RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az évszázad lova

Pénteki születésnapja kapcsán méltatjuk a XX. század egyik legnagyobb csillagát.

nearco-1.jpg

Az elkövetkezendő sorok most sem tőlünk származnak, hanem Horváth József munkásságát dicsérik, aki “Az első pesti lóversenytől napjainkig” című kötetében hosszan ír az olasz csodalóról. Fogadják szeretettel:

Az évszázad lova címet adományozták Nearconak az angolok, miután az angol és francia Derby nyerőit maga mögé utasítva 1938-ban megnyerte a Francia Nagydíjat (Grand Prix de Paris). Pedig akkor még nem láthatták a jövőt, hogy a 14 versenyben induló és mindannyit győzelemmé avató Nearco, ménesbe vonulva soha nem látott tenyészkarriert fut be. De talán sejtették a jövőt, mert a nagydíj után 24 órával már vételi szándékkal jelentkezett egy angol tenyésztő, akkoriban hihetetlen magas árat, 60.000 fontot ajánlott a csodalóért. Tenyésztője és tulajdonosa Federico Tesio „szenátor” nem sokat habozott, az ajánlatot elfogadta, és Nearco nemsokára megkezdte 19 évig tartó apaméni működését Mr. Martin Benson angliai ménesében.

Nearco származása

Nearco Tesio nagyszerű párosításának, tenyésztési zsenijének eredménye. Nearco apja Pharos, anyja Nogara. Pharos apját, Phalarist Lord Derby tenyésztette. Az ókori szicíliai tyrannus nevét viselő Phalaris gyors, kemény ló volt, 24 versenyéből 15-ször győzött, ötéves korában champion sprinter volt hazájában, versenyeit 1000-1400 méter között nyerte. Lord Derby ménesében kezdte meg tenyészműködését. Legjobb fiai: Manna, Pharos és Fairway.

Nearco és Tesio

De térjünk vissza Nearcohoz. Apját, az 1920-ban ellett Pharost szintén Lord Derby nevelte. Ő nem volt szerencsés versenyló, a Derbyt egy hosszal elvesztette, de a ménesben maradandót alkotott. Kilenc klasszikus nyerőt neveltek utána, két champion fia, Nearco és Pharis pedig örökre beírta nevét a telivértenyésztés történetébe. Legjobb fia Nearco lett, amely ménesbe kerülve hatalmas törzset alapított.

Nearco anyját, Nogarát Tesio tenyésztette. Több szempontból is kivételes kanca. Nemcsak a ménesben, de a versenypályán is jeleskedett. Mint kétéves, Kritériumot nyert 1931-ben 1000 méterre, háromévesen pedig megnyerte a mérföldes klasszikus versenyt. Ménesbe kerülve a telivértenyésztés kiemelkedő kancája lett. Hét klasszis fia közül kiemelkedik Nearco és Niccolló Dell’ Arca. Külön történetet lehetne írni Nogara anyjának, Catnipnak a megvásárlásáról. Fortuna istennő egész életében figyelte és segítette Tesio tenyészmunkáját. Csakis erre gondolhatunk, amikor 1915-ben Angliában egy árverésen, nevetséges áron, 75 fontért (!) megvásárolta Catnipot. Nem volt ez véletlen. Gondoljunk bele, hogy a nevetséges áron vásárolt kancát több országon keresztül napokig szállította, amíg ménesébe került. Jó vétel volt! Leányán keresztül az egész világ telivértenyésztésére hatással lett.

 

Nearco a versenypályán

Az 1935. január 24-én született Nearco a San Siro tréningpályára került Milánóba. Többek között kétévesen négy kiemelt versenyben győzött. Háromévesen ugyanazt a mérföldes klasszikus futamot megnyerte, amit anyja hét évvel előtte. Ezután a 2000 méteres Premio Emanuele Filiberto megnyerése következett. A Derbyt 30 hosszal nyerte, ami előtte még egyetlen telivérnek sem sikerült a Derbyk történetében. Majd két nagydíj győzelem következett. Eztán kiutazott Párizsba a nagydíj trófeájáért.

Egy híres próba

Nearco felkészítéséből adunk ízelítőt. Ez a kis történet megvilágítja, hogy milyen ló volt Nearco és azt is megtudhatjuk, hogyan készítette fel lovait, a zseni, Tesio.

Nearco a kétévesek számára kiírt versenyekből győztesen került ki és már maga mögött tudta az Olasz Derby megnyerését. E sikerek ellenére némi kétség még maradt azt illetően hogy vajon bírni fogja-e a Grand Prix távját képező 3000 métert, így e távon számára próbafutást rendeztek a milánói San Siro versenypályán.

Nearco versenytársaként Tesio két másik hároméves lovat, Ursenot és Bistolfit választotta, amelyek mindketten kiemelkedő lovak voltak. Ursone e távon már kilenc versenyt futott, hétszer győzött és kétszer másodikként végzett. Bistolfi ezzel szemben sprinter volt – 1500 méteren Olaszország legjobb lova – és ennek megfelelően úgy rendezték a versenyt, hogy Bistolfi az első 1400 méter után tapadjon Nearco és Ursone mellé. Nearco és Bistolfi 119 font terhet vitt míg Ursone 108 fontot.

Az, hogy Nearco legyőzze a 3000 méteres távon veterán győztest, Ursonét, ráadásul úgy, hogy annak 11 fonttal kevesebb terhet kell vinnie, valószínűtlennek tűnt. Az azonban, hogy önmaga csaknem kétszer annyit fut, egyenesen fantasztikusnak tűnt.

A befutás sorrendje mégis ez volt: 1. Nearco (könnyen), 2. Bistolfi, 3. Ursone (távolozva). Miután e megdöbbentő fegyvertényt végrehajtotta, Nearco győzelmet aratott a Milánói Nagydíjban, majd két nappal később Bistolfival együtt Párizsba vitték. Bistolfit benevezték a Grand Prix napján lefutásra kerülő Prix d’lspahan 1850 méteres versenyére, ahol azon a távon legjobb francia lovakkal versenyzett. A nyolcadik helyről jött fel és könnyedén győzött. Tesio csak ekkor realizálta a San Siro-i győzelem teljes jelentőségét, és amikor látta, hogy Gubellin Nearcoval a Grand Prix versenyében az élre tört, és Nearco úgy haladt előre, mint a puskalövés, leeresztette távcsövet, mert a győzelméhez nem férhetett kétség. A nyitókép Párizsban készült.

14 futás – 14 győzelem! A természet csodája egy ilyen kivételes képességű telivér. Pénzben nem is lehet kifejezni az értékét. És ha ehhez még azt is hozzá tesszük, hogy ménesben még versenyteljesítményét is túlszárnyalta!

Nearco a ménesben

Ezek a csodálatos lovak, mint Nearco is felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Hatásuk a telivér tenyésztésre, és az általános lótenyésztésre egyaránt  határon túli. Amikor egy-egy ló tudását, erényeit méltatjuk, akkor tulajdonképpen az emberi munkát is dicsérjük, mert egy álom megvalósulása egyben a tenyésztő munkájának mérhető teljesítménye.

Nearco e század csodalova volt a versenypályán és a ménesben egyaránt.

Hozzá fogható nagyhatású mén volt a múlt században St. Simon, amelyet a magyar Batthyány Gusztáv herceg tenyészett.

Angliába érkezve Nearconak nagy ellenfelet, Lord Derby Hyperionját kellett letaszítania trónusáról. Hyperion, az Epsom Derby nyerője, és már sikeres apamén a championátus élén állt. De Nearco nem tétovázott, és új tulajdonosának meghálálta a bizalmat.

Nearco 14 győzelemmel és a veretlenség nimbuszával vonult ménesbe. Kiváló származása és versenyteljesítménye alapján nem kellett különösebb jóstehetség ahhoz, hogy megjósolják, könyve gond nélkül betelik. Mármint hogy egy idényben maximális mennyiségű kancát jegyeznek be hozzá fedeztetésre – így is történt. De arra senki, sem számított, hogy fedeztetéseit árverésen fogják értékesíteni!

Nearco champion mén Angliában

Nearcohoz minden évben sok kancát akartak küldeni, de általában csak 40-et fogadtak el, természetesen a legtöbbet fizetőket. Akkoriban hihetetlen magas árért, átlagosan 20.000 fontos összegért fedezett. Egy alkalommal pedig csak a vele való fedeztetésben való elsőségért (prioritásért) is aukciót tartottak (Share aukció).

A II. világháború kitörése tragikus hatással volt az európai lóversenyéletére. Volt olyan ország, például Lengyelország, ahol már 1939 őszén megszakadtak a lóversenyek. Nálunk viszont – eltekintve az 1944 júniusában lefutott Derby utáni pesti bombázásra, amikor több találat érte a futópályákat, a tribünöket és az istállókat – Alagon és Megyeren 1944 október közepéig folyamatosan zajlottak a versenyek. Ezt követően azonban szinte minden elpusztult. A lóversenyzés őshazájában, Angliában is súlyos károkat szenvedtek a ménesek, bár idegen megszállók nem fosztogatták a tenyészanyagukat, mint például nálunk. Angliát állandóan bombázták, London 60 %-a romokban volt. Ezekben az években még a királyi családot sem védték oly körültekintéssel, mint Nearcot, az aranybányával felérő apamént. Bombabiztos óvóhelyen, külön számára épített több méter vastag betonbunkerban töltötte a háborús időszakot.

 

Törzsalapító fiai

Nearco tenyésztésben jeleskedő fia, Nasrullah a versenypályán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Nehezen kezelhető, de küzdőkepés ló volt, két- és háromévesen állott tréningben. Klasszikus versenyekben nem nyert, 10 futásából öt győzelmet és négy helyezéstért el. Őfensége III. Aga Khan tenyésztette. Angliában kezdte meg apamén szolgálatát, de pár év után eladták az Egyesült Államokba. Még Angliában 1951-ben apamén champion volt. Átkerülve az újvilágba korszakot nyitott a telivértenyésztésben. Öt éven át volt az Egyesült Államok champion ménje ivadékainak 25 %-a volt díj-nyerő. Nasrullah fiai közül több is törzsalapító lett. Grey Sovereign, Bold Ruler, Never Bend és Red God a legkiválóbb Nasrullah “fiúk”.

Northern Dancer

Nearco vére, Nearctic nevű fián keresztül érte el a legnagyobb sikert. Az évszázad, és valószínű, hogy a jövő évezred legsikeresebb méntörzse lett. Nearctic anyja, Lady Angela Nearcotól vemhesen került a neves kanadai tenyésztő E. P Taylor Toronto melletti ménesébe. Nearctic rövid távon versenyzett, mérföldig volt eredményes. Legmagasabb formáját négyévesen futotta. Ménesi működését Kanadában kezdte meg, majd az Egyesült Államokba került. Ménesi teljesítménye vitatható, felemásra sikeredett, mert kevés kiváló utódot adott. Fiai közül Nonoalco, francia pályákon váló eredménnyel versenyzett, ménesbe kerülve sikeres örökítő. Icecapade sem okozott a ménesben csalódást. De mindezek fölé helyezendő Northern Dancer, amely, nyugodtan mondhatjuk, hogy az egész világ telivér tenyésztésére nagy hatással volt. Nearco összes unokája közül Northern Dancer vitte tovább legsikeresebben nagyapja vérét. Manapság el sem képzelhető olyan pedigré, amelyben ne szerepelne Northern Dancer – és vele együtt Nearco – vére.

Horváth József, képek: wikipédia

süti beállítások módosítása