RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Michael Tabor

Korunk egyik legsikeresebb futtatójáról illett volna szólnunk, a Coolmore birodalom bemutatásakor, de az a cikksorozat már így is sokkal hosszabb lett, mint amilyennek előzetesen gondoltuk, ezért most, az ír derby kapcsán mutatjuk be őt, mint a futam legeredményesebb futtatóját.

25628-large-800x445.jpeg

Michael Tabor 1941. október 28-án született London keleti részén. Nagyszülei orosz-zsidó bevándorlók voltak, Taborsky névvel. Középiskolai tanulmányait egy neves gimnáziumban kezdte meg, de ezt otthagyta azért, hogy egy fodrásziskolába iratkozzék, és később fodrásznak álljon. Üveggyártó édesapja nem csak egyszerű nézőként, hanem egy bukmékerrel együttműködve vett részt agrárversenyeken, és a szerencsejáték világa a kis Michael-t is megfertőzte, mert ő is rengeteg időt töltött az agárpályákon. Sőt nem csak ott foglalkozott ezzel. Saját megfigyeléseit vetette papírra és statisztikák százait készítette otthon is.

Olyannyira rabjává vált mindennek, hogy 1968-ban – hitelt felvéve – két csőd közeli fogadóirodát vásárolt meg, amelyeket úgy felfejlesztett, hogy amikor 1995-ben 27 millió fontért eladta ezeket a Coralnak, a számuk már 114 volt.

1970-ben életre szóló kitiltást kapott az összes brit versenypályáról, de három év múlva ezt eltörölték. A vád az volt, hogy Tabor fizetett két zsoké „szolgálataiért.”

1973-ban vásárolta első saját lovát, de a nagy futtatói áttörése akkor következett be, amikor csatlakozott a Coolmore birodalomhoz.

1975-ben nősült meg. Felesége, Doreen egy fiúgyermekkel ajándékozta meg.

451463-211967.jpg

Micsoda csapat ugye? Balról jobbra: Derrick Smith, MV Magnier, Michael Tabor, Aidan O’Brien és Ryan Moore. Kép: healyracing.ie

1994-ben 400 ezer dollárért vette meg Thunder Gulch-ot, akit csak a Preakness kisiklás (3. lett) fosztott meg a Triple Crown címtől. Tabor Floridába költözött és a rossznyelvek szerint az ő pénze tette még nagyobbá Magnier-t.

dyr1iyqw4aa2qzl.jpg

A képen látható ménre egyébként hatalmas összegű ajánlat érkezett Japánból, és a szinte mindenből pénzt csináló Tabor hajlott is volna az eladásra, de a feleség közbelépett és megakadályozta ezt. Nem meglepő, hiszen tudjuk: minden fontos kérdésben a hölgyek döntenek.

Összeállt a lóversenyzés valaha látott legsikeresebb csapata.

Tabor, Magnier és felesége valamint a szintén bukméker Derrick Smith.

Itt kellene felsorolni a szignifikáns lovaikat, de ez lehetetlen. Egyrészről a Coolmore mai napig a sportág legsikeresebb tulajdonosi köre és a sikereik napról napra fényesebbek. Elég csak arra gondolni, hogy amióta decemberben bemutattuk őket már négy újabb klasszikust nyertek. (Angol 1000 és 2000 G., Derby és Ír 1000 G.)

“A lovak tenyésztése a világ legnehezebb “játéka”, de hatalmas örömet kapok tőlük. Persze magától értetődik, hogy minden évben jobb és jobb lovat szeretnék. A Coolmore-on belüli szerepem pofonegyszerű. Ez egy üzlet. Tudod mennyi a  bevételed és aszerint fektetsz be. Természetesen megbeszéljük közösen a dolgokat, hiszen szerintem John és Derrick nagyobb szakértelemmel rendelkeznek nálam. Hogy őszinte legyek öröm hallgatni őket. Mivel nem vagyok szakértő ezért lenyűgöző számomra, amikor arról beszélnek, erre a kancára miért ez vagy az a mén kerüljön.” – mondta erről.

Tabor azonban kitűnik még a szintén szupersikeres futtatótársai közül is. Egy olyan szűk társaságba tartozik ugyanis, akiknek tagjai elmondhatják magukról, hogy megnyerték már lovukkal az Epsom Derby-t és a Kentucky Derby-t is. Az európai kiadás nyolcszor sikerült – üzlettársaival közösen, legutóbb éppen pár hete – megnyernie, míg az amerikait 1995-ben a már említett Thunder Gulch-csal, akinek ő volt az egyedüli tulajdonosa.

Ha hiszik, ha nem, ezzel rajta kívül jelen pillanatban csak hárman dicsekedhetnek az egész világon, azaz ebbe a csapatba nehezebb bekerülni, mint az angol Jockey Clubba.

“Egy fenomenális ló volt. Fantasztikus érzés volt, amikor megnyerte a Kentucky Derby-t. Nagyon szeretném még egyszer átélni ezt, azaz újra győzni Kentucky-ban.”

2014-ben a Victor Chandler fogadóiroda 100%-os tulajdonosa lett, de az üzleti érdekeltségei olyan szerteágazóak mint lovai családfái. Barbadosi szállodáktól, a brit rádióállomásokon, londoni szállodákon át eszközölt befektetései szinte nyomon követhetetlenek. Talán egyetlen üzleti kudarcot szenvedett él élete során. Nem tudta megvásárolni a West Ham United futballcsapatát, amelynek gyermekkora óra hűséges szurkolója és hatalmas rajongója.

Mikor az Owner & Breeder Magazin megkérte, hogy jelöljön meg öt lovat, akik különleges élménnyel ajándékozták meg őt, erre így válaszolt:

“Nagyon nehéz. Nyilván húszat is tudnék mondani, mert ilyen kis számnál valaki biztosan kimarad, de legyen. High Chaparral, Galileo, Montjeu, Camelot és Pur Moi derbygyőzelmei.”

Ma Monacóban és Barbadoson él. Vagyonát 1,2 milliárd dollárra becsülték 2008-ban, mára pedig 2 milliárdra saccolja a Management Today.

Tabor 13 Ír derby nyerője:

Desert King (1997),

Montjeu (1999),

Galileo (2001),

High Chaparral (2002),

Hurricane Run (2005),

Dylan Thomas (2006),

Soldier of Fortune (2007),

Frozen Fire (2008),

Fame and Glory (2009),

Cape Blanco (2010),

Treasure Beach (2011),

Australia (2014),

Capri (2017)

…sőt tegnap Sovereign megnyerte számára a tizennegyediket is. Erről holnap olvashatnak bővebben.

Képek: Racing Post twitter

süti beállítások módosítása