RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra – Steady As A Rock

2004. április 6-án született az új évezred második legjobb magyar versenylova.

p7180141-800x445.jpg

A Rock of Gibraltar (IRE) – Metisse (USA) származású mén, bagóért, 3,000 gns áron került az Ecsedi család tulajdonába, 2007 októberének utolsó napján. (A guineas kizárólag az angol lóverseny árveréseken használatos virtuális valuta, hozzávetőleg 1,05 angol fontnak felel meg. Érdekesség, hogy dr. Ecsedi Ferenc pár esztendővel korábban, egy másik sárgában, Lidohill-ben is gyöngyszemre akadt. –  a szerk.)

A csődör Pető Sándor Dunakeszi-alagi istállójában foglalta el boxát, majd 2008. március 23-án kezdte meg varázslatos karrierjét. Olyan imponáló stílusban nyerte a szezonnyitó, mérföldes futamot, hogy folytatásként a Bécs melletti Ebreichsdorf-ba utaztatták. A Rocky becenévre hallgató sárga azonban csak ötödik lett a korábban rengeteg magyar sikert tartogató C.F. Bauer Memorialban. Ekkor még nem derült ki, hogy a mén nem szeret „balkézre” futni, így két hónappal később, a Magna Euro Preis-ben szintén elindult. Ebben a két bécsi versenyben elért ötödik és hatodik helyezése, máig pályafutása legrosszabb eredményei.

Idehaza azonban már látható volt, hogy egy igazi klasszis bontogatja szárnyait, bármilyen furcsa is leírni ezt egy négyéves kapcsán. Hat hosszal nyerte a mérföldes évjárat-összehasonlító, patinás Batthyány-Hunyady Díjat, majd két héttel később harmadik lett az 1800 méteres Millenniumi Díjban, ahol többek között a Hármas Korona nyerő, Saldenzar végzett előtte. Az Imperiál (3 hosszas győzelem) és a Budapesti Díjak (7 hossz) bezsebelése után az Év Lova cím is az istállóban landolt. 2008-ban ugyan Overdose volt a legnagyobb szupersztár idehaza, de „Rocky” rajongótábora nőttön nőtt.  A Papp László Budapest Sportarénában és a Kincsem Park-i ügetőszilveszteren is vastaps fogadta.

p6060174.jpg

Pozsonyban. A nyeregben Varga Zoltán, a vezető, Deczki Zoltán

A 2009-es éve lett az igazi diadalmenet. Egészen november hetedikéig veretlen maradt. Minden versenyét hatalmas fölénnyel, hosszak özönével nyerte. A bírói ítéletek ez esetben nem feltétlenül mérvadóak, hiszen állandó lovasa, Varga Zoltán sokszor csak a célba kocogott ellenfelek hiányában.

A 2009-es hadjárata

  • Káposztásmegyeri Díj (1400 méter) – 2,5 hossz
  • címvédés a Batthyány-Hunyady Díjban (1600) – 8 hossz
  • visszavágás Saldenzarnak a Millenniumi Díjban (1800) – 2 hossz
  • Cena Scottish Rifla (1800 méter – Pozsony (SVK) ) – fél hossz
  • Buccaneer Díj (1600 méter) – 14 hossz!!!
  • Bratislavská mila L. (1600 méter – Pozsony (SVK) ) – 3 ¾ hossz
  • címvédés az Imperiál Díjban (1600 méter) – 4,5 hossz

2009.  november 7-én a számára szokatlan, egyenes pályára kiírt, ITA Gr3-as besorolású, erős nemzetközi mezőnyt rajtgépbe szólító Premio Chiusura-ban ötödik a milánói San Siroban.

Zsinórban 11 győzelem után először hajtott fejet, az a csodálatos telivér, aki a régióban nem, hogy a verhetetlen, hanem a megközelíthetetlen jelzőt érdemelte ki.

Ennek ellenére vita nélkül másodszor is Év Lova itthon, és ismét megkoronázták mind az Arénában, mind a szlovák versenyüzem hagyományos évzáró gáláján Pozsonyban, mind pedig az Ügetőszilveszteren. A lóversenysport bibliájának tartott Racing Post nevű szaklap többször is foglalkozott Rockyval, pedig ezekben az években Overdose uralta a médiát a magyar lósportot illetően.

dr-ecsedi-leticia-es-ferenc.jpg

A tulajdonosok: dr. Ecsedi Leticia és dr. Ecsedi Ferenc Pozsonyban, a hagyományos szezont lezáró díjkiosztó gálán

Az előző évet Olaszországban fejezte be, a 2010-es szezonját pedig szintén ott, de most Rómában kezdte. A Listed besorolású Natale di Roma már jobban feküdt neki és egy értékes harmadik helyezést szerzett. Legnagyobb középtávú versenyünkben, a Millenniumi Díjban ismét ellenfeleit lelépve, 4 és fél hosszas győzelmével védte meg címét, majd ugyanezt megtette Pozsonyban (SVK) a Cena Scottish Rifla-ban, ahol négy hosszal vert egy nemzetközi társaságot. Akkor még nem sejthettük….

Utolsó alkalommal a 2010-es Derby napján láthatta őt a közönség idehaza. Zsinórban harmadjára nyerte meg a Buccaneer Díjat (ekkor épp két és fél hosszal). Hatalmas ünneplésben részesítette a publikum. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy színrelépése még a háromévesek legnagyobb, legfontosabb futamát is háttérbe szorította.  Két héttel később következett volna a másik fontos szlovák középtávú kiírás, a Bratislavská mila címének megvédése.

A nap azonban nem a megkoronázása lett ennek a csodálatos sárgának, hanem tragédiája. A túlságosan fellocsolt pályán aznap, 2010. július 18-án három brutális baleset is történt, köztük Rockyé, aki szezám-csont törést szenvedett. Így nem tudott ugyan királyként távozni a zöld gyepről, de olyan pályafutásnak vetett véget szerencsétlen balesete, amelyre (Overdose mellett) nagyon régen nem volt példa idehaza.

Teljes eredménysora:

rocky.png

22 futás – 16 győzelem – 2 harmadik helyezés

Emellett a felújított Kincsem Park-i pályán három távon (magas súlyokkal) is csúcstartó volt.

1400 méter gyep, 1:22,0 (62 kg)

1600 méter gyep, 1:34,3 (63 kg)

1800 méter gyep, 1:47,6 (62,5 kg)

Ma már csak az 1800-as rekordja él.

Ahogyan egy ekkora klasszisnál lenni szokott, műtétje után sikeres fedezőménként folytatta. Első ivadékai 2012-ben születtek.  Ebben az évben vezették elé a kiváló pedigréjű kancát, My Cream-et, akitől egy évvel később világra is jött My Luck nevű csődörcsikója.

A nagy reménység kétévesen még nyeretlen maradt, de háromévesen nagy tarolásba kezdett. A Derby nem sikerült számára, ahol csak hetedik helyen ért célba, de több nagydíja mellett a Nemzeti Díjat és a St. Legert is megnyerte, pedig a kettő között jelentős, 1200 méter távkülönbség áll fenn. Apjához hasonlatosan megnyerte a Batthyány-Hunyady, Buccanneer és Imperiál Díjakat is, igaz ezeket már négyévesen.

Műtétje után Alagon

Sok-sok telivér kiválóságról írtunk ebben a bő tíz esztendőben, mióta lapunk működik. Megállapítható, hogy – oly sokakhoz  (pl. Barbaro, Ruffian) hasonlatosan – Steady As A Rock pályafutása sem ilyen lezárását érdemelt volna, de a sárga neve kétségtelenül ott ragyog a Magyar Lóversenyzés legfénylőbb csillagai között.

 Isten éltessen, Rocky!

trofeahalmozok.png

A cikkben található minden kép a Racing Portal tulajdona!

süti beállítások módosítása