RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A mérföldkő

Mark Casse: 3000!

mark-casse-800x445.jpg

Ismerjék meg kicsit közelebbről a mestert, akinek pályafutása csütörtökön mérföldkőhöz érkezett! Mark Casse 1961. február 14-én született Indianapolisban. A floridai Ocalában nőtt fel, ahol apja a Cardinal Hill Farmot vezette, és az Ocala Breeders’ Sales Company egyik alapítója volt. Testvérei John és Justin Casse szintén a versenyiparban dolgoznak.

Nyolcéves korában Casse elkísérte apját a Woodbine versenypálya tavaszi találkozójára, 1973-ban pedig Churchill Downs-ba utaztak, és látták, hogy Secretariat megnyerte az 1973-as Kentucky Derbyt.

Ez volt az a pillanat a mindössze 12 éves srác életében, amikor eldöntötte, csakis a lóversenyzéssel szeretne foglalkozni.

Tizenöt évesen kezdett lovagolni édesapjánál, de 17 évesen Massachusetts-ben, egy évvel később Kentuckyban is trénerlicenszet kapott. Első győzelmét 1979. április 14-én jegyezte Keeneland-ben (Joe’s Coming). Az 1988-as tavaszi meetingek után már Churchill Downs bajnok idomárja volt, és elvállalta, hogy két esztendőre a Calumet Farm privát trénere legyen.  Ezt követte számára a Mockingbird Farm (Ocalában, Florida), ugyanúgy privátban, ahol 900 ló volt a felügyeletére bízva.

1998-ban költözött Kanadába, ahol azon a Woodbine Racetracken kezdte meg a munkát, ahol később tizenegy alkalommal ő lett a bajnok. Exciting Story háromévesen megajándékozza az első Grade 1-es, mégpedig a Metropolitan Handicap trófeájával. 2000-ban szerezte első címét az imént említett tizenegyből. Későbbi bajnokok sorát nevelte, mégis arról híresült el, hogy a legígéretesebb nyerő csikókat hatalmas haszonnal értékesítette.

Csütörtökön, a 3000. győzelem után így emlékezett vissza a kezdetekre: “A saját karrieremen gondolkodtam valamelyik este. Hogy miként kezdődött az egész, de a gondolataim folyton az apámhoz kalandoztak. Mindig rá gondoltam. Ő volt a mozgatóerő. Mindig segített az úton. Nagyon sok ember segített nekem persze, de elsősorban Ő. ”

2007-ben szerezte meg második címét, ráadásul az általa idomított Sealy Hill lett az Év Lova Kanadában és később a Hall of Fame-be került a neve. 2008 augusztusában érte el az ezer győzelmet, 2011-ben pedig úgy lett champion, hogy 119 győzelme majdnem duplája volt a mögött második helyen végző kollégájának. Akkoriban olyan bravúrokat vitt véghez, hogy például a Grey Stakesben (CAN-Gr3) a teljes dobogót lovai sajátították ki. Uncaptured szintén Év Lova címet szerzett felügyelete alatt, majd 2014. július 6-án Casse megszerezte első győzelmét a Queen’s Plate-ben, mondhatni Kanada legfontosabb versenyében Lexie Lou-val.

2015-től emelkedett igazán a sztratoszférába. Talán legjobb idomítottja, Tepin a Mile-t, míg Catch a Glimpse  a Juvenile Fillies Turf-öt nyerte meg a szokásos, év végi Telivér Vb-n.  Ezt az esztendőt az Észak-amerikai összekereseti lista negyedik helyén zárta.

Tisztán emlékszünk arra, hogy nekünk, európai lóversenyrajongóknak is ünnep lett a 2016. évi Queen Anne Stakes, ugyanis Casse “áthozta” az akkor már abszolút sztárstátuszban álló Tepint a Royal Ascotra, aki nem is okozott csalódást és simán nyert.

Pár nappal az ascoti megdicsőülés előtt aratta 2000. győzelmét. Mindez a Gulfstream Parkban történt úgy, hogy ő közben Woodbine-ben tartózkodott.

Ezek után nem volt kérdés, hogy ott a helye a kanadai Lóverseny Hírességek Csarnokában,  így hamarosan be is iktatták.

A 3000. sikerét szintén Gulfstream Park Westben (volt Calder Racecourse) ünnepelhette volna csütörtökön Souper Watson jóvoltából, de ott sem volt jelen.

ennuqfuw8acn6pl.jpg

Asszisztense, Nancy Sullivan a táblával. Michael Burns Photo

War of Will és Sir Winston révén Casse tavaly megnyerte a Preaknesst és a Belmontot, de a Kentucky Derby győzelem még nem adatott meg neki, sőt az ott nem túl nagy becsben tartott, mindössze Gr3-as besorolású Canadian Derby trófeája sincs még a polcán.

Ennek ellenére, öt Breeders’ Cup győzelme van, ahogyan már említettük, tizenegyszer nyerte el a Sovereign Award for Outstanding Trainer címet (2006-2008 és 2011-18 között), és a története egy határokon átívelő nemzetközi karrier. Olyan Eclipse Award nyerőket képzett eddigi pályafutása során, mint pl. Classic Empire, Shamrock Rose, Tepin vagy World Approval.

Catch a Glimpse, Lexie Lou, Sealy Hill, Uncaptured, és Wonder Gadot mind az Év Lovai lettek Kanadában.

markcasse-2018qp-michaelburnsphoto.jpg

A tulajdonossal, Gary Barberrel és John Velazquezzel, a 2018 Queen’s Plate után, amelyet (az egyébként kanadai tenyésztésű) Wonder Gadot nyert meg.  (Michael Burns Photo)

Mark jelen pillanatban harmadik feleségével, Tinával él a floridai Moonshadow Farmon, bár az év nagy részét Woodbine-ban töltik.

Azt mondanám, hogy az elmúlt 20 évben Tinának köszönhetek a legtöbbet. Nem nyertem volna 3000 versenyt nélküle. Ő viszi a pénzügyi és üzleti részt, ami lehetővé teszi számomra, hogy kizárólag a lovakra koncentrálhassak. Folyamatosan ösztönöz, hogy továbbra is próbálkozzak és még sikeresebb legyek. Nem akartam volna megtenni nélküle. A hullámvölgyek, a veszteségek – amikor rossz napod van, vagy nem vagy annyira jól, vagy nem vagy olyan boldog, mint kellene – az egész családod érzi ezt. Soha nem tudunk elutazni például egy vakációra. Még ha el is tűnünk néhány napra, az sem az igazi, hiszen mindig a lovakkal vagyok elfoglalva.

emop4sfw4ae8wjl-819x1024.jpg

Természetesen itt nem mondhatok köszönetet név szerint az összes tulajdonosnak, hiszen olyan sok ember van, akinek hálás vagyok, hogy nagyon hosszú lenne a lista. Sokak igazán jelentős szerepet töltöttek be e fantasztikus szám elérésében. Azt mondanám, hogy pályafutásom első 20 évében a legbefolyásosabb személy apám volt, a második 20 évben pedig kétség kívül Tina. De sok köszönet jár a csapatomnak. Senkit nem nevezek meg név szerint, de ők tudják mindannyian.

Hogy célom-e a most a 4000? Ez egy furcsa kérdés, mert amikor elértem az ezret biztos voltam benne, hogy a 2000 csak álom marad, majd amikor ez is meglett, biztosan éreztem, hogy 3000-ig nem fogok eljutni. Erre tessék. Nem tudom lesz e elég erőm és energiám, hogy elérjem a négyezret. Természetesen dolgozik benenm a győzni akarás örökös szenvedélye. Naná, hogy erre törekszem minden nap.

Érdekes, hogy mikor először nyertem el a Sovereign Award-ot,  a New York Yankees-re gondoltam. Ők nyerik a World Series-t évről évre. Azt kérdeztem magamtól: Mi hajtja őket, hogy újra és újra megtegyék? A válasz erre az, hogy nem akarják elveszíteni. Miután megnyertél valamit, azt többé nem akarod elveszíteni. Mindent egy célért tesszük: hogy bejussunk a Winners’ Circle-be.” – mondta az ünnepelt.

Karrierjének 3000. győzelmével Mark Casse az Észak-Amerikai telivér história 34. alakja lett, aki elérte ezt a mérföldkövet.

11x volt Woodbine, 4x Turfway, 3x Keeneland és 2x Churchill Downs vezető trénere. Eddig!

Mark Casse-t is a Racing Portal legendái között köszöntjük!

Gratulálunk!

Nyitókép: Paulick Report Twitter, belső kép: DerbyMedia Twitter

süti beállítások módosítása