RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Horse of a lifetime

Holnap jelentkezünk a 2020. évi a Prix de l’Arc de Triomphe beharangozójával, de ahogy az lenni szokott a feszült várakozást, a zsurnaliszták a korábbi kiadások legjobbjaival “enyhítik”.

sea-the-stars-800x445.jpeg

Azaz felidézik a legnagyobb győzelmeket, a legkönnyfakasztóbb pillanatokat, amikor a Turf legendás színpadán sztárok születtek.

Is there a more fitting name for one of the greatest and most popular racehorses of all time than Sea The Stars? ” – kérdezi olvasóit a Racing Post.

Hevenyészett fordításban: Van-e megfelelőbb név minden idők egyik legnagyobb és legnépszerűbb versenylovának, mint Sea The Stars?

Bizony. Amit John Oxx idomítottja 2009-ben Longchamp gyepére varázsolt azt sosem fogjuk feledni.

Rendkívül szorongó volt mindenki a felkészülés során.” – emlékezik vissza a mester. – “Nagyon, nagyon nem akartuk, hogy veszítsen. Meg kellett nyernie mindent, hogy a nagyok közé tartozzon. De akkoriban minden a legnagyobb rendben volt, hiszen láttuk, egyre jobb és jobb a munkája. Mick [Kinane, zsoké] utolsó munkája után azt mondta, hogy jobban érzi magát, mint valaha. Gondoltam, csak szerencsére volt szükségünk a győzelemhez.

Nem így volt. A Stacelitával sokáig vezető Soumillon elmondta, hogy amikor a finisben magabiztosan vezettek még akkor sem, egy pillanatra sem hitte el, hogy nyerhetnek, hiszen Sea The Stars olyan kiemelkedő csillaga volt a futamnak, hogy szemernyi kétsége sem volt afelől, hogy az ír kiválóság fog győzni. Sea The Starsnak nem szerencsére volt szüksége tehát, hanem egy “kis résre”, hogy aztán bemutathassa lenyűgöző gyorsulását és ezzel milliók szívét ejtse rabul, alig 20 másodperc alatt.

Az a sok-sok ember, aki elárasztotta a Longchamp tribünjeit, nem csalódhatott, valójában a Sea The Stars még lélegzetelállítóbb teljesítményt nyújtott, mint korábbi versenyeiben.

Csodálatos érzés, hogy volt ilyen lovam.” – emlékezik Oxx. – Kicsit olyan volt, mint a köztulajdon, mert mindenki szerette őt. Abban az időben tényleg mindenki magáénak érezte. Rengeteg üzenetünk, üdvözlőkártyánk és levelünk jött nap mint nap. Megható, ha látod, hogy egy ló akkora örömet okoz neked és másoknak. Az egész valami egészen különleges volt, be kell valljam érzelmessé tett.”

Persze Oxx és Kinane mindig is hitte, hogy a Sea The Stars-ban van valami különleges, már az első naptól fogva így tekintettek rá. A Derby-győztes “a nagy Galileo” féltestvére volt, és ennek megfelelően már kétévesen  bajnok.

“Olyan könnyen végzett minden munkát, és soha nem okozott csalódást nekünk. Otthon még jobb volt, mint a versenypályán. Nagyon könnyű volt kezelni. Mindig csendben volt, mindent jól megtanult. Kétéves korában már, mint egy egy igazi úriemberről, egy gyönyörű mozgású telivérről beszéltünk róla. Kedves ló volt minden szempontból.” – mondta Oxx.

68991-large.jpeg

Hiába Tréve és Enable duplái az Arc eddigi utolsó nagy bajnoka, sokak szerint Sea The Stars volt. Mai napig nem láttunk hozzá fogható, karizmatikus győztest, igazi nagy bajnokot!

Bizony, bizony ezért ő a Horse of a lifetime, azaz életünk lova.

Tökéletesség ló formában – egy életen át tartó ló.” – így jellemezte a BBC kommentátora, JA McGrath az Arc záró szakaszát, amikor is Sea The Stars az  világossá tette, hogy ott a helye a legnagyobbak között. Egyszerűen tökéletes volt.”

Forrás és képek: Racing Post

süti beállítások módosítása