RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ünnepnap II.

Az év második legünnepibb napja abból a szempontból, hogy március 23-a után, amikor is hét legendás bajnok született, ma is jócskán akad ünnepeltünk.

100_flintshire.jpeg

Első főszereplőnk valószínűleg a legsikeresebb is a hatból, hiszen az 1957-ben született Kelso (Your Host - Maid of Flight) nem kevesebb, mint öt esztendőn keresztül (1960-64) volt az Év Lova az Államokban. 1960-ban különös módon a Hármas Korona egyetlen futamában sem indult, ám egy évvel később nagy menetelésbe kezdett. Ötször a Jockey Club Gold Cupban, háromszor pedig a Woodward és a Whitney Stakesben győzedelmeskedett. Nyolc szezonban futott, 63 versenyből 39-ben aratott sikert, 1967-ben a Hírességek Csarnokába választották, majd 1968 őszén sajnos az égi legelőkre galoppozott. A szakírók szerint a XX. század 4. legjobb amerikai lova.

Időrendben haladva egy csodálatos kanca következik. Rahy és Imagining lánya 1992-ben született. Serena’s Song pályafutása során 17 Graded versenyt nyert az USA-ban, ebből 11 királykategóriást, nem egyszer mének ellen is. 2002-ben választották a Hírességek Csarnokába. Ma, Denali Studban él Kentucky államban.

Négy esztendővel később, 1996-ban látta meg a napvilágot, az a telivér, akit egészen biztosan a legfelsőbb elitbe sorolunk, mind a pályán, mind a ménesben mutatott eredményei kapcsán. A Sadler's Wells – Floripedes származású Montjeu az egyetemes lóverseny-történelem legkáprázatosabb versenylovainak egyike, aki olyan versenyekben nem talált legyőzőre, mint a francia és ír derby, az Arc vagy „a King George”. A ménesben folytatta az elitszereplést, és olyan bajnokok születtek utána, mint pl. Motivator, Authorized, Pour Moi és Camelot. Hogy mi a közös bennük? Mindannyian megnyerték a Derbyt. 2012-ben, vérmérgezésben hunyt el. Már akkor 35 Gr1-et nyerő utódja volt.

Egy évvel később, 1997-ben is világra jött egy későbbi bajnok. More Than Ready (Southern Halo – Woodman’s Girl) nem is igazán a győzelmi százalékával hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy pályafutásának egyetlen kisiklása sem volt. A mindig stabilan teljesítő mén legrosszabb helyezése, két ötödik placc, amelyek közül az egyiket még kétévesen, a másikat karrierje végén a BC Turf-ban ért el. 2000-ben a King's Bishop Stakes (Gr. 1)-ben jutott csúcsra. Több kiváló utódja született (pl. Roy H, Uni vagy Verrazano), és ragyogóan futó ivadékai gondoskodnak róla, hogy még 2020-ban is 80 ezer dollárt kelljen fizetni egy fedezésért vele.

A történelmet író japán, Vodka (Tanino Gimlet - Tanino Sister) 2004-ben született. 64 év után ő lett hazája első derbynyerője kancaként, majd két évvel később a Japan Cupban sem talált legyőzőre. 2008-ban és 2009-ben az Év Lova, de emellett számtalan kitüntetés birtokosa. Nem kevesebb, mint hét Gr1-es trófeával lépett le a zöld gyepről, ma boldog anyakanca. Első csikója Sea The Starstól született.

Utolsó ünnepeltünkről, ha megengedik, egy szót sem írnék. A nyitóképen látható Flintshire-t ugyanis olyan csodálatos cikkben búcsúztatta Kiss Barbara, hogy azt olvassák el, ide kattintva.

Isten éltesse mind a hatukat!

süti beállítások módosítása