt, hogy örökre maradanót alkotott már semmi sem változtathatja meg, mi pedig kiváltképp örülünk ennek… annak azonban mégjobban, hogy a 32 éves nagypapa még mindig vígan, rajongói által minden lépést figyelve, egészségesen éli “nyugdíjas” mindennapjait a Victoria állambeli Stockwell Studban.

Ő lenne minden idők legjobb kétévese?

Bazsó Dominika írása, képek: bwin, Anagolgs Daughter Twitter ,Anagolgs Daughter Twitter, Amy Nesse Twitter, Dimitri Fortin Twitter

süti beállítások módosítása