RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Pivotal búcsúzik

A brit tenyésztés történetének egy jelentős fejezete lezárult a Cheveley Park Stud bejelentésével, miszerint a ragyogó Pivotalt 28 éves korában nyugdíjazták.

pivotal-800x445.jpg

Írja a Racing Post.

24 éven át szolgálta a tenyésztést, amelynek során Európa egyik legfontosabb tenyészménjévé nőtte ki magát. 241 Stakes indulót adott eddig, amelyekből 32 a lóversenyzés legmagasabb szintjén is sikeres lett.

Pivotalt azonban nem csak a puszta eredménysora emelte a legnagyobb apamének közé, hanem sikereinek mélysége és sokfélesége. Siyouni, Halfway To Heaven, Saoire, Sariska, Addeybb és Glen Shiel csak pár név az utolsó évek Pivotal hőseiből.

Emellett olyan csúcskategóriás sprintereket adott az utókornak, mint például Kyllachy, Regal Parade, vagy Somnus, a milereknél Immortal Verse, Lightning Spear vagy Virtual, míg a hosszútávon vitézkedők közül African Story, Chorist, Farhh és Izzi Top neve is eszünkbe juthat.

 

Az 1993-ban (Polar Falcon-Fearless Revival) született telivér rövid karrierje során csak hat versenyben futott, ebből négyszer győzött, köztük a King’s Stand Stakesben és a Nunthorpe Stakesben 1996-ban, majd jöhetett számára a második karrier.

Első évében viszonylag kis „kancakönyvvel” foglalkozott, de mivel ekkor született utódai minden szinten kitűnőek és inspirálóak voltak mind hazai, mind nemzetközi szinten, így értelemszerűen egyre több kancát kapott. A világ nagyszínpadán Pivotal a legmagasabb szintig jeleskedett apaként, nagyapaként, anyai nagyapaként és mindannyian a Cheveley Park Studban annyira áldottak voltunk, hogy 28 éven át részesei voltunk az életének.  Úgy gondolom, hogy a Triple Crown győztes Isinglass is nagyon büszke lett volna rá, és mindannyian megérdemelt és boldog nyugdíjazást kívánunk Pivotalnak.” – fejezte be az ügyvezető igazgató, amihez mi is csak csatlakozhatunk.

Pivotal hatása leszármazottjai révén még évtizedekig jelen lesz a sportágban. Boldog nyugdíjas éveket, Pivotal!

Kép: @Tweenhills Twitter

süti beállítások módosítása