RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

40 éve történt – 1981 a galoppsportban

1981...

pleasantcolonymilttobybh-800x445.jpg

...amikor elhunyt Bill Haley, Zelk Zoltán, Pilinszky János, Bilicsi Tivadar, Lóránt Gyula. Megszületett Lleyton Hewitt, Felipe Massa, Natalie Portman, Kovács Ágnes, Craig David, Talmácsi Gábor, Roger Federer, Szívós Márton, Beyoncé és Serena Williams.

Megjelent az „Illés – A Koncert” című lemez, Columbia űrrepülőgép túl volt első repülésén, a Fradi pedig huszonharmadjára lett a focisták bajnoka.

Idehaza a kétszeres derbynyerő Turbó és Talár, azaz a két Rustan ivadék sorozatnyeréseiről maradt emlékezetes az esztendő.

Európában pedig Shergar alkotott maradandót. Sem előtte, sem azóta nem nyert senki 10 hosszal az epsomi lankákon és mellé még Őfelségénél landolt a King George VI and Queen Elizabeth Stakes trófeája is.

Az International Stakesben Beldale Flutter idősebb lovakat is legyőzött Pat Eddery irányításával. A zsokélegenda az Irish Championt is megnyerte abban az évben Kings Lake nyergében.

A francia Derbyt Bikala nyerte. Ha a neve nem cseng ismerősen az nem meglepő, ugyanis pályafutása során összesen 3 versenyben (igaz két Gr1-ben) győzött, de azokban olyan szenzációs formát futott, hogy a Timeform értékelése 134, amivel abszolút az elitbe sorolandó. Kiválóan örökített, amelynek legfőbb bizonyítéka a négyszeres Gr1-es-bajnok, Apple Tree valamint a Prix du Jockey Club győztes, Polytrain.

Az Prix de l’Arc de Triomphe-ban olyasvalami történt, ami ma már teljességgel elképzelhetetlen. Az első 10 helyen francia tréningben álló ló ért célba és csak utánuk látszódtak Dick Hern és Dermot Weld lovai. Bikalának nem sikerült itt is győzni. ¾ hosszal kikapott az Alec Head trenírozta, nála egy évvel idősebb Gold Rivertől.

A nagy víz túloldalán a pályafutása során 89 versenyt teljesítő és ekkor az Év Lova címet is begyűjtő John Henry először győzött a Santa Anita hendikepben, míg a Triple Crown első két részében ugyanaz történt, mint 10 évvel korábban. A nyitóképen látható Pleasant Colony (PC) megnyerte a 107. Kentucky Derbyt és a Preaknesst, de a kisebb versenyekből érkező Summing megfosztotta őt a nagy álomtól. (PC végül 3. a Belmont Stakesben.)

Hasonló eset történt a Whitney Stakesben, mert az addig felső szintek közelében sem járó – igaz szerény kiírásokban sorozatnyerő –  Fio Rito megtréfálta a mezőnyt, és első nagy sikere rögtön Gr1-es lett. (Előző írásunkban, 1971-ben a futam még Grade besorolású sem volt, 1981-ben azonban már Gr1-re emelték.)

Ebben az esztendőben hívták életre a Japán kupát, amelyet Mairzy Doates nyert meg, így ő lett a történelmi győztes. A sikere totálisan amerikai volt, hiszen a Kentuckyban született csikó ott is állt tréningben John Fultonnál, a tulajdonosa pedig a New York-i műkereskedő Arno D. Schefler.

A Caulfileld Cupot Silver Bounty nyerte, míg a legendás tréner Tony Smith parádés tavaszt zárt, ugyanis a nagyhírű Kingston Town már másodjára diadalmaskodott a Cox Plate-ben, míg Just A Dash-é lett a Melbourne Cup. (Itt Kingston Town csak 20.) No, meg Lloyd Williams-szé, akinek ekkor indult el bámulatos sorozata ebben a kiírásban.

A futamhoz több érdekesség is kapcsolódik. A lovas Peter Cook ezzel csatlakozott az 1941-ben és 45-ben nyerő édesapájához (Billy Cook). Máig ez az egytelen apa-fiú siker a 160 éves futamban, míg a telivér 32 évesen, minden idők leghosszabb ideig élő MC-bajnokaként múlt ki.

Legközelebb 1991 eseményeit elevenítjük fel.

Kép: americabestracing

süti beállítások módosítása