RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra: Charles E. Whittingham

Születése évfordulójának alkalmából bemutatjuk Önöknek az amerikai trénerlegendát.

whittinghamandshoebh-800x445.jpg

Charles Edward Whittingham 1913. április 13-án született Chula Vistában, Kaliforniában. Már fiatal korától kezdve lovak körül dolgozott, majd a Hall of Fame tréner, Horatio Luro asszisztense lett. A második világháború, ami alatt a tengerészetnél szolgált, ugyan megszakította karrierjét, ám annak végeztével visszatért a tréner-asszistenskedéshez 1950-ig, majd saját istállót alapított, ahol több trénernek is készített lovakat.

A nagy áttörést a Liz Whitney Tippet tulajdonában levő Llangollen Farm lovai hozták meg neki, közülük is Porterhouse, aki Whittingham első stakes-győztese lett, mikor 1953. június 10-én a pej csikó hazaért a National Stallion Stakesben, a szezon végén az Év Kétévese lett, majd pályafutása során sikereivel még számtalan szép pillanatot szerzett csapatának.

Az ötvenes évek második felében már Graded-győztesek is kerültek ki kezei közül, köztük az ’56-os Woodward győztese, Mister Gus vagy az ’57-es Santa Anita Handicap-nyerő, Corn Husker, pályája azonban a hatvanas években kezdett igazán felfelé ívelni egyre több győzelemmel és az évtized végére olyan idomítottakkal, mint az 1971 Év Lovának választott Ack Ack, a Bajnok Turf Ló Cougar II vagy az új-zélandi többszörös Gr1-nyerő Daryl’s Joy.

exceller.jpeg

A mester egyik legjobbja, Exceller

1974-ben beválasztották a National Museum of Racing and Hall of Fame-be, háromszor nyerte el a Kiemelkedő Tréner címet az Eclipse Awarsdon (1971, 1982, 1989) és hétszer lett bajnok tréner kereset alapján (1970-től zsinórban négyszer, majd 1975-ben, 1981-ben és 1982-ben). Ami a lovakat illeti, négy Bajnok Turf Kancát készített, valamint az 1983 Kanadai Év Lova, Kennedy Road és az Amerikában és Európában egyaránt jeleskedő, később Hall of Fame-tag Exceller neve sem elhanyagolható.

Számos sikere közül azonban mégis kimaradt a Kentucky Derby – egészen 1986-ig, mikor Ferdinand hazaért a rózsák futamában, ezzel Whittingham lett minden idők legidősebb Kentucky Derby-nyertes trénere. A diadalt 1989-ben Sunday Silence (a képen) ismételte meg, majd mindkét mén megnyerte a Breeders’ Cup Classicot is és az Év Lova címet is, igaz, Ferdinand csak egy évvel a Churchill Downs-i győzelem után, négyévesen.

sundaysilence-1024x683.jpg

Tréner-pályafutása összesen 49 éve alatt “Charlie” Whittigham 252 stakes-kupát ünnepelhetett és minden idők vezető trénere lett Hollywood Parkban és Santa Anita Parkban egyaránt. 1993-ban bekerült a San Diego Hall of Championsbe, majd 1999-ben úgy hunyt el, hogy a 20. századi amerikai lóversenyzés egyik legkomolyabb életművét hagyta maga mögött.

Tiszteletére Hollywood Parkban életre hívták a Gr1-es Charles Whittingham Memorial Handicapet, ami a pálya bezárása után Santa Anitába került át. Ott egyébként egy őt és kutyáját, Tobyt ábrázoló mellszobor tiszteleg a legenda előtt, míg Del Marban és Hollywood Parkban egy-egy karrierjére emlékező versenyereklyékben bővelkedő pub viseli a nevét.

Képek: America’s Best Racing, Horse Racing Nation, Wikipédia

süti beállítások módosítása