RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra - William J. Hartack - 2. rész

Folytatjuk a születésnapos méltatását.

kepkivagas.JPG

1959-ben iktatták be a Hírességek Csarnokába. 1956-ban és nyolc esztendővel később is ő mosolygott a Sports Illustrated címlapjáról, sőt 1958 februárjában a Time Magazine szintén a fotójával jelent meg, igaz őt megsértve, ugyanis nevét nem Bill-ként, hanem Willie-ként tüntették fel.

1952 és 1974 között, az Egyesült Államokban folytatott lovas karrierje során Hartack 4272 győztest lovagolt 21 535 startja során. Ez kis híján 20%-os győzelmi mutató. 39 évesen már elérte a 4000 győzelmet, amivel ő lett az ötödik a sorban. $25,878,063 kereste szintén rekordnak számított akkoriban.

1974 és 1980 között - hivatkozva a megengedett magasabb súlyokra - Hongkongban versenyzett, majd 1981-ben nyugdíjba vonult.

Angel Cordero szavai: "Karrierje végén lovagoltam ellene párszor. Amikor először jártam ebben az országban és találkoztam vele, olyan volt, mint egy szupersztárral találkozni - zsoké volt, akiről mindenki hallott és áradozott. Nagyon okos volt és csodálatosan bánt az ostorral, úgy tudta megütni mindkét kézzel a lovat, hogy az egyáltalán nem tört neki."

Dicsőséglistáján öt Kentucky Derby szerepel, (kettő rekordidővel) három Preakness-győzelem és egy Belmont Stakes siker. Kétszer megnyert a Hármas Koronát alkotó három verseny közül kettőt: a Kentucky Derbyt, valamint a Preakness-t Northern Dancerrel és Majestic Prince-szel. Ne feledjük: rajta kívül az USA-ban csak Eddie Arcaronak van öt derbytrófeája. 

  • Kentucky Derby:

1957 : Iron Liege

1960 : Venetian Way

1962 : Decidedly

1964 : NorthernDancer

1969 : Majestic Prince 

  • Preakness Stakes:

1956 : Fabius

1964 : NorthernDancer

1969 : Majestic Prince 

  • BelmontStakes:

1960 : Celtic Ash

Egészen parádés lovakkal győzött, de legjobbnak a Florida Derby győztes Gen. Duke-ot tartja, míg a kétévesek táborában Ridan volt a legjobb, akit valaha lovagolt.

Miután zsokéként visszavonult, további életében stewardként és más versenytitulusban dolgozott. 1981-ben elfogadta az ABC ajánlatát, hogy televíziós kommentátor legyen, de versenyfilmek technikai tanácsadójaként is sokat tevékenykedett.

Nekik 10!  Balra Bill, jobbra Eddie.

Photo Courtesy of the Deleware Historical Society

2007. november 26-án, pár nappal a 75. születésnapja előtt holtan találták a texasi Freer város közelében, ahova minden télen vadászni járt. A kabint, ahol lakott ellenőrizték, mert napok óta nem látták őt. "Nyilvánvalóan természetes okokból halt meg már korábban diagnosztizált szívbetegségének következtében." - mondta a Webb megyei főorvos.  A tábor, ahol megtalálták, Greg Goodman telivér tulajdonosé volt. Az ő lovai annál a Mike Stidhamnél álltak, akinek az édesapja George, Hartack egyik ügynöke volt karrierje során.

Bill sosem nősült meg. Imádta az életet, imádott randevúzni, bár kétségtelen, hogy a lovak voltak az igazi szerelmei.

Egy, a nevével fémjelzett Bill Hartack Jótékonysági Alapítványt hoztak létre, mégpedig azért, hogy emléket állítsanak a versenyzés legendájának és ikonjának, valamint folytassák az ő nevében való hozzájárulást az általa nagyon szeretett iparághoz, a Telivér versenysporthoz.

Első kép: saját montázs, második kép: Robert W. Kelley/Time Life Pictures/Getty Images

süti beállítások módosítása