RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Vas József

Mai főszereplőnk egy igazi zsokélegenda, és nagy szerencsénkre Vas József még mindig a magyar lóversenyzést szolgálja.

try-star-vas-j-800x445.jpg

Az 1941-ben éppen ezen a napon született zsoké valami olyasmit vitt véghez, ami előtt mai napig csak kalapemeléssel adózhatunk.

1970 és 1989 között nem kevesebb, mint KILENC alkalommal nyerte meg a Magyar Derbyt,

és mellé tett még 3 Csehszlovák derbytrófeát is. Ugye, hogy még felfogni is nehéz?

Pedig a kis Józsika artista családba született, de mégis lovas iskolában majd a galopp pályán kötött ki. 1957-ben már lovagolt és győzött. Pályafutása legjobb lovának Norbertet tartja, akivel a Magyar Derbyt  (1970-ben) 12 hosszal, míg a csehszlovákot öttel nyerte meg. Persze egy klasszis zsoké „alá” klasszis lovak dukáltak, így 16 évvel később az angol tenyésztésű Try Star 16 hosszal győzött a derbyben. Vele látható a nyitóképen.

Természetesen Vas József nem csak a legnagyobb versenyben volt sikeres. Arénával (1980-ban) például ádáz küzdelemben verte a klasszis lengyel Smigont a Kincsem díjban, amelyet ezen kívül még hat alkalommal nyert meg más és más telivérrel.

Millenniumi díjat, Kancadíjat, St Leger-t négyszer-négyszer nyerte meg és ha jól számoltuk össze 57 nagydíjgyőzelmet jegyez. Csak idehaza! 

Káprázatos zsoképályafutás után ő is trénernek állt és nem sokáig űzte ugyan ezt a szakmát, de 2000-ben a háború sújtotta Jugoszláviában megnyerte 13. derby trófeáját. Mai napig Dunakeszi-Alagon a telivérek mellett dolgozik.

Vas József nős, három gyermek édesapja. Pár éve nyilatkozott nekünk.

vas-sereg.jpg

A szerző és a cikk főszereplője

Gróf Széchenyi István Emlékérem a legmagasabb lovas kitüntetés, a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas-teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. Ezt 2015-ben Vas József teljesen megérdemelten vette át Mondok Józseftől, a Magyar Lovassport Szövetség alelnökétől.

Nyitóképek: Horváth József 

süti beállítások módosítása