RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Születésnapodra: Dansili

Ma ünnepli 24. születésnapját a sztármén. 

30929-large-800x445.jpeg

Dansili neve valószínűleg senkinek nem cseng ismeretlenül, hiszen a legendás Danehill egyik leghíresebb fiáról beszélünk. Születésnapja kapcsán bemutatjuk Önöknek a pej eddigi életútját!

1996. január 27-én látta meg a napvilágot a Juddmonte Farms egyik telepén. Apját, Danehillt, a 20. század egyik legnagyobb hatású tenyészménjét nem kell bemutatnunk, azonban anyját, Hasilit sem hanyagolhatjuk, ugyanis azon túl, hogy az Epsom Derby-győztes Kahyasi lánya és maga is nyert jó pár futamot, Danehilltől főhősünk mellett olyan Gr1-nyerőket adott, mint Banks Hill vagy Champs Elysees.

Kétévesen mindössze egyszer lépett pályára – sikeresen, majd hároméves szezonját is győzelemmel kezdte. Ezt követően másodikként végzett a Poule d’Essai des Poulains-ban (Francia 2000 Guineas), majd negyedikként a Prix Jean Prat-ban. Miután visszavették Gr3-ba, ismét hazaért, majd év végéig még két közeli helyezést tudhatott magáénak ismét nagyobb összecsapásokban.

Négyévesen két sikerrel kezdett a Prix Edmond Blanc-ban, illetve a Prix du Muguet-ban, majd az év (és egyben versenypályafutása) hátralevő részében be kellett érnie közeli helyezésekkel, bár azért nem kell sajnálni, ha eláruljuk, hogy ezek olyan szereplések voltak, mint a Queen Anne Stakes, a Sussex Stakes, a Prix du Moulin de Longchamp, a Prix de la Forêt és a Breeders’ Cup Mile.

2001-ben kezdte meg karrierjét apaménként a Juddmonte Farms Banstead Manor Studjában, ahol egészen 2018-ig tevékenykedett, ezalatt pedig 21 Group 1-győztest adott, köztük azt a Harbingert, aki 2010-ben a világ legmagasabbra értékelt lova volt, de Rail Link, Flintshire, Proviso és Foreteller is megérdemel egy említést, mint többszörös Gr1-bajnokok a világ minden tájáról.

2018 áprilisában hanyatló termékenysége miatt visszavonultatták a fedezéstől, azóta nyugdíjas éveit tengeti. Utolsó évjárata 2021-ben debütál a versenypályán.

Kép: Racing Post

süti beállítások módosítása