RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Japánban is sztár: Harbinger

A szenzációs Dansili legmagasabb értékelt fia, Harbinger lehet a felkelő nap országának legjobb apaménjeinek egyike.

53982-large-800x445.jpeg

Háromévesen kezdte meg pályafutását a pej mén. Első szezonjában öt futásból kétszer nyerni tudott, köztük volt a Gordon Stakes (Gr 3). Következő évben megnyerte versenykarrierje legnagyobb futamát,  a Gr 1 besorolású King George VI & Queen Elizabeth Stakes-t. A futam a világ legjobb zsokéjának, Ryan Moore-nak, a mai napig a legnagyobb melléfogása, hiszen ő volt Harbinger állandó lovasa, de a King George-ban melléült. A derbynyerő Workforce-ot választotta, aki majd 17 hosszt kapva végül 5. helyen ért célba. Olivier Peslier ugyanis köszönte a lehetőséget és elképesztő 11 hosszas győzelmet aratott Harbingerrel.

Ha visszatekintünk pályafutására láthatjuk, hogy nem volt a legkiemelkedőbb csillag. Hiába zsebelt be pár szép győzelmet, mégis inkább egy tehetséges, stabilan teljesítő telivérnek bizonyult.

Miután 2011-ben elbúcsúzott a versenypályától megkezdte második karrierjét ahol igazi sztár lehet. A japán Shadai Stallion Station fedezőménje lett. 2014-ben máris kitüntették a Japanese Champion Freshman Sire címével.

2018-ban utódai kilenc JRA Graded versenyt nyertek, többek között az akkor hároméves Blast Onepiece maga mögé utasította az egész mezőnyt az Arima Kinen-ben ezzel megszerezve papájának az első Gr1 győzelmét. De a korábban született ivadékok és a kétévesek is jól szerepeltek múlt évben: Persian Knight, Mozu Katchan, és Deirdre dobogós helyre érkeztek számos Gr1 futamban, Nishino Daisy pedig két Gr3-as győzelemmel mutatkozott be.

deroygfvwaeloea.jpg

Harbinger 5. helyen végzett a vezető apamének listáján a tavalyi évben, de tenyészménként karrierje idén pedig még feljebb ível.

Már öt Gr1 győztest adott, és utódai figyelemreméltó eredményeket érnek el, és lassan a híres szomszédai Lord Kanaloa és Deep Impact babérjaira tör, hiszen mindhárman ugyanazon ménesben állnak.

Nézzük a legsikeresebbeket:

BLAST ONEPIECE (JPN) (King Kamehameha (JPN): Arima Kinen (The Grand Prix), Nakayama, JPN Gr.1

DEIRDRE (JPN) (Special Week (JPN): Shuka Sho, Kyoto, JPN Gr.1,

MOZU KATCHAN (JPN) (King Kamehameha (JPN): Queen Elizabeth II Cup, Kyoto, JPN Gr.1,

NORMCORE (JPN) (Kurofune (USA): Victoria Mile, Tokyo, JPN Gr.1,

PERSIAN KNIGHT (JPN) (Sunday Silence (USA): Mile Championship, Kyoto, JPN Gr.1

Mellettük van még hét Grade és öt Listed nyerője.

Kíváncsian várjuk a további utódjait.

Kép: Racing Post twitter, @worldsbesthorse

süti beállítások módosítása