RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A Kisbér Díj felemelkedése

Egészen elképesztő, hogy az egyetlen Epsom Derby nyerőnk nevét nem viseli igazán rangos verseny, vagyis a Buccaneer mén sikeréhez illő – legalább magyar szinten – Gd1-es minősítésű összecsapás.

224584241_3886644111447938_2730300997986083051_n.jpg


Mivel a Kincsem Kft. elődje 1974-ben adta ki első, szezont összegző kiadványát így pusztán addig tudunk visszalapozni ebben, de rögtön láthatjuk ez a futam egy igazi mostohagyerek volt… és talán még mai formájában is az. Ezt döntsék el Önök a leírtak után.

Abban az évben 2000 méterre futották, de 1976-ban már csak egy mérföldre kiírt hendikepfutam volt az éves versenynaptárban. Hogy nem az ország legjobbjai futottak benne, ezt a nyerők névsora is bizonyítja: viszonylag kevés lóversenyrajongó hallott Torreádor, Alamuszi, Nelson, Tribus, Mixi vagy Rio elképesztő sikersorozatáról, pedig a fent nevezettek mind győztek a Kisbér (néha Kisbéri) Díjban.

A futam mélyrepülése a 90-es években is folytatódott, amikor is 1992-ben, 1995-ben és 1996-ban meg sem rendezték! Abu 1998-as győzelme után 1999-ben (Daniel The Fox) és 2000-ben (Waters Edge) 1800 méterre nyertek, majd újabb négy év pauza következett. Érthetetlen, hogy miért.

A futam legújabb korszakában önmagát emelte fel a legnagyobb versenyek sorába, az oda nevezettek révén. 2005-ben Schneiderfáni nyerte az újraindítást, majd sorra lóversenyzésünk sikeres alakjai: például Prometheus, Garabonciás, Ostinato, Akaba, Quelindo, Nancho és legutóbb Golden Sea.

A verseny pénzdíja és megítélése azonban még mai formájában is méltatlan a névadóhoz. A nagy évjárat összehasonlító, Kincsem Díj büdzséje 14 millió, az Imperiál Díjé 4,5, de még a két mai kiemelt, a „Kozma” és a Kancadíj pénzdíjai és másfél millióval magasabbak, mint a Kisbér Díjé. Szintén 4,5 millió forintos – és ezzel magasabb polcra tett – a pár éve életre hívott Overdose Díj is, pedig látható, hogy az ország legjobb középtávú lovai előszeretettel indulnak a Kisbér Díjban, aminek oka vélhetően a jó időpontban keresendő. Kiváló felkészülést biztosít például a szeptemberi Kincsem Díjra, amire legjobb példa a tavalyi évből Golden Sea szereplései.

A történetet tovább gondolva szintén érthetetlen, hogy olyan lovakról nincs elnevezve futam ma Magyarországon, mint pl. Ryan’s Gift vagy Steady As A Rock! Még hendikep sem.

Shy Boy esetleges győzelméhez egy adalék: utoljára hároméves, 2016-ban nyerte Rhodesien Storm révén.

Kovács Sándor és Maronka Gábor esetleges győzelmével vezető trénerré lépne elő. Most mindkettőjüknek négy győzelme van Papp Sándorral karöltve.

A képen az 1974-ben ISKARIOT által nyert verseny befutója.

süti beállítások módosítása