RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

50 éve történt – 1971 a magyar nagydíjak tükrében

Ahogy Európában (Mill Reef), úgy Magyarországon is egy hároméves tündökléséről maradt igazán emlékezetes az 1971-es esztendő.

isztopirin1-vas-800x445.jpg

Kiss József idomítottja – a nyitóképen látható – Isztopirin (Imperiál-Tabletta) nem egyszerűen évjárattársain kerekedett felül a Nemzeti Díj, Alagi Díj, Magyar Derby hármasában, hanem mellé még a Kincsem Díjat is behúzta állandó lovasával, Vas Józseffel. A kiválóságát bizonyította, hogy akkoriban azért nem olyan Kincsem Díj mezőnyök futkostak, mint mostanság. Sőt a Derbyben azt a Rustant verte, aki később….

Az 1971. évi Derby dobogóján kizárólag Imperiál ivadékai álltak, csattanós választ adva arra a kérésre, hogy távbíróak-e a kiváló sárga utódai.

A hatalmas testű Isztopirin lábai viszont egyszerűen nem bírták a terhelést, így nagyapjához, Imihez hasonlatosan ő sem állt starthoz a Legerben, sőt neki csak egy versenyszezon adatott meg.

A legfontosabb sprintversenyünkben, a Kozma Ferenc emlékversenyben nemzetközi klasszisunk a négy országban is sikeres, Avance győzött a Varga F./ Keszthelyi páros hathatós közreműködésével.

Igazmondó győzelme, igaz Esch Sándorral

A középtáv királyának nem nevezhettünk ki senkit, ugyanis Igazmondó (Dobos/Horváth) nyerte a Millenniumi Díjat, Baldóver (Bodnár/Pillár) a Batthyány-Hunyadyt, Ámde (Bodnár/Pillár)  pedig az Imperiál Díjat.

Utóbbi győzelme kisebbfajta kuriózum volt, ugyanis az előző évi kancadíj nyerő hosszabb távokon vitézkedett elsősorban, így a Szent István Díjat (1970-71), a Gróf Széchenyi István emlékversenyt és a Lovaregyeti Díjat is sikerrel abszolválta.

A kancadíjat Maringotte (Krusnyiczky/Kováts L. II.) nyerte, míg a St. Leger trófeája mondhatjuk, hogy osztrák kézbe került, de hát tudjuk, hogy kiváló trénerünk, a határ túloldalán dolgozó Vasas Vendel készítette Rustant, aki 1970 után (akkor Flynn nyerte neki a Legert), 71-ben is “kicsempészte a kupát”.

A Szent László Díjat is egy Imperiál ivadék, nevezetesen Irokéz (Hertelendy/Aperianov) nyerte (aki 1972-ben az Alagi Díjban tudott nyerni.) A Kétévesek Kritériumát nyerő Nagyvezért (Fejes/Keszthelyi) nem érte el a csikók átka, azaz hogy a kétévesen parádézó majd beszürkül háromévesen, hiszen Keszthelyi Pista bácsi idomítottja a Kritérium mellett még kétévesen megnyerte a Budapesti Díjat, bő fél évvel később pedig a Nemzeti Díjat is.

Ahogyan Babette 1977-ben.” – vágja rá kapásból Vas József. “Mármint Ő is kétévesen nyerte “a mai Kállait”. A Kerteskői Díj és a Budapesti Díj egyaránt a jó lovak kiválasztását szolgálták akkoriban. Amelyek ezt a két futamot megnyerték azok nagy része később klasszis és köztük néhány még derbysansz is lett  – mondja a mester.  Érdekesség, hogy az 50-es, 60-as, 70-es években nem volt ritka a kétévesek győzelme a mai Kállai Pál emlékversenyben, de “akkoriban még 2800 méterre is volt kiírva verseny – kétévesek számára.” – mondja Vas József.

A championok Keszthelyi István és Holdas János lettek, akik egyetlen nagydíjat sem nyertek (a ma ide vagy annak számító 21-ből), de a kisebb versenyekben eredményesek voltak.

1972-ben következett be a Lóverseny Vállalat átalakítása, de erről majd 2022-ben.

Köszönjük Vas Jószef fáradozásait, példátlan memóriáját és örök segítségét!

Képek: Horváth József hagyatéka

süti beállítások módosítása