RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Goldikova

Születésnapján következzék egy olyan bajnok méltatása, aki helyet kapott a Racing Portal legendái között is.

goldi-2-800x445.jpg

Március tizenötödike pirosbetűs nap a naptárban, de nem csak a nemzeti ünnepünk miatt különleges. Ezen a napon látta meg a napvilágot 2005-ben egy fantasztikus telivér, Goldikova.

Írországban született az Anabaa apaságú és Born Gold anyaságú kanca. Tenyésztői és tulajdonosai francia üzletemberek, a híres Wertheimer testvérek, Alain és Gérard. Karrierjét Freddy Head tréner kezei alatt kezdte meg.

Pályafutása első évét két startból két győzelemmel zárta Olivier Peslier-vel a nyergében. Hároméves szezonját két második és egy harmadik hellyel indította. A Gr1 besorolású Poule d’Essai des Poulichesben, azaz a francia 1000 Guineas-ben  Zarkava bizonyult csak gyorsabbnak nála, Soumillonnal a nyergében, míg a szintén Gr 1-es Prix De Diane-ben a későbbi Arc-nyerő Zarkava és Gagnoa után ért célba. Ezután már csak Gr1-es versenyekben láthattuk feltűnni.

A francia földről egészen Kaliforniáig utazott, hisz hároméves szezonjának utolsó megmérettetése a Breeders’ Cup Mile volt, ahol könnyűszerrel szerezte meg a kupát, és ahogy azt akkoriban még nem tudhattuk – nem utoljára.

A következő évben egy gyenge 7. helyezés után ismét sorra halmozta a győzelmeket. Júliusban Newmarketben állt starthoz, és meghódította az angol gyepet a Falmouth Stakesben. Ezt követően a deauvillei pályán immár második alkalommal nyerte a Prix Rothschild-ot (Gr. 1). Ez év augusztusában már hatra rúg a Gr-1-es győzelmeinek száma. Majd szezon megkoronázásaként megvédte címét a Breeders’ Cup Mile-ban.

Versenykarrierje további részében nem akadt olyan kihívás, ahol nem kerül dobogóra.

A 2010-es év pályafutása egyik legjobbja volt. 6 futás, 5 győzelem, 1 második hely.  Sorra nyerte a francia nagyversenyeket, júniusban pedig Angliába utaztatták. A cél a Royal Ascot-i Queen Anne Stakes (Gr1). Ismét sikerül megszerezni az első helyet. Semmi sem állíthatta meg a kirobbanó formában lévő pej sztárt.

Novemberben ugyanaz volt a forgatókönyv, mint az előző két évben. Kiutazni az Egyesült Államokba, starthoz állni és másodjára is címet védeni a Breeders’ Cup Mile-ban. Rengeteg szempár szegeződött a mérföld királynőjére. A tréner, Freddy Head, magabiztosan nyilatkozott a kancáról. Szerinte fantasztikus év van mögöttük és a ló jobb formában van, mint valaha. A remények beigazolódtak, harmadszor is sikerült győzedelmeskednie.

Amikor elkezdett nyerni… Azt gondoltam, fontos, hogy megpróbáljunk történelmet írni azzal, hogy van egy ló, amely háromszor nyeri ugyanazt a versenyt. Azt nagyon nehéz lenne felülmúlni.” – mondta Alain Wertheimer a 2010-es  Breeders’ Cup győzelem után.

2011-ben ismét színre lépett a Royal Ascoton, de kisebb meglepetésre a mérföld angol királya, Canford Cliffs legyőzte őt a Queen Anne Stakes-ben. Ez év végén vonult vissza, amikor háromszor is kikapott, de így is bombafavorit, amikor negyedszer állt a Breeders’ Cup Mile startjához, de ezúttal harmadikként ért célba.

Nagyon boldog vagyok.” – mondta Head tréner. „Nagyszerű pillanatokat éltem át neki köszönhetően és nagyon büszke vagyok. Azt hiszem ez egy szép módja a befejezésnek. Habár nem nyert, de a legjobbat nyújtotta. De most távozik. Ez az élet. Ez a lóverseny.”

Fantasztikus pályafutása nem maradt kitüntetés nélkül. 2009 és 2010-ben is elnyerte az American Champion Female Turf Horse és European Champion Older Horse címet. Illetve 2010-ben az European Horse of the Year címet is magáénak tudhatta. 2017-ben pedig bekerül a United States Racing Hall of Fame-be, azaz a Hírességek Csarnokába.

2012 év elején kezdte meg második karrierjét, mint tenyészkanca. 2013 februárjában született első utódja a Galileo apaságú Goldikovic, aki mindösszesen háromszor állt starthoz ebből egyszer harmadik és kétszer tizedik helyen végzett. 2014 évben pedig a szintén Galileo apaságú Terrakova látta meg a napvilágot, aki két első és egy harmadik hely után vonult vissza.

Intellótól született csikójával

2016-ban egy Intello apaságú kancacsikója született, Goldika, aki egyelőre egy ötödik hely birtokában van csupán.

Bámulatos utat járt be.  27 startból 17-szer első helyen végzett, ebből 14 Gr1 győzelem. Megmérkőzött Európa és az Egyesült Államok legjobbjaival, méltán mondhatjuk, hogy beírta magát a történelembe.

Hallgassák csak a videón a speaker szavait: Goldikova a True Champion. Hát igen.

Mindemellett ő az első és az egyetlen, akinek sikerült olyan magasságokba jutni, hogy háromszor megnyerje a Breeders’ Cup Mile-t.

Máig az egyetlen telivér, aki ugyanazon BC futamban háromszor tudott győzni,

hiszen Beholder szintén triplázó bajnok, de Ő kétszer a Distaffot, egyszer a Juvenile Fillliest nyerte.

goldi-1.jpg

Nagyságát mutatja, hogy a Santa Anita Parkban lefutásra kerülő Las Palmas Handicap-et 2012-ben átnevezték Goldikova Stakes-re. A Gr2-es besorolású futamot 3 évesek és idősebbek futják mérföldön. Pár évvel ezelőtt pedig a France Galopp a Prix Maurice de Gheest mögé biggyesztette a nevét.

Írországban született, Franciaországban nevelkedett, győzött a lóversenyzés őshazájában, Angliában és az Egyesült Államokban is elrabolta a szíveket. Ő Goldikova, aki ma ünnepli 15. születésnapját. Isten éltesse még sokáig!

Képek:@pybureau twitter, Breeders’ Cup twitter

süti beállítások módosítása